Special Weekly

Ladies First

Модни грешки

S 250 f7e35adc cbb0 4a24 abd5 312d020342fa
S 250 f5f832cb 4862 4d81 b144 e8d7d48b62b4

Грешка №1 Черният костюм е идеален за офиса

Черният костюм ще подчертае вашата предприемчивост и енергичност, ако имате  контрастна външност - например светла кожа и тъмни коси или сте мургава и ярка по природа. В останалите случаи гледката на дама в черен костюм навява скука. Черният цвят е твърде официален и строг за делниците, затова се налага да бъде омекотен с ярко червило, шалчета, контрастни рамки на очилата и други. 

Не носете черно през деня, а след 17.00 часа - колкото искате. За работния ден си струва да изберете цветни варианти - синьо, кафаво, сиво, бордо или тъмнозелено. Открийте собствените си цветове и се научете да ги използвате. Жълтото, зеленото и небесносиньото се вписват перфектно в дeловия дрескод, важното да ги съчетаете правилно. Когато трябва да изглеждате по-строго - избирайте платове с по-тъмни оттенъци, това "втвърдява" линиите.

Грешка №2 Костюмът с панталони придава авторитет

Това не е точно така. Вярно, че благодарение на преобладаващите изчистени, вертикални линии костюмът с панталони придава на дамския силует динамика, характерна за мъжете. Въпреки това в логиката на големия бизнес действат други асоциации - жена, която е обула панталони, сякаш се опитва да престори на мъж. Идеално скроеният костюм с пола ще подчертае не по-зле деловите ви качества. Още повече че той включва прави линии. 

Съвет: Ако искате да изглеждате по-строго и официално, костюмът с панталони ще ви свърши работа в началото на кариерата. Но в големия бизнес и в политиката е прието дамите да носят поли, сака и рокли. Социалните психолози са открили взаимна връзка между полата и кариерното развитие - колкото по-висока е длъжността на една жена, толкова по-малко й се налага да използва "чужди" асоциации като детайлите от мъжкия костюм. Дамската визия се възприема като по-честна,  откритa и предизвикваща доверие.

Грешка №3 Розовото е за продавачките на козметика

Ако отивате в офиса като на боксов ринг, деликатният розов цвят не е вашият вариант. Затова пък може да ви помогне, когато се налага да преговаряте, да бъдете по-гъвкава и да търсите компромис. Пастелният розов цвят успокоява и настройва позитивно. Докато цикламеният ще привлече максимално вниманието към вас и ще трябва да се подготвите за въпроси и съмнения.

Съвет: На работа е по-добре да не съчетавате розовото с други пастелни оттенъци, защото ще сведете деловото си излъчване до нула. Като допълнение използвайте неутрални цветове – бежово, сиво, синьо, черно.

Грешка №4 Съчетанието между черно и бяло е класика

Повечето дами са готови незабавно да се подпишат под това твърдение. Вярно, че черно-бялата комбинация придава строгост и отчетливост на образа заради максималния контраст на цветовете, но с тях не бива да се злоупотребява. Достатъчно е да прекалите с ширината на линията, с карето или точките в десена, за да придобиете тромав и уморен вид.

Съвет: Вместо да експериментирате с черно-бялото съчетание, по-добре да се научите да избирате дрехи в подобни тонове. Синя рокля със синьо сако или розова блуза с розово. Първите дами често използват този ефектен трик, за да изглеждат елегантни, да добавят тежест на думите си и да си останат женствени.

Грешка №5 червеното е прекалено ярко за деловата жена

Цветът наистина е ярък, но е просто необходим, когато трябва да ви забележат, изслушат, да заинтересуват от вас или да се съгласят с мнението ви. Може да се използват костюми, блузи и рокли с различни оттенъци на червеното. Деловият стил изисква червените дрехи да със строга кройка по тялото, гримът да е идеален, кожата - загоряла, а прическата - безупречна. Ефектът си струва усилията.

Съвет: В съчетание с бели аксесоари червеното изглежда респектиращо, с черни - агресивно, а с оранжев и жълт - наивно и лятно. Дамите с пищни форми трябва да използват по-тъмни оттенъци на червеното - например бургунди или бордо. В офиса е по-добре да се избягват полупрозрачните или дантелени платове, които придават сексуално вместо делово и енергично излъчване.

 

Грешка № 7 Сивата коса е недопустима. 

Сивата коса не отива на всяка жена и не всяка сива коса има естествен благороден оттенък. Но тя може да придаде на жената излъчването на човек, чието мнение има тежест. В случая работи асоциативната логика - сивокосият човек е опитен, знаещ и мъдър.

Съвет: Изключително важно е сивата коса да се съчетава с идеална прическа, гладка и поддържана кожа с хубав тен и свеж руж, стилни и добре скроени дрехи в подходящи тонове. Ако вашият естествен сив цвят на косата не ви отива, може да го коригирате с боя. Най-добре е да се обърне към професионалист, защото самостоятелното боядисване може да ви докара розов или люляков оттенък заради особено взаимодействие на пигментите на боите и сивата коса.

Грешка №8 Светлите перли са най-подходящото украшение.

Това е спорно твърдение. Има множество алтернативни начини да допълните и обогатите визията си – например нежните и изящни бужута на Marni или Мaison Мartin Мargiela, "перлените миксове" в колиетата на Chanel или украшенията от несправедливо пренебрегваните черни перли. Най-важното е, когато сте в офиса, да не експериментирате с бижута и аксесоари от пластмаса или с големи кристали и пайети.

Съвет: Всеки аксесоар може да се превърне във ваша визитна картичка - независимо дали става дума за шал, очила, или бижу. Спомнете си прочутата колекция от "говорещи" брошки на бившия американски държавен секретар Мадлин Олбрайт. Използвайте смело аксесоарите, направете ги свои съюзници и им дайте възможност да подчертаят вашата индивидуалност.

Грешка №9 Белият цвят не е за офиса

Да, белият цвят е взискателен - той върви само с хубав тен на кожата, безупречна прическа и скъпи аксесоари. Но няма друг цвят, с който да изглеждате толкова свежо, уверено и смело. Важното е да изберете оттенъка, който ви отива, иначе ще имате уморен вид още в началото на работния ден. На едни им отива синьо-белият оттенък, на други - бялото със сив или жълт подтон - всичко зависи от цвета на кожата, косата, очите и зъбите. 

Съвет: Белият цвят (ако става дума за сако или костюм, а не само за блуза) се асоциира повече с отпускарско настроение, отколкото със залата за преговори. Затова използвайте за саката и панталоните плътни, запазващи формата си платове и избягвайте меките силуетни линии. За сериозни съвещания с борда на директорите е добре да изберете по-тъмни костюми, а белият цвят да използвате като допълнение.