Special Weekly

Ladies First

Париж е изкуство, мода и любов

S 250 0676968d 722c 4d9e 8ec1 e29d21e48aee
S 250 01323642 020d 4cb0 a9a7 c12e4897764a

Мари-Франс Пошна e френска световноизвестна авторка на няколко биографични книги, професор и гостуващ лектор в световни университети, основател и изпълнителен директор на Paris Unlimited. Срещаме се с нея в хотел  Montalembert в Париж, за да поговорим за работата й и за успешната кариера, която е успяла да изгради в света на лукса.

 

Госпожо Пошна, с какво се занимава Paris Unlimited?

- Париж е столица на културата, на модата и един изключително красив град, който привлича милиони хора годишно. Повечето от нашите клиенти вече са били във френската столица, посетили са Лувъра, Айфеловата кула и останалите най-важни атракции. Затова, когато се връщат във френската столица, искат да видят места, които са нови, интересни и недостъпни за всеки -  това, е което ние им предоставяме. Някои от клиентите ни идват сами и искат да опознаят града от сърцевината му,  други пристигат със семействата си или на групи. През юни например ще дойде семейство от Хонконг, което иска да разгледа Версай в по-интимна обстановка, без да бъде обезпокоявано от многобройните тълпи туристи, които минават оттам всекидневно. Затова сме им организирали четиридневна програма, която включва конна езда из градините, закуска и посещение на различните части от замъка, на градините към него, които са по-отдалечени и и известни на малцина. Там може да си купите пресни плодове и зеленчуци в зависимост от сезона. Разбира се, съобразяваме се с часовете, когато има най-малко посетители, така че клиентите ни да се чувстват максимално комфортно.

Бихте ли споделили как се роди идеята за Paris Unlimited?

- Родена съм с нея. Всъщност тя е вдъхновена от баба ми, която обожаваше този град. Тя живееше в центъра на Париж и от апартамента й се разкриваше невероятна гледка към градините на Palais Royal. И въпреки че пътуваше много, за нея нямаше по-красиво място от Париж.  За пръв път ме заведе в Лувъра, когато бях едва шестгодишна, редовно правехме дълги разходки из града, като се почне от Лувъра, през Jardin des Tuileries чак до Legion of Honor (невероятно красива едноетажна сграда, построена от Наполеон, в която дъщерите на неговите офицери и генерали да се образоват).  Така че винаги съм носила идеята в себе си. След дълги години на пътешествия из света със съпруга ми, след като писах и преподавах в различни университети, в един момент се завърнах в Париж и реших да създам Paris Unlimited. Исках да споделя с хората всичките си познания, контакти и ексклузивния достъп, които имам. Разбира се, че това е бизнес, но за мен е по-скоро като дар, който притежавам и споделям с нашите клиенти. Бих искала и хората, които идват при нас, да го приемат като такъв.

Да се върнем малко по-назад в кариерата Ви и да поговорим за биографичната книга Ви за Кристиан Диор. Как се роди идеята за нея?

- Написах биографията на Диор, защото смятам, че той е изключително оригинален човек. А аз винаги съм се впечатлявала от дръзките и креативни хора, осмеляващи се да правят неща, за които други не биха и помислили. Диор започва кариерата си в периода след Втората световна война, когато модата е изцяло извън всекидневните тревоги на хората. Модните ревюта, които се организират по онова време в Париж, привличат съвсем малка група от чужденци, а онези  които ги посещават, обявяват, че с Париж е свършено и в него не се случва нещо. Диор обаче решава, че няма по-добър момент от този да започне кариерата си и да възвърне на парижани блясъка, който в онзи период им липсва. Той създава първата си  колекция и чрез материалите и силуетите й успява да възвърне женствеността в модата, загубена по време на войната.

Как според Вас се е променила визията за жената през годините, в които твори дизайнерът?

