Special Weekly

Ladies First

Monogram от Louis Vuitton

S 250 6afe2b42 4b8e 4daf 9d8a 255813d5f09b
S 250 829d0b69 ecca 4568 89f3 4be285687e13
S 250 1979b802 2241 4bf1 a6a0 06d3717a55c1

Френската къща Louis Vuitton обедини голям брой украшения  в линията със знаковото име Monogram. Тя включва петте серии: Idylle, Sun, Star, Fusion и Dentelle. Колекцията е с откровено мемориално значение: бижутата в нея имат за цел още веднъж да напомнят на всички славната история на Louis Vuitton, която започва през 1854 година. Скъпоценностите са паметен бижутерски ключ към първото украшение, създадено от къщата Louis Vuitton през 2001 година -  еластична златна гривна с логото на компанията и три четирилистни детелини.  Почти 15 години по-късно  брандът вече има пет тематични серии - Idylle, Sun, Star, Fusion и Dentelle. Всяка сбирка включва около 10 модела, създадени от майсторите на фирмата. И във всички украшения присъстват трите детелини на Louis Vuitton в трите цвята на златото, инкрустирано с брилянти,шлифовани с различни техники и перлени акценти.

Между малките колекции в линията се наблюдава определена разлика. Dentelle например (това е най-парадната серия в Monogram) показва скъпоценности във формата на геометрична и малко хладна "дантела" от бяло злато и бели брилянти. Впечатлението е сякаш скъпоценните камъни са разсипани направо върху кожата. Главният елемент в тези бижута е символът на късмета - историческата четирилистна детелина. Скъпоценностите на Dentelle са аристократични и очевидно сложни за реализация от гледна точка на бижутерското майсторство. Най-привлекателни и убедителни са много широките „дантелени“ гривни, напомнящи класическите бели маншети от еталонния френски кутюр.

На свой ред серията Idylle предлага микс от различни цветове и оттенъци на златото. Основният елемент в твърде миниатюрните украшения от демократичния клас pret-a-porter отново е четирилистната детелина в бяло, жълто и розово. И, разбира се, всяко от бижутата включва монограма на Louis Vuitton. Украшенията Idylle са едва различими сотуари (с дълга верижка и блестяща висулка), много големи аксесоарни креолски обици и изключително тънки гривни с висулки.

Темата Fusion съчетава елементи от оформлението на Idylle и Dentelle. Покрити с брилянти и изпълнени с добре познатите елементи на Monogram, украшенията  напомнят за младостта и ярката индивидуалност. Без съмнение гривната Fusion Louis Vuitton Monogram е сред запомнящите се бижута.

Серията Sun е най-непретенциозната. В нея са представени крехки украшения от бяло, жълто и розово злато, с брилянти и перли. Ключовите бижута в тази сбирка са елегантните миниатюрни обици и въздушните сотуари.

И накрая серията Star демонстрира щедрото изкуство на бижутерите от Louis Vuitton. Украшенията от бяло злато и бели брилянти привличат вниманието със своята ажурност, безтегловност и класическо френско изящество.

Бижутерската колекция Monogram de Louis Vuitton е типичен пример за завръщане на историческите френски къщи към своето наследство. Образцовите архиви играят ролята на своеобразен речник, който помага при разработването и създаването на съвременните линии. В Monogram дизайнерите на Louis Vuitton използват един доказал предимствата си подход: историческите орнаменти и монограмите, които някога марката е  използвала при изработването на сандъци или други предмети за пренасяне на багаж, сега успешно заживяват втори живот, но вече в скъпоценностите.