Special Weekly

Ladies First

Петя Димитррова или “мис динамика

Динамична, изключително жизнена и преуспяла. Така накратко може да бъде описана Петя Димитрова, изпълнителен директор на ldquo;Юробанк И Еф Джи Българияrdquo;. Не са много жените,nbsp; които на 34 години са вече експертсчетоводители и са били консултанти в една от най-големите одиторски компании в света - ldquo;ПрайсУотърхаус Купърсrdquo;. А от няколко години е изпълнителен директор на една от петте най-големи банки в България. Да, Петя Димитрова еnbsp; постигнала всичко това.


Родена е в София и е завършила английска гимназия там. По-възрастните столичани знаят, че навремето в България имаше няколко престижни средни училища - английската, немската, френската и класическата гимназии, математическата гимназия и строителния техникум. Те като че ли бяха и най-елитните училища в България. Още от пръв поглед Петя създава усещането, че е от хората, за които се казва ldquo;шило в торба не стоиrdquo;. Стройната й слаба и жилава фигура издава спортна натура. Бързата реч, острият поглед и изчистените линии на дрехите безпогрешно свидетелстват за енергична, устремена и амбициозна натура. Хората, които я познават, казват, че Петя е лъчезарен човек и няма нищо общо с т. нар. бизнес валяци, готови, в името на кариерата си, да преминат през трупове. Заради професията си предпочита стилното бизнес облекло, като смята, че в това отношение италианската мода е ненадмината. ldquo;Нямам предпочитана марка, но според мен Gucci, Dolce amp; Gabbana, MaxMara и Roberto Cavalli винаги предлагат изключително добри моделиrdquo;, казваизпълнителният директор на ldquo;Юробанк И Еф Джи Българияrdquo;. Колкото до бижутата, българката не носи злато, а твърди, че любимата й марка за накити е Chopard.


За себе си Петя Димитрова казва, че обича предизвикателствата в живота и мразиnbsp; еднообразието. Няма година, през която да не прекара ваканцията си в чужбина, и винаги се стреми да посещава нови, непознати места. Посетила е всички европейски държави, с изключение на Андора и Сан Марино, била е в Северна и Централна Америка, в страните от Магреба и в Дубай.


ldquo;Обичам да се запознавам с нови народи, с нови култури, дори с нови кухни, ако щете. И съм привърженик на динамичните пътувания. В никакъв случай не бих отишла в чужбина, за да лежа две седмици на плажа. Миналата година например направих обиколка в скандинавските страни. Пътувах из Дания, Швеция, Норвегия и Финландия, като ползвах всякакви видове транспорт - самолет, влак, автобус, ферибот, яхти. Само с шейна не съм се возила, защото беше лято. Най-впечатляваща бе обиколката на фиордите със специално малко, закрито и много бързо корабчеrdquo;, разказва Петя Димитрова.


Установила е, че скандинавците са много интересни като хора. ldquo;Успях да го усетя, защото там имам приятели и покрай тях се срещнах с много местни жители. Тъй като живеят в държави, които отдавна са решили икономическите си проблеми и имат много висок стандарт на живот, скандинавците обръщат изключително голямо внимание на здравето си и на природосъобразния начин на живот. Казано накратко, там всичко е подчинено на думата екология. В скандинавските страни например много рядко могат да се видят големи коли, включително и джипове, независимо че някои от тези държави, като Норвегия и Швеция, са планински. Навсякъде хората карат малки автомобили. Нещо повече, местните граждани смятат, че големите автомобили са в разрез с природата. Повечето имат велосипед или лодка, а много често и двете и почти всекидневно ги ползват за придвижванеrdquo;, разказва Петя Димитрова. Другото, което я е впечатлило, е, че за разлика от България, и от повечето страни в Европа и Америка, в скандинавските държави голфът не се смята за спорт, който е привилегия на богатите. Във всяко населено място има по няколко голф игрища и спортът се практикува от голяма част от населението.


Изпълнителният директор на ldquo;Юробанк И Еф Джи Българияrdquo; не е фен на голфа, но е запален спортист. ldquo;Като малка тренирах спортна и художествена гимнастика и фигурно пързаляне. Сега не пропускам зимен сезон, за да отида на ски. Играя скуош и тенис. Когато отида в някоя държава, намирам за вълнуващо да пробвам някой екстремен и немного познат у нас спорт. В Швейцария например летях с делтапланер, а в Доминиканската република се возих на катамаранrdquo;, връща се към старите си преживявания банкерката.


И още нещо - като истински ценител на изкуството, Петя Димитрова се опитва да съчетае отпуските си в чужбина с някое незабравимо културно преживяване. ldquo;Когато бях в Русия, за мен бе неописуемо удоволствие да посетя балетна постановка на ldquo;Болшой театърrdquo;, а в Лондон да отида на оперета. Друго си е, когато попиваш културата направо от изворите. Усещането за автентичност е неповторимоrdquo;, твърди младата дама, която успешно съчетава професионализма, стила и динамиката в живота.