Special Weekly

Ladies First

Пеперудите

Пеперудите са на трето място като сюжет в ювелирното изкуство след цветята и сърцата. Бижутерското семейство на пеперудите е разнообразно, макар на пръв поглед да изглежда, че скъпоценните украшения на различните марки си приличат - крилца, обсипани с диаманти и златно тяло. Наред с пеперудите трябва да се споменат и водните кончета, които излизат на мода в края на ХIХ в. с разцвета на стила арт нуво. По онова време водното конче успява да се превърне в сакрална скъпоценност наред с рибата, пауна, змията и хамелеона.


Водното конче в стил арт нуво е с много големи крила, изработени от жълто злато, разноцветни късчета слюда и необичайни камъни като гранати и опали. Подобни, леко архаични, украшения и днес вълнуват сърцата на бижутерите, особено на американските от къщата Tiffany amp; Co. Причината е проста - едни от най-големите ювелири и художници на ХХ в. - Луи Комфорт Тифани, е сред основоположниците на американския декоративен модерн. Така че днешните пеперуди и водни кончета, изработени от Tiffany amp; Сo,са не просто скъпоценни украшения, а поклон пред великия майстор.


Van Cleef amp; Arpelse шампион сред европейските бижутерски къщи в предлагането на украшения във формата на пеперуди и водни кончета. Любопитно е, че методиките на Tiffany amp; Co.и Van Cleef amp; Arpels са изцяло противоположни. Французите са заложили на неоконсерватизма и натурализма в изображенията на предметите. Бижутерските пеперуди на Van Cleef amp; Arpels винаги са големи, с разперени крила, изработени от злато и цветен седеф. Така че от стилистична гледна точка при изработването на пеперудите са възможни два варианта - модерн (към този стил могат да се отнесат скъпоценните насекоми на De Grisogono, Chopard и Chaumet) и неоконсерватизмът от 30-те години на ХIХ век. Впрочем у нас АVI център предлага стилни бижута на Chaumet с пеперуди, които са истински произведения на изкуството.


По историческо стечение на обстоятелствата най-разпространените украшения във формата на пеперуди са брошките. Но през последните пет години бижутерите все по-често предлагат пръстени, обици и часовници със същите форми и мотиви.