Special Weekly

Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център - Варна, и председател на Комисията по култура в община Варна, пред Special:

Мит е, че българинът се интересува само от материалното

Разговора водиха Силвия Джагарова и Калоян Атанасов

S 250 aa233d74 8d81 4e64 b7ba 7a31a6912057

Даниела Димова е директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна, който обединява местната Държавна опера и Драматичен театър „Стоян Бъчваров”. Завършила е оперно пеене в музикалната академия „Проф. Панчо Владигеров”. В творческата й биография има около 30 соло сопранови роли в опери на Моцарт, Верди, Пучини, Й. Щраус и други. Участвала е в мюзикъли "Хелоу, Бродуей", "Супер Стар Гала"и рок операта „Исус Христос суперзвезда”, както и в музикални фестивали, сред които “Варненско лято” и “Европейски музикален фестивал". Гастролирала е на редица авторитетни световни сцени в Испания, Португалия, Белгия, Швейцария, Италия, Австрия, а партньори на певицата на оперната сцена са били Гена Димитрова, Веселина Кацарова и Луис Лима. Носителка е на редица престижни награди за пеене, включително Златен медал "100 години Борис Христов" на Министерство на културата. Димова е председател на културната комисия в Общинския съвет на Варна, където влиза с квотата на ГЕРБ. Омъжена, с един син.

 

Г-жо Димова, как успявате да съчетаете ръководенето на театър и опера, работата в общината, сценичните изяви и личния живот?

- Аз съм търсеща предизвикателствата личност и никога не ми е било достатъчно само да пея. Привличат ме обществените процеси: преди да стана директор, ръководех неправителствена организация, с която правехме проекти, пътувахме в чужбина. Когато работя за 200-250 души и постигам успехи, се чувствам по-щастлива, отколкото ако пея пред 10 000 зрители. Винаги съм търсела хармонията и съм се стремяла да се чувствам пълноценна жена. Кариерата никога не ми е била самоцел, опитвам се да съчетая всички ангажименти. С годините се научих да отсявам най-важните задачи, търпеливо изградих екипа около себе си. Научих се да делегирам права, да говоря кратко и по същество.

 

От няколко години сте директор на Театрално-музикален продуцентски център -  Варна. Какво успяхте да постигнете през това време?

- Успях да завърша един четиригодишен мандат, дай Боже, да мога да се разгърна и в следващ. Един ръководител трябва да си прави самооценка и равносметка за свършеното. Много хубаво е, когато цифрите говорят за работата ти, а те са красноречиви. Налице е повишен интерес към продукциите както на Варненския драматичен театър с 94-годишна история, така и на Варненската опера, която достигна своя 68-и творчески сезон, без да забравяме балетната трупа и филхармонията.

Изкуствата, които ръководим с екипа ми, ни възнаграждават с много положителни творчески емоции. Когато поех обединената структура, по различни причини имаше спад на зрителския интерес, но за няколко години успяхме да привлечем в залите с около 40% повече публика. Отбелязахме ръст и на приходите. Когато започнах, се реализираха по 120-130 спектакъла годишно, докато сега гоним 300 сценични изяви. Чувствам се удовлетворена от тези резултати, спечелихме и много национални и местни награди. Благодарение на делегирания бюджет през 2014-а, успяхме да вдигнем и работните заплати средно с 10 на сто, което е оценка за успехите на оперните, балетните и драматичните артисти, солистите, оркестрантите, техническите служби, администрацията. Но моралната подкрепа е не по-малко важна, трябва да знаеш кога да кажеш "благодаря". Мит е схващането, че българинът се интересува само от материалното. Материално и духовно трябва да вървят ръка за ръка.

 

Създали сте любопитен модел за финансиране на културните прояви във Варна чрез фонд "Култура". За какви проекти плащате?

- Ние имаме нужда от качествена култура. Българинът е много сензитивен човек и оригинален творец - дали сме на света безценни манускрипти, златни съкровища, учени твърдят, че Ренесансът се е зародил у нас, а не в Италия, за което свидетелстват паметници като Боянската църква или църквите в Иваново край Русе, сегашната изложба „Епопея на тракийските царе” в Лувъра изуми Европа и целия свят. Живеем на благословена земя с богато културно наследство, затова и в тежки исторически периоди тъкмо културата е повдигала борбения дух на нацията.

