Special Weekly

Ladies First

Не можеш да направиш първо впечатление от втория път

Меглена Кунева - еврокомисар за защита на потребителите

Г-жо Кунева, как се чувствате като първия български еврокомисар, още повече че страната ни тепърва трупа опит и гради репутацията си в рамките на общността?


- Специално начало е. Обичам работата си, вярвам в това, което върша, и затова не казвам трудно. Колкото и опит да имах, който сега безспорно ми помага ndash; беше опит отвън. Но е интересна среда. Много политическа, способна да взема решения и много премислена като административна основа. Със знаещи хора. Ние все още нямаме тази невидима мрежа на българи, с добро име в администрацията тук, която по-старите членки имат. Важни са тези първи години. Не можеш да направиш първо впечатление втори път, както се казва. А репутация се гради с работа и резултати. Без излишни приказки.


Какви са най-големите трудности, които срещате в работата си?


- Имам много добър екип и се радвам, че мога да споделям с тях всички моменти - от трудните срещи, през дългите работни дни, през интересните посещения до успехите. Неотдавна представих на Колежа на комисарите една изключителна важна директива - Директивата за потребителските договорни права. Този законодателен акт ще промени за първи път от 20 години правата на потребителите и ще ги направи по-сигурни и по-активни, дръзки във всекидневното използване на преимуществата на големия единен европейски пазар. Работата е изключително интересна и динамична и ми се иска да има повече време, за да наложим тази политика.


Прекарахте лятото в усъвършенстване на френския си език, вместо да си почивате. Какво ви мотивира да задълбочите познанията си в езика на Монтен?


- Френският беше езикът на детството ми, но после ldquo;възстанахrdquo; срещу семейната традиция и английският стана основен. Освен това съм учила в САЩ, така че неизбежно ми повлия. Но не е имало момент, в който да не чета френски автори или да гледам френски филми. Огромна и мощна култура, и да - отлични юристи, философи. Аз обичам изобщо процеса на учене, така че за мен това е идеална ситуация - да се потопя в интензивно учене. А и повод за пореден път да кажа на майка ми - беше права. Освен това смятам, че това, че съм офицер на Почетния легион, ме задължава за много неща, едно от които е любовта към културата, езика и традициите на Франция.


По силата на служебните си задължения вие пътувате много, но обичате ли пътешествията?


- Обичам да пътувам. Но да имам цел - да видя нещо, да чуя, да науча. Работата ми е свързана сега с много пътуване, но то е по-скоро преместване в пространството. Чарът е в хората, които срещаш. Видях се с един изключително интересен министър на икономиката на Белгия, който беше направил ldquo;Кафкандексrdquo; за най-абсурдните ситуации, в които изпада потребителят в Белгия. Или пък президентът на Ирландия - жена със смелост и знания, на които се възхищавам.


Разкажете за някое ваше интересно приключение.


- Животът е приключение! Най-екстремните неща се случват в нас самите. Но за тях трудно се разказва.nbsp;


Съществуват ли определени стандарти на обличане в Европейската комисия? Как се носят белгийските дами извън сградите на европейските институции?


- Разбира се, че има стандарти. Както навсякъде. В повечето случаи те не са писани, но това не ги прави по-малко важни. Ключовата дума е адекватност ndash; на професия, място, години. Дрехата е сигнал - как би искал да те възприемат другите - и вкус, чувство към средата и хората.


Обичате ли да се отдавате на шопинг-терапия?


- Не, терапия в никакъв случай. Не мисля, че пазаруването може да те излекува. В идеалния случай това е свободното време, прекарвано с майка ми или приятелка и свързано с минаване през магазините, разходка, кафе и много приказки.


В какъв тип дрехи се чувствате най-комфортно?


- Костюм за всекидневието и джинси за събота и неделя.


Дамските тоалети вървят ldquo;ръка за ръкаrdquo; с обувките, грима, прическата и бижутата. Какви са вашите предпочитания?


