Special Weekly

Ladies First

Обичам малките кутийки със съществени неща

Мариана Костадинова е магистър по икономика от Великотърновския университет ldquo;Св. св. Кирил и Методийrdquo;. От 1992 до 2001 г. е директор на Застрахователно дружество ldquo;Булстрадrdquo; в гр. Велико Търново, а преломният момент в кариерата й идва, когато получава предложение да оглави предизборната листа на НДСВ за старопрестолната столица и става депутат в 39-ото Народно събрание. По време на този мандат е заместникпредседател на парламентарната група на царската партия, член на комисиите по бюджет и финанси и по икономическа политика, а впоследствие и председател на последната. Тези свои ангажименти изпълнява и по време на следващия си мандат в 40-ото Народно събрание. Отскоро Мариана Костадинова е сред членовете на Комисията за финансов надзор. Пред Special тя се съгласи да говори за красотата като начин на мислене, за семейството и за възможността един ден да се върне към nbsp;политиката.


Г-жо Костадинова, след два мандата като народен представител може да се каже, че добре познавате nbsp;живота в парламента. Суетата има ли място там?


- Да и смятам, че трябва да я има. Разбира се, в границите на допустимото. nbsp;Красотата е важна за всяка жена, тя й дава увереност като жена, съпруга и майка. Влияе на самочувствието, което, ако е подплатено с достатъчно професионални качества и умения, е предпоставка за една успешна кариера.


Лесно ли е за дамите в политиката стилът им винаги да е съобразен с деловия дрескод и на необходимото ниво?


- Лично аз винаги съм се интересувала от модните тенденции и се старая да ги пречупвам през своите възприятия. За да е стилна една жена, тя трябва да има вроден усет към красивото. Убедена съм, че естетическият вкус се възпитава в семейството, както и в социалната среда. Ако не е култивиран от ранна възраст, няма да е достатъчно, когато си на 30 години, просто да разгърнеш едно модно списание и с пълно с пари портмоне да тръгнеш по бутиците. Помня, че при влизането ми в парламента през 2001 г. имаше доста крайности по отношение на деловия дрескод. Едно от качествата на българина обаче е, че той е отворен към света, към всичко положително, което може да научи и да приложи в живота си според своите възможности и начин на мислене. В този смисъл през осемте години, в които бях депутат, наблюдавах положителна промяна в стила на онези дами, които преди това не се съобразяваха напълно с деловия характер на дрескода. Участвала съм в редица парламентарни делегации в чужбина и смятам, че нашите депутати, представителите на изпълнителната ни власт и изобщо българите са сред най-добре облечените нации.


Лично вашият стил промени ли се след влизането ви в парламента?


- За осем години всеки нормален човек претърпява някакво развитие, особено предвид промените в модата и дрехите, които носим сега те са далеч по-удобни и функционални, с едно фишу например можеш да превърнеш бизнес тоалета в официален. Както казах, това е въпрос на усет, начин на мислене и възможности. Личният ми стил не се промени съществено, тъй като работата ми като директор на ЗД ldquo;Булстрадrdquo; също изискваше той да бъде строго делови. Продължих да се обличам спортно през свободното си време, както и при обиколките на моя регион в качеството ми на народен представител. Сами разбирате, че не е редно да се появиш пред избирателите с обувки на Casa Dei и облечена от глава до пети във Versace.


Според вас дамите в политиката отдават ли голямо значение на марковите дрехи?


- Има такива, които държат на марката и в това няма нищо лошо. Ще дам за пример Жени Живкова, която се облича предимно с тоалети по неин дизайн и много от колежките, включително и аз, пазаруват в нейния бутик. Радвам се, че на българския пазар има марка, чиито модели са удобни и в тон със световните модни тенденции. Моят избор зависи най-вече от настроението и повода, по който купувам тоалет. Не отдавам голямо значение на марковите облекла, но имам и такива в гардероба си. Харесвам някои от търновските модни къщи като Scarlet например. Повечето ми обувки са Batta, допадат ми чантите на Furla, роклите и палтата на MaxMara, които са класика. Наскоро пътувах до Бразилия и бях силно впечатлена от тяхната мода. Там има десетки хиляди бутици, в които разнообразието на модни линии е огромно. В туристическия справочник пишеше, че оттам трябва да се купуват двете ldquo;кrdquo; - кожи и камъни, и аз спазих тази препоръка. Що се отнася до кожените палта обаче, турската фирма Еmelda е ненадмината.


