Special Weekly

Ladies First

Пролетно-летен коктейл от цветове и материи

Истинският стил се изразява в синхронизиране на модните тенденции с личния вкус, според Анелия Бъклова


Улисани в разгадаване на енигматичните послания на дизайнерите за Есен-Зима 2008-2009, показани на ревютата в Ню Йорк, Милано, Париж и Лондон, като че ли забравяме, че навън е пролет. Тя дойде със своите претенции към облеклото ни, със своя ентусиазиран порив нахлу в съзнанието ни, изпълни мислите и желанията ни. И напомни, че е прекрасно това, че знаем какви са тенденциите за следващия сезон, но е наложително да погледнем в гардероба си и да го обновим според нейните закони.


На първо място се налага впечатлението за разбиване на черно-белия модел, на който всички изкушени от Диктаторката, безропотно бяхме подчинили есенно-зимния си гардероб. С истински пролетен ентусиазъм пробиват бонбонените цветове ndash; жълто, много жълто, розово като от захарна пръчка, тюркоаз ndash; като лазура на Океана, зелено ndash; като лайм, циклама, оранж... Шокиращи съчетания като жълто и лилаво, оранжево и лилаво, лайм и оранж привличат като магнит погледите и изразяват темперамент и самоувереност.


Следващата тенденция е безапелационното присъствие на роклята в дамския гардероб. Тя е по тялото, обгръщаща го като нежна ласка. Тя завършва предимно около коляното, тя е изчистена, стилна и много женствена. Има я и другата рокля ndash; от безтегловна материя, дълга, танцуваща около кожата като лек полъх, чертаеща въображаеми форми, възбуждаща и канеща. Често тя се явява като парео (прегърни ме), но категорично има своя акцент около талията. Стегната с пояс, завързан на фльонга, или с твърд, широк колан, създаваща усещане за крехкост, чупливост и изящество на фигурата ndash; роклята излъчва крещяща женственост и съблазън.


Ризите в дамския гардероб представляват водопади от набори, волани, къдрици и рюшчета. Акцентът в силуета е в горната част и продължава в тясна пола, клин или панталон, тип кюнец.


Саката са вталени, с обем в раменете. Екзотичен нюкамър е позабравеният дамски смокинг за по-екстравагантните дами. В мъжкия гардероб има вталяване на силуетите, стесняване на nbsp;панталоните и саката.


Модерни за сезона са гълъбово сиво, мастилено синьо, черно.


Господството на аксесоарите е к атегорично. Чантите са със свръхобеми (повече за тях на стр. 20-21), обувките са изящни като порцеланови творения. Изобилстват украшения от метални елементи и скъпоценни камъни. Сандалите са с тънки верижки и каишки. Токчетата са с умопомрачителни височини, тънки и създаващи изключителна визия.


Бижутата са по-скоро изящни. Диамантите са акцент, а не присъстват като маса. Бялото и розовото злато са категоричната основа . Стоманата също присъства сериозно . При часовниците се налагат все по-екстравагнтни материали. При дамските модели продължава нашествието на увеличените размери . При мъжките ndash; скъпоценните камъни присъстват все по-настойчиво.


Така вече сме в хармония с пролетта и подготвени за шармантния шемет на задаващото се лято...