Special Weekly

Ladies First

Обичам да побеждавам

Заместник-министърът на финансите Боряна Пенчева пред Спешъл

Боряна cf0Пенчева е магистър по икономика в УНСС. Защитава успешно докторат в Института по световна икономика и международни отношения в Москва. До 2002-ра е изпълнителен директор на Агенцията за насърчаване на търговията към Министерството на икономиката и експерт и директор на Института по търговия към икономическото министерство.


В периода 2002-2009 г. е била директор на дирекция Управление на средствата от ЕС в Министерството на финансите, където отговаря за планиране, преговори, управление, координация и мониторинг на финансовата подкрепа за България от ЕС, финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, както и на двустранни програми с Гърция, Дания, Норвегия, Холандия и други. Сега е заместник-министър на финансите. Владее английски и руски език. Семейна е и има едно дете.


Г-жо Пенчева, как свързахте професионалната си кариера с финансовото министерство?- През 2002-а, когато координацията на предприсъединителните инструменти на Европейския съюз беше прехвърлена към Министерството на финансите, тогавашният министър Милен Велчев ме покани да поема звеното, което ще се занимава с европейските средства. Приех, защото мислех, че ще започна от нулата, но се оказа че наследявам една материя с много проблеми, но и с много възможности за развитие. Първоначално екипът ми бе малък, но успяхме да изградим добра система по координацията на предприсъединителните фондове, а след това участвахме и в преговорите по финансовите параметри за присъединяването ни към Европейския съюз. Всъщност започнах да работя в Министерството на финансите в най-интересния период.


А защо напуснахте?


- По взаимно съгласие. След като ГЕРБ дойде на власт, координацията на средствата от ЕС бе прехвърлена в Министерския съвет. А според мен финансовите инструменти трябва да се управляват от Министерството на финансите. Така че, след като тази промяна бе направена, прецених, че трябва да напусна. Подадох молба и съм благодарна на министър Дянков, че я удовлетвори.


А как се върнахте в министерството?


- Министър Дянков ме покани и това стана на рождения му ден. Честно казано, приех, без да се замисля, още преди да ми бъде обяснено какво точно ще ми бъде възложено. Знаех обаче, че ще е голямо предизвикателство, нещо, свързано с европейските програми, и затова се съгласих.


С какво ще запомните началото на кариерата си в Министерството на икономиката?


- Започнах като експерт в Института по търговия към министерството. Наблюдавахме международните пазари, цените, правехме прогнози за развитието на външната търговия, включително и стратегически анализи. Сигурно забелязвате, че и сега се занимавам с подобна материя и това е добре, защото успях да натрупам опит и познания, които са ми много полезни в момента. В крайна сметка наблюдавах развитието на пазарите във всички техни състояния - преход, кризи, инфлация, растеж.


Имаше невъзможни за прогнозиране ситуации. Налагаше се работим в една доста дискомфортна среда на непрекъснато преструктуриране. Помня 2000 г., когато институтът, който вече ръководех, бе превърнат в търговско дружество и трябваше да продава научен продукт на пазара. И това ставаше във време когато хората нямаха пари за хляб и за мляко. Обаче оцеляхме.


След това институтът бе преобразуван в Агенция за насърчаване на търговията пак към Министерството на икономиката, която пък на свой ред се вля в Агенцията за малките и средните предприятия.


Кое е по-важно за вас - самата игра или победата?


- Обичам да се шегувам, че винаги играя от отбора на победителите. И да, признавам си, че обичам да побеждавам. За мен обаче е много по-важен самият процес на работата и това крайният резултат да носи полза за развитието на държавата.


Никога ли не ви се е случвало да губите?


- На всекиго се е случвало. Но аз винаги се успокоявам, че губя само битката, но не и войната.


Според вас една цел оправдава ли всякакви средства, за сметка на други хора?


- Никога не бих допуснала да се озова в такава ситуация. Прекалено много уважавам хората, с които работя, за да позволя да бъда поставена пред подобна дилема. Работата ми е такава, че има достатъчно подходи, механизми, схеми, ако щете, които дават възможност целите да бъдат постигани, без да е необходимо да се засягат човешки съдби.


Имате ли специално отношение към парите?


- Сложен въпрос. Имам специално отношение към парите на данъкоплатците.


Готова съм ожесточено да споря и дори да се пазаря в структурите на ЕС, за да получим повече пари, за да бъдат защитени българите от всякакви идеи за увеличаване на данъчното бреме.


Но когато става дума за личните ми финанси, признавам си, че проявявам известна безотговорност...