- Не съм сменяла пръстена си от абитуриентския си бал. С годините човек оформя собствен стил. Много съм била повлиявана от вкуса на родителите си. Вкусът не е нещо, което може да се отдели от дрехи, обувки и т.н. Вкусът - това е човекът.


Какво обичате да правите в свободното си време?


- Обичам да чета, а театърът завинаги е моята най-голяма емоция. Въобще обичам да общувам. Интересно ми е да говоря с различни хора. Самото препоръчване на книга е общуване. Откакто поех поста на еврокомисар за защита на потребителите, не ми остава много свободно време. Но много обичам да чета книги и гледам да не се лишавам от това удоволствие. Когато приключа със съботно-неделното четене на преписките и подготовката за срещите ни през следващата седмица, се отдавам на някоя хубава книга.


Обикновено съпругът ми или моите приятелки ми препоръчват книгите, които чета. Много често и моят кабинет ме зарежда с интересни нови издания. Обожавам класическата музика и операта. Неотдавна бях поканена да изнеса реч на годишната среща на една от големите италиански банки, която беше ознаменувана с едночасов концерт на четирима талантливи изпълнители, поканени от фондация Arena di Verona. Когато след 12-часов работен ден се потопиш в музиката на Верди и Пучини, усещаш приток на нова енергия.


Допада ли ви културният живот в белгийската столица?


- Брюксел е изключително интересен град. Много потаен и трябва да откриеш истинската му същност. Но когато един път си успял, те запленява с цялата си сила. Като столица на Европа не липсват културни събития: интересни изложби, концерти. Нещо, което много ми хареса, наскоро беше, че по време на цялото лято всеки петък вечер общината затваряше голям периметър от центъра на Брюксел, за да може градът буквално да бъде залят от почитателите на ролери. Това е като цяло шествие, движение на хора от всякакви възрасти, които са обединени от една страст. Има екип от по-опитни, които в продължение на цялото шествие следят и помагат на по-неопитните. Харесва ми, че Брюксел е интернационален и е обитаван от общество с ясни сигнали.


Имате ли предпочитани места за разходка в Брюксел и кои са любимите ви кътчета в София?


- Много обичам да ходя пеша и понякога, когато не вали, обикалям квартала, в който живея в Брюксел. Той се намира близо до работното ми място, но има страхотни малки площадчета, на които в почивните дни хората сядат да изпият по едно кафе, има и прекрасни зелени паркове. В София обичам да ходя пеша в центъра - особено сега, когато Витошка е пешеходна зона.


Какво бихте посъветвали жените, които мечтаят за шеметна кариера? Каква е тайната на успеха?


- Много, много труд, постоянство и издръжливост. Трудно се печели доверието на хората около теб - че можеш и че знаеш. И това не става, ако не положиш усилия да си подготвен. Ако има тайна, тя отдавна е разкрита - 99 процента труд и един процент късмет. Не отричам този един процент. Важно е да се окажеш на точното място в точното време. Ако ти се е случило, трябва да си благодарен на съдбата и да помогнеш поне на още един човек да намери късмета си. Но преди това има много труд, за да си подготвен и да посмееш да вземеш решение. И да си наясно, че за всичко се плаща. Да, това е съветът ми - труд, смелост и оптимизъм.


За какво мечтаете?


- В личен план мечтая всички да сме здрави. Мисля постоянно за моето семейство - за сина ми, за мъжа ми, брат ми и майка ми. В служебен план мечтая потребителите да са в центъра на провежданата политика, но също и България да е в центъра на тази политика. Защото аз искам хората да знаят правата си и да ги отстояват. Не искам потребителите да стоят на тъмно или студено през зимата в пряк и преносен смисъл.


За втора поредна година бяхте номинирана за комисар на годината от престижното издание European voice. Какво мислите за това?


- За мен тази номинация е изключително важна, защото успяхме за по-малко от две години да наложим политиката на потребителите като една важна и видима политика. Потребителят се превърна в център на внимание, когато говорим за услугите, енергетиката, глобалното затопляне, бъдещето на ИНТЕРНЕТ и финансовата криза. Смятам, че европейският потребител излезе от своята анонимност и превзе всекидневието със своята активна позиция.