- Всъщност Диор прекарва само десет години в модната къща Dior, но неговото виждане за естетиката на жената е толкова силно, че и до днес се смята за еталон, неслучайно го наричат  „революционер“ в модата. Подобно на Шанел и Ланвин той има свое виждане в тази сфера, което не се стреми да задоволява тълпите, а да създава собствен почерк и да печели последователи сред дизайнерите. Има няколко детайла, по които можете да разпознаете стила на Диор: възхвала на женствеността, пищни ревютата и ефектни цветове на колекциите, основно пастелни, вдъхновени от небето на Париж, което е винаги в романтични сиво-розови цветове. Смята се, че сегашният му приемник Раф Симонс е съумял да запази всичко това и в съвременните колекции.

Писали ли сте биографии и на други известни личности?

- Създала съм общо пет биографии, но тази за Диор ми е любима, защото, докато я пишех, имах усещането, че той одобрява работата ми, и колкото и претенциозно да звучи, някак усещах  присъствието му. Друга моя книга - Agnelli The Irresistible, която е публикувана в няколко държави, е посветена на династия Aниели. Не по-малко любопитна е биографията на Нина Ричи, за която мога да кажа, че наистина се забавлявах, докато я пишех.

Да се върнем на Paris Unlimited. Какво най-често искат да получат клиентите Ви, когато идват в Париж?

- Онова, което най-много привлича хората в Париж, особено жените, е модата. Затова, когато имаме клиенти, интересуващи се от мода, задължително ги водим да видят апартамента на Коко Шанел, който и до днес е запазен такъв, какъвто е бил по нейно време. Така посетителите могат да почувстват колко модерна и радикална е била тя, да разберат повече за марката и какво всъщност стои зад нея. Целта на Коко Шанел е била да създава дрехи за силната и самостоятелната жена,  затова в колекциите й се виждат много мъжки детайли. Тя е вярвала, че ръцете на жената трябва да са свободни, докато върви,  затова създава чантата с дръжка през рамото. 

Друго често желание на клиентите е да посетят местата, където Кристиан Диор е живял и работил и, разбира се, салоните Dior.

Освен с всичко друго Париж привлича и ценителите на изисканата храна, затова при интерес от страна на клиентите можем да организираме частна вечеря или дегустация на вино с някои от професионалните готвачи, с които работим.

От къде са най-вече клиентите Ви?

- От цял свят. Работим с много англичани, американци, руснаци... Никога не съм имала клиенти от България и ще се радвам, ако това стане, защото съм била два пъти във вашата страна и я обожавам.  Ходила съм в София и във Варна, посетила съм и много от манастирите ви.

Какви събития организирате напоследък?

- В момента планираме годишнината на клиент, който ни потърси от Англия, след като беше научил за нас от един бизнес вестник. Постарахме се и за събитието, наречено „Перфектният ден в Париж“, на което присъствахте и Вие. Мисля, че създадохме невероятна възможност за една малка и ексклузивна група дами от различни точки на света да преживеят незабравими часове във френската столица.

Кои са най-актуалните ресторанти в Париж в момента?

- Сред моите фаворити са „1728“ за по-интимна вечеря, Goust за обяд, Terroirs Parisien, който събира по-млада и изтънчена публика, както, разбира се, заведения,  актуални от години  - Hotel Costes, L’Ami Louis, Cavaiar Kaspia, Maison de Caviar, Chez Castel и ресторант, който отдавна е известен като място за бизнес обяди - Le Laurent.

Имате ли любими хотели в града?

- За мен Le Meurice е хотелът, който най-добре олицетворява парижкия стил. Много бих искала да посетя и новия La Reserve.

Кои са любимите Ви занимания?

- Да се разхождам и да чета. Смятам, че ходенето пеша е най-добрият начин да разучите едно място. В Париж също всеки ден може да откриете нещо ново. Не всичко е интересно, разбира се, но градът има невероятна културна програма.

Ако клиентът Ви има 48 часа на разположение в Париж, какво бихте му препоръчали да види и да направи?

- Ако му е за пръв път, определено препоръчвам круиз по река Сена, посещение на фондацията Louis Vuitton, обяд в ресторант Le Saut du Loup, който се намира в центъра на Лувъра, а  след това разходка през Jardin des Tuileries и моста Pont des Arts до Musee D’Orsay и, ако има достатъчно време, посещение на Notre Dame.

Как бихте описали Париж през очите на Paris Unlimited?

- Бих го описала като Париж под лупа.