Special Weekly

Ladies First

Мишел Обама - новата модна икона

След като Барак Обама победи в президентската надпревара с мотото ldquo;За промянаrdquo;, светът вече не е същият. Америка има първия си чернокож президент, а съпругата му - Мишел Обама - е новата законодателка на модата в Щатите. Всички сме чували поговорката, че зад всеки успял мъж стои една успяла жена. В случая става дума за елегантна, стабилна и силна дама със


собствена кариера, която в същото време е любяща майка и изрядна съпруга. По тази причина Мишел Обама вече е пример за подражание на цяла армия от почитателки. Като истинска първата дама тя познава до съвършенство модните


тенденциите, подбира умело дрехи и аксесоари, използва езика на цветовете ndash; все елементи от невербалната комуникация. Когато си ldquo;на прицелаrdquo; на общественото внимание, всичко е от значение. Неслучайно известните личности имат цели екипи от имиджмейкъри, които им помагат да предават правилно.


Мишел ЛаВон Робинсън Обама е родена на 17 януари 1964 г. в южната част на Чикаго. Дипломира се в университета ldquo;Принстънrdquo;, а след това специализира право в ldquo;Харвардrdquo;. Тя е възпитана в тиха и уютна атмосфера, със семейни вечери, с игри на монополи и четене. След като се дипломира в ldquo;Принстънrdquo;, Мишел се запознава с Барак Обама в адвокатската кантора, където двамата работят. Госпожица Робинсън е определена за ментор на новопостъпилия юрист. Връзката им започва с бизнес обяд, следва посещение на кино. Двойката сключва брак през 1992 година. Барак и Мишел имат две дъщери ndash; Малиа Ан и Наташа. Интересно е, че когато новият президент на САЩ си спомня първата им целувка, твърди, че тя имала вкус на шоколад.


Списание Essence нарежда през май 2006 г. Мишел Обама сред 25-те най-вдъхновяващи жени. През юни 2007-а Vanity Fair я обявява за една от десетте най-добре облечени дами в света. Мишел Обама е и почетен гост на бала на легендите, организиран от Опра Уинфри, на който получава признание за безспорните си заслуги за утвърждаването на афроамериканските жени. През септември 2007 г. Мишел заема 58-о място в класацията ldquo;100-те най-влиятелни личности, възпитаници на Харвардrdquo;. Съпругът й е на четвърта позиция. През 2008-а тя отново присъства в списъка на най-добре облечени дами на списание Vanity Fair. През същата година се появява и в друга класация - на най-добре облечените личности - този път на страниците на списание ldquo;Peoplerdquo;, заради нейния ldquo;класически и удобенrdquo; стил.


Със сигурност всички цитирани модни признания са напълно заслужени. Мишел Обама предпочита семплите дрехи, но винаги им придава интересен акцент. Роклята й в червено и черно, създадена от Нарциско Родригес, със сигурност ще влезе в историята на модата. С нея Мишел посрещна новината, че съпругът й е бъдещият президент. Гардеробът й включва скромни, делови костюми в класически и естествени багри, но винаги шик. Друга нейна запазена марка са аксесоарите - големи перлени бижута, брошки - от кожа или полускъпоценни камъни, часовници, малки сатенени панделки и колани. Сред любимите й цветове са черното, червеното и лилавото, а много от тоалетите са изпъстрени с флорални мотиви.


Първата дама на САЩ многократно е била признавана за модна икона. Дрехите, които тя избра за церемонията по встъпването в длъжност на съпруга й и за последвалите балове, доказаха, че разбира от мода. Когато Мишел Обама се спря на тоалет в нетрадиционния жълт цвят за инагурацията на новия президент, едва не причини нервна криза на някои модни критици. Става дума за блестяща рокля с подходящ жакет в златно-жълто, сътворени от родената в Куба американска дизайнерка Исабел Толедо. Към него новата първа дама добави меки ръкавици от зелена кожа и широка диамантена огърлица. По-късно светските репортери многократно описаха тоалета й като зашеметяващ, елегантен и излъчващ топлина в мразовития ден. В крайна сметка Мишел Обама показа не само вкус, а и независимост, избирайки не името на известна марка, а таланта.


