Special Weekly

Ladies First

Път към върха

Когато взимаш интервю от боксьор, трябва много да внимаваш да е в добро настроение. Когато правиш снимки на боксов мач до самия ринг, трябва да се пазиш да не те опръскат с кръв и да не се доближаваш прекалено до въжетата, за да не се стовари върху теб захвърленият от удара на противника си спортист.


Ако спазваш тези правила, иногурацията ти като боксов репортер минава успешно. Аз прекарах един предиобед в знаменитата боксова зала Cleasonrsquo;s Gym в Бруклин, Ню Йорк, както и две нощи в ldquo;Медисън Скуеър Гардънrdquo; на турнира Golden Gloves и мога да кажа, че извън ринга боксьорите са много мили, дори стеснителни млади хора. Особено момичетата ndash; Тресан Дугън, която извън бокса работи като мениджър в Lrsquo;Oreal, ми казва с лека ирония, че ldquo;понякогаrdquo; момчетата ги третират като равни в залата.


Golden Gloves е най-голямото национално състезание за аматьори в САЩ, което има и регионални глави в различни градове на страната, като най-елитните са в Ню Йорк и Чикаго. Турнирът е основан през 1927 г. от Пол Галико, спортен редактор в New York Daily News, като първоначално замисълът е бил да се намери нещо, с което да се запълнят празните откъм спортни събития зимни месеци. С изключение на олимпийското злато, няма по-желан символ на успех в аматьорския бокс от чифт Golden Gloves, които всеки победител в турнира получава.


За разлика от началните години, шампионатът днес следва строги правила за безопасност на участниците, изисква пълен физически преглед и възраст над 16 години на спортистите. Организаторите създават и категория ldquo;начинаещиrdquo;, където в двубой се срещат само участващи за първи път, за да бъдат поставени при равни условия.


В продължение на години Golden Gloves е бил трамплин за всички големи имена в американския бокс - Шугър Рей Робинсън, шампион през 1939 и 1940 година, Мохамед Али ndash; носител на общо осем шампионски титли, Майк Тайсън ndash; шампион за 1984, Джордж Форман и Джо Фрейзър.


Днес участниците имат най-различни професии и занимания ndash; учители, студенти, инженери, редом с шофьори на таксита и строителни работници. Общото между тях е, че всички те се бият отдадено, нанасяйки удари с невероятна страст и сила, виждайки бъдещето си не пред черната дъска или с отвертка в ръка, а на олимпийския ринг и на шампионската стълбичка. И щом успяват да тренират всеки ден по четири часа и след това цяла нощ да возят пътници из Ню Йорк, нищо чудно и да успеят. В крайна сметка, това е магията на американската мечта.