Special Weekly

Диана Митева, изпълнителен директор на "Банка ДСК", пред Banker Special

Предизвикателствата ме вдъхновяват


Стремя се да давам и да получавам позитивна енергия


 

Г-жо Митева, когато завършихте пловдивската английска гимназия и продължихте в УНСС, представяли ли сте си,  че един ден ще бъдете изпълнителен директор на една от най-големите и уважавани банки у нас - ДСК?

- По онова време имах друга представа за професионалния си път. Бях сигурна, че ще се занимавам с анализи, с прогнози, с изследване на взаимни зависимости, дори с преподавателска дейност. Може би спецификата на времето предопредели кариерата  ми – оказа се, че реалният бизнес е много интересна сфера, в която на практика се проверява нивото на знанията, които бях придобила преди това.

Ако можехте да върнете лентата назад, бихте ли извървeли същия професионален път?

- Определено, да. Предизвикателствата ме вдъхновяват, дейността ми като мениджър е мотивирана от динамиката на икономическото развитие. Като активен човек се чувствам част от процесите и тяхното моделиране. Смятам, че професионалният ми път е синтез от придобитите знания, работата и усилията, които съм положила.

Кои са най-важните уроци, които научихте в богатата си практика като топ мениджър в банковата сфера?

- Уроците са както професионални, така и свързани с личностното развитие. Уважението и добрите взаимоотношения с конкуренцията са важен фактор за успеха в българския банков сектор, тъй като нашият малък, но интензивен и интересен пазар изисква колегиалност и взаимно признаване на постиженията. В кариерата си съм се научила да изслушвам мненията и да ценя експертизата на всеки. Работейки  в "Банка ДСК", съм се убедила, че създаването на екипи и разкриването на потенциала на всеки от колегите е ключ към успешното осъществяване на проекти.

Вземането на решения е мениджърска отговорност, базирана на опит, оценка на ситуацията и "щипка" интуиция. Но най- важният урок е, че не можеш да постигнеш нищо сам, ако не работиш в екип, ако не даваш и не получаваш обратна връзка.

Лауреат сте на престижната награда "Андраш Фай" за внедряването и утвърждаването на проекта "Частно банкиране" в "Банка ДСК". Кои са професионалните Ви постижения, с които най-много се гордеете?

- Утвърждаването на модела на обслужване и предлагането на продукти и услуги в частно банкиране е проект, с който определено се гордея. В рамките на няколко години успяхме да се утвърдим като една от водещите банкови институции в обслужването на платежоспособни клиенти и да улесним техния инвестиционен избор. Друго направление от дейността ни е обогатяването на различни високотехнологични канали за достъп до финансови услуги за нашите клиенти и използването на всички предимства на дигитализацията като тренд. Прецизната сегментация на клиентската ни база, както и икономическият и социален контекст от последните години провокираха и специалното ни внимание към малкия и средния бизнес като основа на икономическия растеж.

Какви качества трябва да притежава един успешен банкер?

- Отлични анализаторски умения и ориентация в макроикономическата среда, способност да превръща информацията в конкретни обосновани действия. Много важни са и т. нар. "меки умения", тъй като банковият бизнес е основан на взаимно доверие, така че междуличностните отношения и капацитетът за общуване са от решаващо значение. Предизвикателство е и запазването на потребителския фокус при вземането на стратегически решения - именно удовлетвореността на клиентите е мерило за нашия успех.

Кога Ви е било най-трудно в професионален план и имате ли собствен подход за разрешаване на комплицирани служебни казуси?

- Може би когато поех ресора "Банкиране на дребно" в "Банка ДСК", защото трябваше да оглавя  христоматийния за банката бизнес с клиентите - физически лица през 2006-а. Новият фокус и новите отговорности изискваха и известно пренастройване на подхода ми - да съчетая в един ракурс "гората и дърветата", да съумея да обединя общата картина с изискванията и потребностите на многобройните ни и лоялни клиенти. Подходът ми при разрешаване на критични ситуации е запазване на хладнокръвие и избор на най-доброто стратегическо решение.

Кои са предизвикателствата, които Ви мотивират да прескачате все по-високите професионални летви? Коя е следващата Ви голяма цел?

