Special Weekly

Ladies First

Mediterranean Eden на Bvlgari - съвършенство извън времето

Легендарната италианска бижутерска къща Bvlgari, която в началото на тази пролет стана скъпоценна част от концерна LVMH, лансира поредната си колекция - Mediterranean Eden. Нейната главна цел е да потвърди значението, опита и мястото на Bvlgari в света на луксозните украшения. Иначе казано, Mediterranean Eden е прекрасно доказателство, че великият и ужасен Бернар Арно, който оглавява LVMH, ненапразно се е охарчил здравата преди осем месеца.


Колекцията Mediterranean Eden е толкова разпознаваема, че бижутата в нея лесно могат да се сбъркат със скъпоценности от предишни колекции на къщата. Например с легендарната Sapphire Flower. Украшенията от Mediterranean Eden съществуват и сякаш плуват извън времето, като тържествено представят вечните теми, орнаменти и материали на марката Bvlgari.


Часовниците бижута неочаквано се оказаха на челни позиции в новата колекция. Става дума за прекрасни механизми със секрет, каквито Bvlgari не е предлагала от много отдавна. Оригиналният модел притежава ергономичен кръгъл корпус от жълто злато, което емоционалните италианци толкова обичат, и бял циферблат с две съвършени в простотата си стрелки от злато. Към корпуса, поставен върху черна сатенена каишка, е прикрепена златна ажурена капачка, която непринудено се отмества и оголва циферблата. Златната капачка е миниатюрен образец на оригинална геометрия - центърът е изместен, а от него тръгват златни лъчи, украсени с малки цветни камъни и едва забележими бели брилянти. В този часовник съвсем ясно личат архитектурната тема и геометричният орнамент, които са исторически характерни за бижутерската къща.


Бижутерската част на Mediterranean Eden включва скромни обици, два вида колиета и три типа пръстени. Пръстените агресивно олицетворяват флористичната тематика - ролята на венчелистчета играят не фасетирани , а само полирани до състояние на кабошон разноцветни камъни. Името на тазифирмена за Bvlgari техника произлиза от френската дума caboche - глава, и означава начин за обработка на камък, при който той придобива гладка и изпъкнала повърхност. Изобилстват цветните сапфири, розовите и червените турмалини. В центъра на цветните пръстени блести традиционният диамант. Същият стил личи и в обиците, които завършват с голям красив кабошон.


В колиетата на Mediterranean Eden архитектурният елемент е по-забележим. Това са украшения със струпани на каскади цветни кабошони в рамки от жълто злато, които елегантно се спускат към зоната на деколтето.


Като цяло Mediterranean Eden е потвърждение на класическия смисъл и техническите методи, характерни за римската бижутерска къща. Налице е ярка вълнуваща палитра, средиземноморски по характер, но структуриран подбор на бижута, прочути теми и орнаменти, които донасят световна слава на Bvlgari още през 50-те години на ХХ век. Една съвършена колекция, която сякаш съществува извън времето.