Special Weekly

Ladies First

Най-стилните жени в политика

S 250 98b83fb1 1e75 4aad 9b90 277e13dd5e52
S 250 7765659b 9eb8 4b86 bae3 bb4a72a7e881

На жените в политиката изобщо не им е лесно. Още по–трудно е да запазят женствеността си на високите държавни постове. Произнасянето на речи и борбата с корупцията сякаш изглеждат по-естествени когато носиш костюм с панталони и къса прическа, вместо рокля и червило. Преди дни The New York Times нарече безличните и безполови образи, които дамите в съвременната политика масово избират, „меркелизация“. Сред жените обществени дейци обаче има и такива, които заслужават шестица заради факта, че са запазили половата си идентичност в трудни работни условия.

50-те оттенъка на костюмите на Ангела

Ангела Меркел успя да се превърне в символ на андрогинните жени в политиката благодарение на легендарния си „костюм за всякакви случаи“. Канцлерът на Германия  си поръчва много съчетания с панталони, с еднакъв модел, но в различни цветове и материи, което би трябвало да създаде впечатление за разнообразен гардероб. Фактически, обаче, Ангела е облечена в едно и също. Казват, че безличността на дрехите на Меркел всъщност е трик, който кара немците да я асоциират с обикновената госпожа, живееща в съседство. Ангела не носи пръстени, гривни и обеци, нито използва парфюм. И очевидно веднъж завинаги е избрала популярната прическа „боб“ (каре) и светлокафявия цвят на косата.

Един дрескод за всички

Може да ви се струва, че светът на съвременната политика е пълен с жени, които са далеч от „меркелизацията“. Уви, това не е така. Много по-лесно е да се открият съратници на Ангела, които предпочитат да изглеждат като колегите си мъже: със светли дрехи над кръста, с черни надолу и непретенциозна прическа. В лагера на Меркел са държавни глави като Даля Грибускайте (Литва), Дилма Русеф (Бразилия), Мишел Бачелет (Чили), Атифете Яхяга (Косово), Колинда Грабар-Китарович (Хърватска), Пак Гън-хе (Южна Корея). Компания им правят премиер-министърът на Норвегия Ерна Солберг и, разбира се, американския сенатор Хилари Клинтън.

Опозиция на токчета

Сред влиятелните дами в политиката, обаче, има и такива, които не са готови да се разделят с женствения си образ, заради дреболии като президентския мандат или длъжността премиер-министър. Те намират време да подберат скромна, но стилна права пола или добре скроени панталони, да се погрижат за прическите си и да сложат някое и друго бижу преди важни изказвания. И не се страхуват, че заради това ще изглеждат по-малко могъщи и убедителни.

Представяме ви Топ-10 на дамите в политиката, които предпочитат да запазят женствения си имидж:

Кристина Фернандес де Киршнер, президент на Аржентина

Лаура Чинчила Миранда, президент на Коста Рика

Хина Рабани Кхар, бивш министър на външните работи на Пакистан