Special Weekly

Ladies First

Очарованието на хортензията

Новата колекция на френската бижутерска къща Chaumet - Hortensia de Chaumet - беше показана в края на септември по време на традиционната седмица на модата в Париж. Линията от украшения и часовници е първата мащабна работа на новия творчески директор на марката, Клер Деве-Ракоф, която зае високата позиция още през март 2012-а.

Представянето на украшенията Hortensia се състоя в музея Chaumet. Той е разположен на втория етаж в централния бутик на марката на прочутия парижки площад Вандом. Като всяка друга линия новата серия Hortensia е тясно свързана с архивите на прочутата и влиятелна бижутерска къща, която често наричат "най-държавната бижутерска къща във Франция", заради близостта й двора на Наполеон Бонапарт. По време на презентацията Клер Деве-Ракоф показа рисунки на флорални украшения на Chaumet - брошки, скъпоценности за глава и колиета - изработени през периода 1880-1918 година. По думите й от историческа гледна точка цветната тема е толкова характерна за бижутерската къща, колкото забележителната стилна геометрия. Клер Деве-Ракофф сподели, че е избрала хортензията по няколко причини: "Хареса ми природата на това цвете, неговата композиция, свободна и в същото време структурирана. Освен това хортензиите са богати на оттенъци - те имат и бели, и розови и светло лилави и нежно сини цветове", - разказа дизайнерът на Chaumet.

Колекцията Hortensia de Chaumet е разделена на три, приблизително равни по обем части, които са взаимно свързани от бижутерската техника и флоралния сюжет, но се различават в палитрите . Първата част включва украшения с бяло-розови оттенъци, втората - бижута в класическата бяло-синя гама, а в третата са скъпоценноститете с ягодово-карамелени цветове. В Hortensia са представени колиета, сотуари (траснсформиращи се украшения) гривни, обици, пръстени, както и два бижутерски часовници, включително с механизъм на турбийон. За изработката на скъпоценностите и часовниците са използвани розово, черно и бяло злато, опали, червени турмалини и червени гранати, рубини, рубелити, розови турмалини, розови сапфири, бели брилянти, танзанитите, сини сапфири и много популярният напоследък лазурит. Всички украшения от колекцията се характеризират с асиметричност.

Най-важното от техническа гледна точка е, че елементите на бижутата Hortensia са разположени на различни нива. Така от множеството малки цветни детайли се образува подвижно и гъвкаво скъпоценно "платно". Всички украшения от колекцията се характеризират с необикновена женственост, поетичност и пикантен, леко приповдигнат френски романтизъм.

Представената в Париж линия Hortensia de Chaumet е в най-високия бижутерски клас - high jewellery. Но по думите на създателката й , Клер Деве-Ракоф, в бъдеще къщата ще предложи и по-достъпни украшения с мотиви от цвета на хортензията: "Това ще бъдат по-малки пръстени, обици и колиета, както и традиционните за марката панделки и фиби за коса".