Сред другите й забележителни тоалети е лилавата рокля с изискан силует, която напомня стила на героинята на Сара Джесика Паркър в сериала ldquo;Сексът и градътrdquo;. Важна част от излъчването й е ведрата и искрена усмивка, която накара милиони хора да повярват, че чудесата се случват, когато силно вярваш в тях.


Още по-провокиращ се оказа тоалетът, избран от Мишел за баловете в чест на новия президент - дълга рокля с едно рамо, с оттенък на шампанско, освежена с флорални мотиви. Някои модни корифеи отбелязаха, че цветът и моделът на балния тоалет са в унисон с последните модни тенденции. Според мнозина обаче бледият цвят на роклята, дело на 26-годишния дизайнер от тайвански произход


Джейсън Ву, е бил неудачен избор, така че мненията на критиците се разминават. Дрехата обаче със сигурност ще бъде дарена на музея ldquo;Смитсониънrdquo;, както повелява традицията.


Често сравняват Мишел Обама с Джаки Кенеди заради изчистения й премерен стил. Други твърдят, че тя по-скоро напомня Барбара Буш, известна не само с усета си към модата, но и с държанието си - дисциплинирано и благоприлично. Истината обаче е, че по време на последната президентска кампания в САЩ Мишел категорично засенчи опонентките си - Сара Пейлин и Синди Маккейн. Въпреки че харесва чикагските марки като Isabel Toledo, Maria Pinto, Thakoon и Narciso Rodriguez, новата стопанка на Белия дом често носи дрехи и от водещи световни дизайнери като Ralph Lauren, Donna Karan, Calvin Klein, Ockar de la Renta, Moschino.


Така или иначе за броени месеци Мишел Обама се превърна в модна фигура от национална величина и накара жените да разграбват модели на марките, които тя носи. В дългосрочен план възпитаничката на Принстън и Харвард безспорно има и по-високи цели. Наблюдателите тепърва очакват от нея да покаже изобретателност и оригиналност в комбинирането на ролите на съпруга, майка и първа дама. При всички случаи Мишел Обама вече доказа, че е склонна да разчупва стереотипите, така че можем да очакваме всякакви нетрадиционни ходове.


Знаете ли, че...


Отначало Мишел изобщо не харесала Барак Обама. Дори му уредила среща със своя приятелка, надявайки се да се харесат и той да престане да й досажда. По-късно обаче се влюбила в него и се оженили по нейно настояване. Барак твърдял, че не вижда смисъл в брака.


Според едно от семейните правила Мишел има право да критикува съпруга си, ако той разхвърля, но не и обратното. На това му се казва еманципация.


Първото работно място на бъдещата първа лейди е адвокатската фирма Sidley Austin в Чикаго, с годишна заплата в размер на 65 000 долара.


Докато Мишел учи в Ivy Leage Prisnton University, майката на съквартирантката й се оплакала, че не желае дъщеря й да дели стая с чернокожа студентка.


Като дете си играела с чернокожа кукла Барби.


Мишел си води дневник, за да държи съпруга си в течение на всичко, което се случва с децата. Купила е уеб камери за двете си дъщери, които документират тяхното развитие.


Навремето бащата на Мишел - Фрейзър Робинсън, работил като чистач на канали в Чикаго с месечна заплата от 479 долара.


Адвокатката ненавижда мързела и тръгва на фитнес малко след като ражда дъщерите си. Така постига две цели едновременно - извайва фигурата си и научава своя съпруг да се грижи за децата, като го оставя насаме с тях.


Любимата дизайнерка на Мишел Обама е Мария Пинто от Чикаго.


Модните критици намират стила на Мишел Обама за вълнуващ и анализират детайлно всеки неин тоалет - официален или всекидневен.