Special Weekly

Ladies First

Петя Димитрова, главен изпълнителен директор и председател на УС на Пощенска банка

Г-жо Димитрова, с какво жената мениджър е по-добра в работата си?

С каквото е избрала да бъде по-добра (усмихва се). Не съм привърженик на идеята, че бизнесът се дели на дамски и мъжки. Смятам, че всеки човек носи в себе си потенциал и заложби и това какво ще постигне с тях е въпрос на личен избор и мотивация. За да си добър в работата си, е необходимо непрекъснато да инвестираш в себе си - в образованието си, в квалификациите си, в личностното си развитие. Добрите мениджъри са експерти и най-вече хора, отворени към света – да усвояват нови знания, да мислят креативно и да действат иновативно.

Има ли женски тайни в банковото дело?

В съвременното банково дело няма място за тайни. Ние в Пощенска банка залагаме на това да бъдем открити, да комуникираме свободно с нашите клиенти, непрекъснато да се модернизираме, да допълваме и използваме всички възможни канали за достъп, с които да стигаме най-близко до тях. Искаме да им даваме изчерпателна информация и да провеждаме прозрачна политика на бизнес.

Как балансирате между професията и личния живот?

Постигането на такъв баланс според мен е невъзможно. Бизнесът е много динамичен и често поставя човек пред необходимостта да избира между семейството и работата. Най-доброто, което човек може да направи, е да подреди приоритетите си и да направи правилния избор във всяка една ситуация.

За какво не Ви стига времето?

За семейството. През седмицата трудно успявам да отделя достатъчно време за моите близки и затова се опитвам да наваксвам през уикендите и по време на ваканциите.

Без какво не можете във всекидневието?

Няма нещо, без което не мога – това е въпрос на личен избор и на усещане. Обществото, в което живеем, ни налага, че „не можем без нещо“. А истината е, че човек в живота си може без много неща.

Какво е Вашето разбиране за успеха?

Успехът за мен е относително понятие. Той се измерва спрямо целите, които човек сам си поставя – дали да бъде отлична домакиня, да се посвети на кариерата си или да получи признанието на другите. Не може да си най-добрият във всичко и не е реалистично да се опитваш да го постигнеш. Важно е да се чувстваш удовлетворен от това, което правиш, и да си щастлив с това, което си постигнал.

Какви подаръци обичате да получавате?

Обичам да получавам подаръци, които са искрени и от сърце. Няма значение дали подаръкът е голям, или малък, скъп или евтин, важни са жестът и вниманието на човека, който го прави.