Често ли пазарувате?


- Може и да прозвучи странно, но никак не обичам да го правя. Затова, когато се налага, предпочитам да си купя повече неща наведнъж. Не съм от жените, които минават всеки ден през магазините, и ми е приятно само ако съм с двете си дъщери. Тъй като през повечето време живеем разделени, приемам пазаруването с тях по-скоро като прекрасен миг, в който сме заедно. А и те са тези, които ме карат да


разчупвам консервативния си стил, да се обръщам и към по-младежката мода.


Склонна ли сте към експерименти във визията си, или се придържате към определени цветове и модели?


- Преди да стана депутат, експериментирах често с прическите и цветовете на косата си. Колкото до дрехите, нямам любими цветове. Харесвам светлите и пастелните тонове, имам и много тоалети в кафяво-бежовата гама. Допада ми виолетовото, което е актуално напоследък, но за съжаление не ми стои добре. По отношение на костюмите съм традиционалист. Любимата ми дреха е роклята в комбинация с манто или сака с различна дължина. Избягвам съчетанието на пола с дълго сако, предпочитам панталон, комбиниран с риза или блуза с фишу.


А как избирате накитите си?


- За това се грижи съпругът ми. Гордея се, че преди години получих наследствените бижута на неговата фамилия. Оттогава той избира накитите ми, които винаги са много красиви, и ги нося с удоволствие. Всички си имат своята история, помня кога и по какъв повод са ми подарени - годишнина от сватбата, раждането на дъщерите ми, рожден ден, 14 февруари...Обичам малките кутийки със съществени неща в тях и винаги съм ги получавала, за което съм признателна на съпруга ми. Като всяка жена харесвам красивите накити, те са аксесоар, създаващ самочувствие и настроение, които не могат да се опишат.


Каква козметика ползвате и има ли специални процедури, които предпочитате?


- Признавам, че допреди известно време имах малко небрежно отношение към нея и по-сериозно към парфюмите. Сега е обратното. Ползвам различни парфюми, но при специални поводи винаги съм с Chanel N5. Държа най-вече на козметиката и на всички процедури, които поддържат кожата млада и свежа. При едно пътуване до Австралия и Нова Зеландия открих качествата на натуралната козметика. Купих си много ефикасни кремове с витамин С, с марка Ultracelticals, и оттогава си ги поръчвам по ИНТЕРНЕТ. Колкото до грижите за кожата и тялото, най-често си правя масажи и процедури за почистване и подхранване на лицето. Мисля, че най-добрите СПА-комплекси у нас са в Сандански, Девин и Кюстендил. В бразилския град Парати пък открих най-добрите масажи, които се правят в едни семпли, но


красиви шатри край брега на океана. Те надминаха дори китайските, които бяха начело в личната ми класация.


Спортувате ли?


- Аз съм бивш лекоатлет, в ученическите и студентските ми години този спорт беше всичко за мен и сега не ми се налага да правя драстични диети или да полагам особени усилия, за да поддържам добра форма.


Как си почивате най-добре?


- Най-добрата и ефективна почивка за мен е със семейството и в дома ми, независимо къде е той. Имаме къща в Арбанаси, апартамент във Велико Търново и къща в Миндя, която е с голям басейн, фитнес и сауна.


А по време на ваканциите?


- Предпочитаме да сме в чужбина, най-вече за да сме само четиримата. Иначе, ако останем тук, все на някого от нас ще му изникне важен ангажимент, разделяме се и това дразни останалите, които са направили някакъв компромис, за да сме заедно.


Кои са най-вълнуващите места, които сте посетили?