И сега залите и салоните са пълни със зрители, макар и не всички да са специално посветени в тайните на професионалната сцена. Изкуството се възприема най-напред емоционално, така че ние се радваме, когато публиката идва при нас с открито сърце и желание да бъде "написана" като бяла тебеширена стена. Ако спектакълът е хубав, хората ще се върнат пак. Наша отговорност е да предложим максимално качествен продукт, защото културните институции се финансират с парите на данъкоплатците. Министерството на културата иска от нас да продаваме по-скъпи билети, но не може да не поддържаме и социална политика спрямо ученици, пенсионери и хора в неравностойно положение. Едно от постиженията на Общински съвет Варна е създаването на фонд "Култура", който тази година например ще финансира проекти на конкурсно начало за 1.1 млн. лв., което е пет пъти повече спрямо 2013-а. Знакови за Варна фестивали кандидатстват за субсидии между 90 000 лв. и 10 000 лв., отделно от това общината подкрепя и начинаещи творци.

 

Гастролирали сте на много световни оперни сцени в Германия, Австрия, Дания, Холандия, Русия и други. Кое Ваше изпълнение никога няма да забравите?

- Вече съм 27-28 години на сцената, в този сезон имам над 20 участия. Започнах да пея на професионална сцена още като студентка в трети курс, когато проф. Павел Герджиков ме покани в Русенската опера, и то за централна партия. Продължих във Варна, след което имах щастието да се изявявам на редица други сцени у нас и в чужбина. Междувременно създадох семейство, творческият и житейският ми път продължават да вървят заедно. Никога не съм изпитвала страх от сцената, винаги съм се чувствала комфортно. Освен операта, открих и красотата на кантатно-ораториалния стил, камерната музика и мюзикълите. С колегите ми Орлин Горанов, Васил Петров, Орлин Павлов поднесохме интересни концерти със симфоничен оркестър. Публиката обича нестандартните изпълнения и новите форми. Любимото ми изпълнение е последното, което съм направила, човек трябва да гледа напред.

Пели сте с величия като Гена Димитрова, Веселина Кацарова и други. Имате ли кумир в музиката?

- За мен Гена Димитрова е най-голямата българска певица - като талант, сърце и излъчване. Тя бе невероятен човек, но си отиде твърде рано, а всички искахме да ни радва още дълго време. Имала съм шанс да пея с нея и мога да кажа, че беше човек с огромна аура и голяма опора за сценичните си партньори. Гена Димитрова е еталон за силна личност, която сама е постигнала всичко, тя е цяла вселена.

Носителка сте на редица престижни музикални награди. Коя е най-ценната за Вас?

- Първата награда "Варна", която получих в началото на оперната си кариера. Това признание ме окуражи да вървя напред.

Имате ли хобита и как релаксирате?

- Намирам време поне веднъж-два пъти в седмицата да плувам. Обичам да катеря планините, няма връх в България, който да не съм покорила. Харесвам екстремните преживявания, неотдавна започнах да карам и ски. Мечтая да се кача на някой по-екзотичен връх в чужбина, защо не Елбрус или някой друг петхилядник.

Пътували сте много по целия свят. Има ли място, което Ви зарежда с позитивна енергия?

- Влюбена съм в планината. Иначе съм ходила по работа къде ли не - в Африка, Китай, Корея, дори в Сибир. Азия много ме впечатли с хората си. Още преди 15 години, когато посетих Китай, се запалих по източните техники, свързани с правилно дишане и физически контрол на тялото.

Кои са любимите Ви дестинации за семейна ваканция или приятен уикенд?

- Наскоро семейно открихме Гърция, но иначе сме любители на нашето Черноморие. Обичам дивите плажове като Паша дере край Варна, това е божествено кътче. През уикендите се събират много хора, който спят на палатки, морето е кристално чисто, там със съпруга ми видяхме делфин, който успяхме и да снимаме. Работата, която върша, не ми позволява повече от петдневна ваканция. Но и пътуванията в чужбина са много зареждащи, защото обменям опит с големи професионалисти, които ме вдъхновяват с нови идеи.

Вие сте елегантна и стилна дама. Какви модни тенденции следвате и кои са любимите Ви дизайнери?

- Признавам, че имам слабост към парфюмите и обувките. Старая се да се обличам елегантно, следя висшата мода. Мечтата ми е голям български дизайнер да направи тоалетите за наше представление, така както Givenchy „облече" спектакъл в Берлин. Аз лично харесвам моделите на Cavalli, Chanel, Armani, както и по-спортния стил на Patrizia Pepe.