Обичате ли да пазарувате?


- Честно казано, не ми остава време за шопинг, макар че като всяка жена имам усещането за шопинг терапия. Бързо вземам решение какво да купя. Случвало ми се е на връщане от някоя среща в чужбина да похарча солидна сума в магазините на летището. Но това не ми се случва често, защото винаги бързам за някъде. Въпреки че много обичам да купувам подаръци.


Какви подаръци купувате? Имате ли предпочитания?


- Не. Всичко зависи от конкретния случай и от настроението ми, разбира се. Аз не купувам подаръци с мисълта те да са с някаква дълготрайна и силна значимост. За мен е важен жестът към човек. Ето например за рождения ден на министъра с екипа му подарихме карикатури на Христо Комарницки.


След срещите на ЕКОФИН например не ви ли остава поне един ден да обиколите магазините в Брюксел?- Боже, какъв ти ден! След приключване на заседанията на ЕКОФИН често разполагам с броени часове преди да хвана самолета. Затова пазарувам на летището. Нали знаете, като минете чекинга, имате час - час и половина преди полета. И тогава обикалям магазините на летището.


Имате дъщеря, която се казва Ирина. Тя прилича ли на вас?


- Да. Но е много подобрено издание. Дори мисля, че по характер е много по-амбициозна и целеустремена от мен. Сега е на 21 години и е трети курс студентка.


Как прекарвате времето заедно?


- По всякакъв начин. Когато е възможно, пътуваме заедно в чужбина. Например много съм впечатлена от Близкия Изток и Северна Африка. Докато бяхме в Египет, дъщеря ми предложи да направим круиз по Нил. Отначало не приех възторжено идеята. Казах си, какво ли ще е в тези кораби, не е ли по-разумно да си останем в хотела. Тя обаче ме склони и останах изключително впечатлена от местата, които видях.


Нил минава през много от архитектурните забележителности от времето на фараоните до днес. Чувстваш как пред очите ти минават хилядолетия човешка история, преживяването е разтърсващо. (в запетая)


А какво ви направи най-голямо впечатление в Сирия?


- Там има много интересни места, които още не са популярни туристически дестинации. Виждала съм изключително добре запазени крепости от римско време. Построени са да пазят плодородните земи по крайбрежието на Средиземно море от пустинята и идващите от там номади. Вярно, че те носят белезите от бурните времена на Средновековието - арабските нашествия, кръстоносните походи, османското владичество. Но докато ги гледа, човек сякаш се пренася през вековете. Арабският колорит също е изключително завладяващ. Цветната глъч на градовете по крайбрежието, претъпканите плажове, жените, които влизат в морето с чадри, пазарите - всичко това създава една неописуема атмосфера.


Возили ли сте се на камила?


- Да. Случи ми се в Тунис. Беше ме много страх. Но след като се качих, ми стана много интересно. Оказа се, че на гърба на това животно е доста широко. Има място да се настаниш удобно. Камилата има равномерен ход, наистина е като кораб в пустинята. Заведоха ни в едно селище, за да видим как пекат хляб, показаха ни различни занаяти. Накрая дори се престраших да нахраня камилата от ръката си.


Как запазвате спомените си от пътуванията?


- Всъщност аз съм много добър фотограф и обикновено когато сме в чужбина, се нагърбвам със задачата да запечатам спомените с фотоапарата. Затова и ме няма на много снимки от тези преживявания.


Спортувате ли? Питам, защото изглеждате в страхотна форма.


- Ходя в кварталния фитнес. Но заради натоварената си програма мога да си го позволя веднъж седмично. Книги мога да напиша за здравословния начин на живот. На теория много добре знам какво трябва да правя, но на практика нямам време да го приложа.


Имате ли други хобита?


- Обичам да карам автомобил, защото това ме разтоварва и ми дава чувство за свобода. А също да слушам силна музика в зависимост от настроението си - рап, хаус, класическа...


Какви бижутата предпочитате?


- Нося предимно перли. Единственото различно нещо е пръстенът Сваровски на ръката ми.


Консервативна ли сте по отношение на козметиката?


- Напротив, обичам да експериментирам. Преди ползвах Dior, сега ползвам De La Mer и Shiseido. Сигурно след три месеца ще е нещо друго.


Имате ли предпочитана марка дрехи или стил на обличане?


- По отношение на дрехите в работата си съм консервативна. Обичам белия и черния цвят. Иначе в ежедневието ходя с дънки и фланелки.


И накрая, за какво мечтаете?


- Искам да виждам повече щастливи хора около мен. Това ме зарежда с положителна енергия.