Special Weekly

Ladies First

Ние сме част от природата и в нея няма нищо случайно

Мина Китова, изпълнителен директор на Техномаркет, отговаря на въпроси на Банкер Спешъл

Г-жо Китова, кои са професионалните предизвикателства пред вас като изпълнителен директор на утвърдена компания, каквато е Техномаркет? Трудно ли се ръководи толкова голям екип?


- Винаги гледам напред и рядко се обръщам назад. Стремя се да подхождам комплексно към основните предизвикателства в нашия бизнес, каквито например са бюджетите на компанията. Всяка организация минава през поредица от възходи и падения. Кризата бе осезаема за нас въпреки добрите ни идеи. Разбира се, имаме и много успешни години.


Как се справихте с предизвикателствата?

- Трудно, като всички останали. Изминалата 2009-а беше много тежка и нито един от колегите ми не е спал и не си е почивал нормално през този период. Всичките ни усилия бяха насочени към справянето с проблемите.


До каква степен трудът на служителя от всяко звено на веригата е определящ за крайния изход от несгодите по пътя?

- Огромната част от успеха на нашия бизнес е дело на нашите колеги, затова и рядко ги наричаме служители. Толерантни сме към тях, защото те работят рамо до рамо с нас.


Одобрявате ли държавните мерки за преодоляване на финансовите и икономическите проблеми?

- Аз съм родолюбец и не вярвам, че единствено управниците са виновни за грижите ни. Всички ние сме огледало на държавата и обществото, както и обратното. Никой не ни е длъжен с нищо, затова първо трябва да се променим сами, а след това да очакваме подобрение на ситуацията като цяло.


Как се разтоварвате от всекидневното напрежение?

- Не мога да живея, ако не съм заобиколена от красиви неща. Мисля, че когато човек непрекъснато се бори и посреща предизвикателства, е редно да намира отдушник за напрежението. Затова се посвещавам на любимите си занимания - гледам цветя вкъщи, а и офисите ми са отрупани с тях, обичам да карам бързо колите си и да се наслаждавам на живота.


Отглеждането на цветя е интересно хоби, което изисква доста време, грижи и умения. Какви видове предпочитате да отглеждате?

- В дома си отглеждам единствено орхидеи, за мен това са най-хубавите цветя. Интересното при тях е, че са плевелни растения и в естествената си среда живеят в корите на дърветата. За да радват очите по-дълго, трябва да се гледат във водна баня и да им се осигури много светлина, иначе загиват, тъй като виреят основно на места с тропически климат. Впечатляващо е, че съществуват над сто вида орхидеи, някои от които са основна съставка в екзотичните кулинарни изкушения на определени народи.


Обичате ли книгите?

- Чета почти непрекъснато и когато вляза в книжарница, обикновено си тръгвам оттам с не по-малко от десет книги. По принцип, когато човек си купува книги, не се замисля над въпроса какъв жанр харесва. Книгата или му допада, или не. У себе си забелязах, че наблягам повече на философската литература и това не ме изненадва. Интересувам се не само от различните философски течения, но и от философското мислене като цяло. Впрочем неотдавна се сдобих и с колекция от класически детски приказки, които често препрочитам.


Това е доста любопитно. Имате ли любима приказка?

- Алиса в страната на чудесата от Луис Карол, в която намирам доста истини и поуки за живота. Те са не само изключително актуални за времето си, но и се вписват чудесно в съвременното битие. С годините нещата от живота не се променят генерално, по-скоро се променят хората около нас и обстоятелствата. Колкото до човешките характери, те така или иначе не преминават през огромни метаморфози.


Очевидно сте почитателка на изкуствата...Каква музика слушате?

- Харесвам много класическата музика, като дете я слушах на грамофонни плочи, сега, разбира се, е различно, но магията й остава непокътната. Пускам си класическа музика, когато съм тъжна или объркана, и това ми помага, също като четенето на приказки.


Казахте, че обичате колите и високите скорости, сигурно пътувате много?

- Да, затова съм щастлива, че професионалните ми дейности са свързани с многобройни пътувания. Когато съм на път, освен че работя, аз релаксирам и се чувствам добре. Винаги се стремя да науча езика на държавите, които посещавам по-често. Напоследък пътувам много до Сърбия и културата там ми е изключително интересна, въпреки че става дума за съседна балканска държава. Дори съм си купила много дискове с най-добрата местна музика, която там не се възприема като чалга. Сърбите имат страхотни балади с невероятни текстове, които могат да стигнат до сърцето на всеки.


Споделяте ли любовта на повечето дами към пазаруването?

- Разбира се. Доволна съм, че винаги знам точно какво искам, защото не харесвам безцелните лутания из магазините. Обичам скъпите неща, но непринудените жестове и подаръците от сърце са ми най-скъпи, независимо каква е паричната им стойност. Неотдавна Дайнърс Клуб България ме поканиха за член на елитния дамски клуб First Lady и съм приятно впечатлена от възможностите и предимствата, които ми осигурява картата.


Какво е по-различното при нея в сравнение с другите карти, които притежавате?

- Първото, което веднага впечатлява, е елегантният и изтънчен дизайн. Шопингът с картата First Lady определено е удоволствие. Харесва ми, защото финансовите операции са много бързи и удобни. Това, което ме изненада приятно, е застраховката, която ти подаряват с картата - за рак на гърдата. Тя покрива всички разходи до определена сума, разбира се, при първоначално диагностициране на рака. Не е често срещано явление да получиш нещо безплатно - като добавена стойност към продукта.


Какво място отреждате на материалните блага във вашия живот?

- Материалните неща, с които разполагам, далеч не са толкова важни. Жалко е, че голяма част от хората ги възприемат като приоритет. За мен те са просто средства, които ми помагат да живея. С автомобилите например се движа по-лесно, бързо и удобно.


На кои марките се доверявате, когато избирате дрехи или козметика?

- Вярна съм на бижутата на Фаберже, дрехите на Bottega Veneta и козметиката на La Prairie, Sisley, и японската Kanebo.


Разговора води Адриана Игнатова