Special Weekly

Ladies First

Новата колекция Zip на Van Cleef Arpels

Първата подобна огърлица била изработена по желание на вярната клиентка на бижутерската къща - херцогинята на Уиндзор, и показана в същия парижки бутик през 1950-а. Колието представлявало истински цип, изработен от жълто злато, украсен с диаманти и златен пискюл на закопчалката. Автор на огърлицата била дизайнерът на Рене Пюсан, дъщеря на основателите на прочутата марка - Естел Арпълс и Алфред Ван Клиф. Техническото постижение било, че украшението можело да се ldquo;затваряrdquo; и да се превръща в гривна.


Необикновеното украшение веднага се превърнало в икона на бижутерската къща. Любопитно е, че нейните дизайнери са автори на още един тематичен хит - колието ldquo;Вратовръзкаrdquo;, изработено през 1940-а, пак по поръчка на херцогинята на Уиндзор.


Оттогава концепцията Zip неведнъж е присъствала в бижутерските линии на Van Cleef amp; Arpels, макар и само като елемент. В края на 2006-а например беше представена колекцията Une Journee a Paris, която включваше колието Zip Pompon, изработено от платина и бели диаманти.