- Искаме всеки път да виждаме нови неща, за които сме чули или са ни разказали. Гмуркали сме се на Канарските острови, на кораловия риф във Австралия. Видели сме почти всичко в Париж, защото сме там за всяка годишнина от сватбата, познаваме добре и Прага и Барселона, тъй като дъщерите ни учат там, били сме и на сафари в Африка, а мъжът ми редовно ходи на лов там. Ходили сме да караме ски на много места, но моят любим курорт си остава Боровец.


Споменахте и Бразилия. Кога сте били там?


- В края на април. Със съпруга ми сме мажоритарни акционери в ldquo;Битоелектроникаrdquo;, Велико Търново, и бяхме там по повод на едно търговско изложение. Бях много впечатлена от спортния дух на нацията, от отношението към семейството, за което там не се говори, а просто се показва - виждаш ги заедно на плажа, в ресторанта, навсякъде. Хората са спокойни, усмихнати, не си повишават тон...Много ми хареса


начинът им на живот. За 20 дни обиколихме доста места по цялото крайбрежие от Сао Паоло до Рио де Жанейро и ми се стори, че всичко, което ми е харесвало в другите държави на различните континенти, сякаш е събрано накуп в Бразилия.


А кои други места са оставили отпечатък в съзнанието ви?


- Сингапур ме впечатли с рамката, по която се развива политическият живот. Там има три конкретни изисквания към политиците - да са получили образование в някой от престижните университети по света, да имат финансова стабилност с доказано легални средства и да владеят трите официални езика в държавата. Имат и много активна политика в областта на туризма. В столицата на Индонезия


Джакарта пък се изненадах, че няма задръствания. Движението на обществения транспорт е много добре уредено - има специални улеи за автобусите и спирки, които са половин метър над земята. Австралия и Нова Зеландия ме впечатлиха с красивата си природа, най-вече фиордите, както и с високия стандарт на живот. Хубаво е човек да пътува, но най-хубаво е да се връщаш у дома.


Дъщерите ви учат в чужбина. Бихте ли разказали повече за тях и за съпруга си?


- И двете се дипломираха блестящо като бакалаври тази година. Голямата, Нора, е на 24 години и завърши икономика в Карловия университет в Прага, а малката се казва Йоана. Тя е на 22 и учи две години маркетинг, а после и публична и бизнес администрация в престижния университет Есада в Барселона. Оттам получи стипендия за отличен успех и сега замина на специализация по маркетинг в Нотингам.


Ще се върнат ли в България?


- В момента и двете са тук и скоро ще намерим време да чуем техните планове. По традиция в нашето семейство винаги се събираме, за да обсъдим важните въпроси. Със съпруга ми Огнян винаги сме ги изслушвали и подкрепяли, без да им налагаме мнението си.


Има ли на какво още да ги научите?


- Разбира се, самата аз продължавам да се уча на много неща. Нашият подход като родители е не да говорим много, а да даваме личния си пример. Смятам, че това е най-добрият начин да научиш не само децата, а дори и подчинените си на нещо.


Трудно ли се решихте, заради работата си като депутат, да се преместите в София?


- Донякъде да, но предложението да оглавя листата на НДСВ за Велико Търново беше така отправено, че нямаше как да откажа. Първо го споделих със семейството си и обсъдихме внимателно всичко, преди да приема. Не беше лесно, но с един съпричастен партньор, здраво семейство и при добра организация се получава и вече осем години нямаме никакви проблеми.


Преди това бяхте ли мислили за политическа кариера?


- Никога не съм си мислила, че ще се занимавам с политика, но съм знаела, че умея да решавам някои проблеми на хората.


Тогава защо се оттеглихте от парламента и имате ли желание да се върнете към работата си като политик след време?


- Отговорът е много прост - осем години са много време, а политиката, в една или друга степен, изхабява. А и приключването на кариерата ми като народен представител съвпадна с откриването на места в Комисията за финансов надзор. Опитът и познанията ми в застраховането и в политиката сега ми помагат да се чувствам в свои води и тази работа ми е много интересна. За мен беше чест и голямо удоволствие да съм депутат, може би след време ще се върна към тази дейност, защото знам, че съм била полезна за НДСВ и за политиката като цяло.