- Измерител на успеха на един банкер е доверието на клиентите, така че бъдещата ми дейност определено ще бъде ориентирана в тази посока. Години наред "Банка ДСК" е лидер по доверие сред потребителите на финансови услуги у нас и е най-разпознаваемата банка в България. Един от начините, по който постигаме това, е умелото съчетаване на традиции с непрекъснато обновление.

"Банка ДСК" се стреми да създава и поддържа стандарти в банкирането и в обслужването, които отговарят на динамично променящите се изисквания, на потребностите на нашите клиенти и създават усещането за устойчивост – това е и моето мото.

Как се спрявяте със стреса, който в банковия сектор по принцип е доста висок? Спортувате ли, имате ли хобита?

- Времето за релакс и почивка при мен е свързано както с физически натоварвания - много обичам да спортувам, ходя на йога и се движа много пеша, така и с четенето на много книги. Харесвам изключително много театъра и киното, и винаги, когато имам възможност, ходя на театрални и кинопремиери. Посещавам различни семинари за личностно усъвършенстване.

Винаги сте се отличавали с перфектна визия. Имате ли предпочитан стил в модата, на кои дизайнери и марки се доверявате за дрехите, аксесоарите и бижутата?

- Любимото ми  облекло е рокля и сако. Обичам да експериментирам с цветовете и кройките. Харесвам също бижута на български дизайнери, които са уникати и придават на всяка дама собствен стил и излъчване.Предпочитам елегантните обувки с високи токчета, а напоследък и ниските, удобни за ходене пеша, което се опитвам да правя всеки ден.

Остава ли Ви време да четете и каква литература предпочитате?

- Обичам да чета книги - специализирана литература на български и чужди автори в областта на управлението на човешките ресурси, маркетинга, иновативните идеи и психологията. Чета книги в оригинал на английски език.

Коя е рецептата за успешното "съжителство" между кариера и семейство?

- Опитвам се след приключване на работния ден - когато и да е това, да не пренасям задачите и проблемите в семейството. Това, разбира се, невинаги е възможно, но семейството ми проявява разбиране и съпричастност. Взаимното уважение между партньорите и членовете на едно семейство е най-важната основа за баланс в отношенията и дългосрочно съжителство.

Споделяли сте, че много обичате да пътувате. Кои са любимите ви дестинации за ваканция, семеен уикенд или просто за "презареждане на батериите"?

- Старая се да пътувам колкото е възможно повече, да се зареждам с нови впечатления.

Четох в интернет, че човек поне веднъж годишно трябва да пътува до място, на което никога не е бил. Възприемането на други култури и начини на живот му помага да балансира енергиите в себе си.

Пътуванията винаги ме зареждат с позитивна енергия за дълго време. Често посещавам Гърция, както и други интересни дестинации. Много обичам да пътешествам из България, особено в малки, непознати места - в планините, или там, където има археологически находки. През уикенда често избираме да се разходим с приятели или сами на Витоша и други красиви места.

Бихте ли ни разказали нещо повече за семейството си. Къде ще прекарате Коледните и Новогодишните празници?

- Винаги празнувам Коледа в къщи с цялото семейство - на традиционната коледна трапеза присъстват  родителите ми, семейството на брат ми и други роднини. Колкото до Нова година, двама със съпруга ми ще я отпразнуваме в България, в компанията на голяма група весели приятели. Надявам се да имаме много приятни изненади.

Какво Ви прави щастлива?

- Това, което ме прави щастлива във всеки един момент, е да виждам усмихнати лица около мен. Това означава, че и в личния ми живот и в работното всекидневие се стремя първо да давам и да получавам положителна енергия. В работата си винаги съм настроена на позитивна вълна. Обичам екипната дейност, която дава видими резултати. Най-щастлива съм, когато близките ми роднини и приятели са живи и здрави и имаме повод да се веселим заедно. Гордея се с колегите си от управителния съвет на "Банка ДСК", както и с колегите от екипа на направление "Банкиране на дребно", с които заедно постигаме високите цели и резултати.

Какво бихте пожелали на близките си, на клиентите на ДСК и на всички българи за Новата 2016 година?

- На всички хора пожелавам здраве - за тях и за техните семейства, и весело посрещане на Коледните и Новогодишните празници. Нека усмивките и радостта не напускат домовете и сърцата им. Сигурна съм, че 2016 година ще бъде по-добра и по-щастлива и за читателите на списанието Banker Special, пожелавам им го от сърце.