Special Weekly

Ladies First

Музата на BVLGARI

S 250 ad572719 c561 4ffa 8d82 505c14d3c2ca
S 250 1602b6af bb5e 490e bf5b 2ad083825f7f

Легендарната римска бижутерска къща Bvlgari ознаменува 130-годишния си юбилей с блестящо представяне на новата си колекция MVSA на XXVII антикварно биенале в Париж. То се състоя през септември 2014-а под тържествените сводове на Гран Пале.

Цветните камъни отново са първа цигулка в изключителната симфония, наречена MVSA Bvlgari. В бижутата присъстват рубини, сапфири, изумруди, а също нефрити и полускъпоценни камъни, които създават на практика безкрайна цветова палитра. В същото време следвайки стила и потребностите на клиентите си, марката показа невероятни украшения с диаманти, които са пълноправна част от нейната история. Обикновено подобни бижута се купуват от клиенти, които има къде да ги носят - на балове, оперни представления, официални вечери - и представляват скъпоструваща инвестиция.

Всъщност името на колекцията MVSA означава муза - в чест на музите, покровителки на изкуствата, възпети в древногръцките легенди. И тъй като за бранда е важно да подчертае римските си корени, названието на колекцията се изписва по старинния латински начин.  Bvlgari е марка , в която се сливат органично две велики култури – римската и гръцката. Бижутерската къща е основана от гръцкия преселник Сотириус Булгарис, който започва да работи в Рим като антиквар, събирайки старинни бижута и часовници. Стилът на бранда се оформя окончателно в епохата dolce vita, но е ориентиран към историческите канони на Средиземноморието -  римските, гръцките и етруските украшения. В MVSA се усеща и духът на  Вечния град, с неговата древна архитектура и паметници, а всички бижута в колекцията са само в един екземпляр.

Част от историческите скъпоценности в MVSA са предоставени от клиентки на къщата Bvlgari. Други семейство "Булгари" изкупува на търгове, за да си върне най-ценните екземпляри, които могат да разкажат стотици истории – романтични и драматични, приказнии понякога мистични...  В украшенията от юбилейната колекция има невероятно много детайли, препращащи към архивните рисунки на римската марка от 20-те и 30-те години на ХХ век.

MVSA включва скъпоценности, принадлежали на Елизабет Тейлър - като изумителното колие от платина, изумруди и брилянти, поднесени за сватбен подарък от Ричард Бъртън през 1964-а. Великата актриса била възторжена почитателка на бранда и обичала да казва: "Знам само една дума на италиански и тя е Bvlgari".

С величествената юбилейната колекция MVSA бижутерите на BVLGARI предлагат нов прочит на древногръчките легенди и на римската история във вид на исторически и съвременни украшения, които вълнуват със своите цветове и обеми.