Special Weekly

Ladies First

Никога не знам какво ще е следващото ми вдъхновение

Веселка Крачунова е родена във Варна. Магистър е по право със специализация по морско право. Работила е като юрисконсулт към Министерство на младежта и спорта, като в бизнес ежедневието си прилага основно търговското и корпоративно право. Сбъдва и мечтата си да се занимава с мода, като създава собствена модна къща VHK Fashion, на която е дизайнер. Паралено със собствения си бизнес развива и модната си марка. Изявите й като дизайнер включват участия в ревю-спектаклите на престижни модни събития като "Златна игла" и "БГ модна икона" на Академията за мода. Най-новата колекция, която дизайнерката представи неотдавна, носи името "Елегантност за успеха". Тя включва четирите линии - Casual, Lady, Traveller и Kids by VHK Fashion, които неслучайно спечелиха интереса на много бизнес дами. Самата Веселка Крачунова споделя мисълта на великия дизайнер Емануел Унгаро: "Луксът е въпрос на пари, елегантността на интелект." и предлага на жените с класа "Елегантност за успеха".

 

Г-жо Крачунова, как от морското право стигнахте до модата?

- Никога не съм прекъсвала връзката си с модата. От съвсем малка шия, плета, бродирам и непрекъснато правех дрехи на куклите, а после на приятелките и на себе си. Винаги съм мечтала да се занимавам с мода. Често ми казваха, че трябва да правя дрехи за повече хора и в един момент реших: "Защо не". Семейството ми ме подкрепи безусловно, намерих много добър екип и сега създавам тоалети, каквито аз самата искам да нося в ежедневието си като делова жена и в свободното си време. Колкото и да е трудно в определени моменти, удовлетворението е налице.

Какво се крие в сърцето на модния бранд VHK Fashion?

- Желанието ми е да давам сигурност на жените, че обличайки дрехите, които правя, винаги ще бъдат елегантни, модерни, стилни и ще им бъде удобно. В повечето случаи тоалетите са и многофункционални - могат да се носят по различни поводи и начини. "Луксът е въпрос на пари, елегантността на интелект", както казва Емануел Унгаро. Така че, когато човек е интелигентен, той е елегантен и успешен.

С какво се отличава всяка от четирите модни линии в новата ви колекция?

- Линият Casual е предназначена за спортно-елегантната жена - динамична и практична, която носи по-малко бижута и грим. Дрехите са лесни за поддръжка и са с функционални кройки. Линията Lady е адресирана към дамите, които залагат на по-класическия външен вид, но никога не се ограничават в модния си избор. Тя е лимитирана и е по-висок клас, със специално изработени аксесоари и ювелирни детайли. Traveller създадох, мотивирана от постоянните ми пътешествия по бизнес или на почивка. Линията залага на удобство, многофункционалност, елегантност и немачкаеми материи. Идеята е тоалетът, с който пътуваш да е подходящ и за делова среща, обяд, вечеря или бар, с малки промени във визията. Идеята на линията Kids е момичетата, от съвсем малки до тийнейджърки, да имат същите дрехи като тези от дамските линии.

Какви са актуалните тенденции за пролетно-летния сезон?

- Цветовете, и то ярките са много модерни през този сезон. Бих казала, че е актуална цялата цветна дъга. При десените са най-важни цветята, точките, райе, каре и всякакви изострени линии. Модерни са и камъните, но с тях не бива да се прекалява. Дължината на полата се вдигна малко над коляното. Актуални са полите тип "молив" и "пачка". Дантелата категорично остава на мода, особено в комбинация с нетрадиционни материи. При палтата, например, съчетах дантелата с кашмир и се получи много успешна комбинация. Гащеризонът също започва да става актуален. Препоръчвам и панталоните със зашит ръб, които придават на тялото изключително добра линия.

Имате ли конкретни виждания за бизнес визията на съвременната делова жена?

- Най-важно за бизнес дамата е да бъде с дрехи в основните цветове. Ако заложи на по-ярък оттенък, това трябва да се компенсира с по-обрана кройка на дрехата. Препоръчвам да се използват повече интересни шалове и шапки, които могат да бъдат изключително фино допълнение към деловия тоалет.

Защо избрахте актрисата Елен Колева за лице на модния си бранд за 2014-а?

- Защото Елен Колева е олицетворение на моето виждане за съвременната жена - естествена, артистична, елегантна и много жизнена. Тя е достатъчно интлектуално и духовно облагороден човек и много красиво носи дрехите.

Какво друго е необходимо за успеха, освен елегантност?

- Постоянство и много труд.

Как смятате да развивате модния бранд VHK Fashion и какви са стремежите Ви като дизайнер?

- Искам да развивам четирите линии и да продължа да работя, така че да се харесвам на хората. Бих искала да развия и онлайн магазина на марката и някой ден освен в България, да съм представена и в чужбина. Целта ми е да правя къси серии с повече модели, така че да няма еднакви неща.

Разкажете ни за семейството си?

- Имам много голямо семейство от италиански тип както по моя линия, така и от страна на съпруга ми. От него също получавам голяма и безрезервна подкрепа. Наследила съм вкуса към модата от майка ми. Тя винаги е била изключително красиво облечена и това продължава до ден днешен. Бабите ми пък са ме научили на много неща, които да правя с двете си ръце, включително да готвя.

Какво друго обичате да правите в свободното си време?

- Спортувам, най-вече плуване, така се разтоварвам от стреса. Много обичам да чета, и то всякакви книги. До леглото си имам поне десет различни книги, които чета според настроението си. Моята страст обаче са пътуванията.

Очевидно пътуванията заемат голямо място в живота Ви. Кои са любимите Ви дестинации?

- Любимата ми дестинации за бягство през лятото е остров Тасос. За ски обикновено избирам Австрия. Обичам да ходя също в Италия, Франция, Испания. От Азия харесвам Дубай, Абу Даби и Бахрейн. Любимата ми дестинация обаче е Тайланд и всяка зима се старая да избягам там. Много харесвам Банкок с неговата колоритна смесица от култура и субкултура. В САЩ любимите ми дестинации са Ню Йорк, Чикаго, Маями и Лас Вегас. С приятелки планираме пътешествие и в Доминикана.

Къде пътешествате в мислите и мечтите си?

- Всеки ден мечтая за много и различни неща. Веднъж си мечтая да имамам бутик в Ню Йорк, на другия ден в Тайланд, а след това в Париж. Мечтая също да имам къща за гости във френската южна провинция или в италианската, да посрещам близките си, да им сготвя нещо вкусно и да имам градина, в която да отглеждам билки.

Какво за Вас е щастието?

- Щастието е да съумееш да правиш това, което искаш да правиш. Но на първо място да си здрав, за да ти се случва всичко останало.

А какво Ви вдъхновява?

- Всичко може да ме вдъхнови. В тази връзка ще цитирам дизайнерката Каролина Ерера, която казва: "Държа сетивата си винаги нащрек, защото никога не знам какво ще бъде следващото ми вдъхновение и откъде ще дойде то".