Special Weekly

Ladies First

Пръстените

Малко история


Смята се, че първите пръстени са се появили в Древния Египет. По това време те изпълнявали ролята на печат, с който фараоните удостоверявали заповедите си. Според древногръцката митология Прометей носел като пръстен брънка от веригата, с която бил окован към скала за това, че дарил огъня на хората.


Традицията да се слага пръстен на ръката на годеницата е свързана с обичая за купуване на невеста. Украшението било гаранция, че договорките между жениха и родителите на момичето ще бъдат изпълнени и че то ще бъде в безопасност. Пръстенът показвал на другите мъже, че жената вече е заета. Годежният обред се появил за първи път при древните римляни. Мъжът подарявал на роднините на избраницата си обикновен метален пръстен, символ на задълженията, които поема, и способността му да издържа бъдещата си съпруга.


И не на последно място, пръстенът указвал материалното и общественото положение на притежателя си в зависимост от метала и камъните, от които е изработен. Благородните римлянки носели до 16 такива украшения на всяка ръка.


Начин за себеизразяване

За характера на един човек може да съди по това на кой пръст носи пръстен. Украшението на палеца (пръста на Марс ) подсказва, че притежателят му е експанзивна, емоционална и изключително енергична личност.


Пръстенът, носен на показалеца, е индикация, че собственикът му е плах и нерешителен.


По правило на средния пръст (пръста на Сатурн) се носят фамилни украшения, за да се подчертае връзката с предците.


Украшението, носено на безименния пръста (пръста на Слънцето), подчертава страстта на човека към красотата, изисканите вещи и разкоша (с изключение на халката).


Ако накитът се носи на кутрето (пръста на Меркурий), притежателят му е непостоянна личност, склонна към самовлюбеност и кокетство.


Няколко прости правила

Пръстенът е незаменим аксесоар, който подчертава стила и индивидуалността на конкретната личност. Накитът може да указва принадлежността на собственика му към някаква общност, да бъде романтичен подарък, да служи за признание в любов, да бъде символ на щастлив съюз или просто подходящо допълнение към тоалета. Така или иначе при избора на украшение дамите трябва да се съобразяват с няколко елементарни правила:


- пръстените с овални и издължени форми придават изящество на ръката;


- широките пръстени с едри форми не отиват на ниски жени;


- дамите с прекалено тънки или недостатъчно дълги пръсти трябва да носят тънки и изящни украшения;


- носенето на няколко пръстена на един пръст се смята за проява на лош вкус.


Любопитно

- Борджиите използвали пръстените, за да тровят враговете си.


- При тамплиерите пръстените служели за парола, когато посещавали тайни събрания.


- Мюсюлманите почитат пръстените с камък сердолик, тъй като според легендата подобно украшение носел пророкът Мохамед.


- Пръстенът на рибаря е вторият официален атрибут на римския папа след тиарата. Нарича се така, за да напомня, че понтификът се явява наследник на апостол Петър, който по занятие бил рибар. За всеки нов папа се изработва нов пръстен, на който се гравира името му на латински.