Special Weekly

Нели Колева:

Не е задължително да имаш много пари, за да изглеждаш уникално

Женственост, сексапил, динамика и лукс са опорните точки в естествената философия на дизайнерката Нели Колева, която твори вече 20 години. Дрехите й придават индивидуален стил на всяка дама и същевременно излъчват кодовете на космополитизма. За колекциите си дизайнерката използва тъкани бутиково производство на фабрики в Италия.


Нели Колева е носителка на множество награди и отличия за мода: наградата на Академията за мода Златна игла, голямата награда в раздел Рисувана коприна, отличието за мода на телевизионното предаване 24 карата, приза на София за мода Улпия-Сердика. Нейни колекции се излъчват няколко години подред по FTV - фешън канал.


Г-жо Колева, каква бе движещата сила за създаването на вашата нова пролетно-лятна колекция? И към кого е адресирана тя?

- Идеята е колекцията да допадне на сериозната публика и по-точно на клиентите, които имат отношение и изисквания към моята продукция. По-голямата част от тези хора са от политическия и бизнес елита, също и от адвокатската гилдия. Повечето дрехи са адаптирани към техните критерии за стил и вкус.


Обикновено черпя вдъхновение от материите, които винаги успяват да провокират въображението ми. Често, когато съм у нас или в чужбина, ме впечатляват елементи, които се запечатват в съзнанието ми. В една кинкалерия например видях и запомних пеперуда, която впоследствие се превърна в един от модерните компоненти, които са застъпени в моделите ми от тазгодишната пролетно-лятна колекция. Точно този мотив ме провокира да създам рокля, изцяло проектирана върху образа на пеперудата. Тя, заедно с големите цветя и флоралните мотиви изобщо, са акцент както в облеклото, така и в аксесоарите, модерни за лятото.


Природата ли е единственият акцент в модата за горещите дни?

- Не, разнообразието е огромно. Много неща могат да провокират съзнанието, включително и различните етноси, култури и традиции на хората по света. Колекцията ми за този сезон е завладяна от еклектиката, от смесването на противоположни стилове. Заложих също на етномотивите като използвах шарките, десените и украшенията на маите и ацтеките. Индианската мода определено е сред водещите през това лято. Тя е илюстрирана не само чрез дрехите, а и чрез обувките и сандалите.


Какви, според вас, са тенденции в дамското облекло за това лято?

- В летните дрехи съм акцентирала предимно на наборите в деколтето, наслагването на материи, красивите колани, асиметрията и морската линия. Лен, памук и коприна пък са материите, които винаги са актуални за сезона на парещото слънце. Модерни са още калинките и бръмбарите в аксесоарите, вградените дантели в дрехите и корсетите. Шареното, раетата, мънистата и топлите багри не слизат от подиума, морските и естествените цветове също винаги са актуални за това време на годината.


Кои известни личности са ваши клиенти?

- Повечето са бизнесмени, адвокати и политици. Сред тях са Камелия Касабова, Илияна Йотова, Корнелия Нинова, Славка Бозукова, Дора Янкова и много други. Напоследък обаче в повечето модни къщи се наблюдава известен отлив на клиенти заради трудностите, които създава финансовата криза. В чужбина кризата съсипа много от големите модни компании. Пътуванията ми в Италия ме направиха свидетел на фалита на голяма част от текстилните заводи, качеството на продукцията е понижено, нивото на изработка на дрехите дори при световноизвестните марки вече не е същото.


Обичате ли да пътувате?

- Определено да. Всяко място по света, което съм посетила, е свързано с определена провокация в моето съзнание. Харесвам Изтока, космополитните градове като Ню Йорк, Париж и Милано например не ми допадат толкова. Обичам различното, улавям красотата в Индия и Египет въпреки ширещата се мизерия там. Дубай ме впечатлява много с уникалната си архитектура, изобщо харесвам страните с по-топъл климат. Мечтая да посетя Мексико скоро.


Какви са впечатленията ви от начина, по който се облича съвременната жена?

- Впечатленията ми са лоши. Не желая да абсолютизирам, разбира се, че винаги ще има хора, които имат класа и стил, тя личи не само по външния им вид, а струи и от същността им. Претрупването на пазара с много и некачествени стоки като че ли обърква българката и тя губи естетичния си усет. Масово младите момичета се обличат твърде разголено, подражават на поп-фолк изпълнителките чрез грима, прическите и дори чрез поведението си. Изглежда, невъзможността да отстояват самоличността си ги принуждава да се преливат в общото. Българката трябва да открие свой стил и да не подражава сляпо на моментната мода. Разбира се, че човек не бива да следва безусловно протокола, но все пак има някои рамки, с които е добре да се съобразяваме, когато посещаваме определени събития, за да не изглеждаме несериозно, или още по-лошо - гротескно. Част от българския елит също не изпъква с добър вкус по отношение на визията, но за радост повечето започнаха да се консултират с нас, специалистите. За да се облечеш подходящо за всеки случай и да си стилен и уникален, изобщо не е задължително да разполагаш с много пари. Българката робува на аутлет модата, на лошата конструкция и на лошите материи. Създава се усещането, че некачествената продукция, която цяла Европа изхвърля, у нас е предпочитана. Политическият ни елит също прави грешки по отношение на облеклото. Най-добър е изборът на онези, които предпочитат специалното и си поръчват дрехите, а не купуват хаотично от магазините.


Какво е вашето хоби?

- Може да се каже, че моята работа е и мое хоби, тъй като създаването на дрехи е мое призвание и по никакъв начин не ме натоварва негативно.


Българката все още е взискателен клиент, за разлика от италианката например... Дамите у нас обичат да разглеждат, да докосват, искат да усетят плата, да погледнат буквално хастара и шевовете на дрехата.


Кои са любимите ви дизайнери?

- Много харесвам творенията на Valentino и Christian Dior. По принцип харесвам определени колекции за даден сезон, предпочитанията ми не зависят единствено от симпатията ми към определена модна къща. Когато не ми допада нечия продукция, не мога да си наложа да я харесам, въпреки че е на дизайнер, който е мой фаворит.


Какво ви носят наградите?

- За разлика от чужбина, у нас наградите нямат материална стойност. А и изобщо не е задължително да си в своя апогей, за да получиш дадено модно отличие. Според мен подобен тип награди трябва да се връчват на онези, които имат нужда от признание и поощрение, а именно - на изгряващите таланти. Жалко е, че емблематични колекции на наши дизайнери остават недооценени поне когато става дума за награди.


Разговора води Адриана Игнатова