Special Weekly

Ladies First

Медийните ни герои са преекспонирани

Разговора водиха Силвия Джагарова и Калоян Атанасов

Професор дфн. Иванка Мавродиева е преподавател в Софийския университет по реторика, бизнес комуникация, връзки с обществеността и академично писане. Автор е на книгите Парламентарното красноречие в България в XVIII, XIX XX ОНС, Интервю за работа, Как да презентираме успешно? , Виртуална реторика: от блоговете до социалните мрежи и други. Мавродиева е публикувала над 80 статии в научни списания и сборници, главен редактор е на електронното научно списание Реторика и комуникации, както и член на борда на Европейската асоциация по реторика.

 

nbsp;

Професор Мавродиева, красноречиви и убедителни ли са българските политици?

- Малка част от българските политици са оратори. Има политически говорители, които се справят с посланията и участията си в медиите, но повечето са на прага на правилното мислене и поведение. Петър Дертлиев и Йосиф Петров бяха примери за добри и въздействащи оратори с убедителна аргументация и излъчване. Еврокомисар Кристалина Георгиева комбинира висок професионализъм с овладяност и аргументиран изказ. Изявите й са критерий за завършен модел. Политическите ни лидери говорят абстрактно с дълги изречения. Посланията им идват от мозъчните тръстове на партийните централи, затова са неразбираеми за обикновения избирател. Лютви Местан е известен с рафинирания си изказ, Георги Пирински - за дипломатическия. Аристотел е казал, че за да въздействаш върху разума и емоциите на хората, трябва да свържеш триадата оратор-реч-аудитория.

А какво ще кажете за езика на медиите и Фейсбук?

- Социалните мрежи създадоха нов модел на говорене. Няма получател - всеки е автор на съдържание, което споделя или пренаписва. Динамиката на комуникацията изисква кратки и ясни изречения. Използват се емотикони, съкращения, визуални елементи, клипчета, снимки, карикатури и пародии. Медиите пък се размножиха, вече се излъчват и в интернет. В масовите предавания преобладава диалогичният стил, плъзгащ се по повърхността на интересното и занимателното. Публицистиката е сведена до минимум, малко са сериозните автори и анализатори. Модерно е да бъдеш водещ в много студиа, нон стоп да си под прожекторите. Медийните ни герои са преекспонирани, защото гостуват във всевъзможни предавания, далеч от професията им. Водещите са професионално неподготвени, липсва им надграждащо журналистическо обучение.

Какво е необходимо, за да се представим добре в интервю за нова работа?

- Най-важното е да покрием максимално очакванията на работодателя. Затова четете под лупа обявата, където са посочени изискванията му. Ключово за успеха е да скрием неудачите си от миналото и да ги представим като професионален опит и личностно развитие. Не бива да се влиза в крайности - да рецитираме похвално слово, да показваме ниско самочувствие или да залитаме към новостите. Това е спонтанен диалог в стресови обстоятелства, но трябва предварително да си отиграл определени ситуации и въпроси. Мина времето на универсалните СВ-та. Служебната автобиография вече е конкретно насочена,използват се атрактивни видеопрезентации и портфолия.

Достъпни ли са лекциите в българските университети за студентите?

- Университетите са консервативни и следват устойчиви традиции, а младото поколение възприема интернет знанието. Затова американските и западните вузове създадоха видеолекции, работи се с електронни платформи. Традиционните лекции остават, но интерактивните методи доближават образованието до бизнеса. Успелите работодатели са длъжни да организират практикуми и семинари. С изключение на някои частни вузове, у нас липсва сътрудничеството между университети и бизнес. Резултатите от работата по научни и изследователски проекти трябва да се огласяват в електронна среда. С тази цел създадохме електронното списание Реторика и комуникации, в което публикуват млади хора от три държави, които учат в няколко университета. Броевете ни са тематично профилирани и знанието е много по-достъпно в онлайн средата. Тръгваме от Аристотел, за да стигнем до комуникациите във виртуалното пространство. Ние сме малка, но много посещавана интердисциплинарна научна мрежа.

Има ли личност, която е повлияла върху начина ви на мислене?

- Избягвам да си създавам култове. Впечатлявала ме е диалогичността и модерното поведение на Джон Кенеди или твърдата ръка на Маргарет Тачър, която съм използвала при общуването със студентите си. Сега следвам по-умерен подход - кадифената ръкавица, с която вадиш най-доброто от хората. Мислите и сентенциите, оцелели през вековете, са като кристал, който не загубва блясъка си.

Имате ли любими занимания?

- Големите ми хобита са литературата и музиката. Чета всички Нобелови лауреати - от Иво Андрич, през мислите на Ганди и източната философия до съвременници като Селинджър и Орхан Памук. Харесвам и българските автори като Георги Господинов и Алек Попов. Има и книги като Малкият принц и Мечо Пух, в които чрез приказното е поднесена много мъдрост. Всяка среща на Малкият принц е космополитен свят на човешки отношения. Мечо Пух живее в хармония, отворен е към света. Библията пък ми напомня, че трудностите са път към усъвършенстване. Човек трябва да вярва и да не пада на колене пред лошото.

Как релаксирате от напрегнатото всекидневие?

- Слушам широк диапазон музика - от класическа, през Енигма до келтски ритми. Харесвам Бийтълс, гледам концерти на цигуларя Андре Рийо или мюзикъли като Коса. Те са синкретично красиви. Концентрирам се чудесно с Четирите годишни времена на Вивалди, с Мария Калас, македонска или родопска музика. Дори танцувам хора и сиртаки. Умея да релаксирам и бързо се възстановявам. Спортувала съм гимнастика, йога и каланетика, вкъщи си имам велоeргометър. В неделя излизам с приятелки, ходим в галерии, на концерти или на театър. С тях се разбираме от половин дума. Много любопитно е да сравниш как Сако от велур на Сатирата ще бъде интерпретирана в Народния театър. Правя паралел между книгите и екранизациите на Доктор Живаго, Лолита и Война и мир. Обичам и киното - любимите ми актьори са Ал Пачино, Робърт де Ниро и Мерил Стрийп. От българските харесвам Невена Коканова и Апостол Карамитев.

Какви аксесоари харесвате?

- Като всяка дама съм малко суетна, нося накити от бяло злато и сребро. Във Венеция се сдобих с невероятни бижута, които отговарят на индивидуалността ми. За добрия външен вид се доверявам на професионалисти.

Къде и как обичате да пазарувате?

- Картата First Lady винаги ми е помагала, за да купя нещо важно и хубаво. Удобството е, че мога да я използвам навсякъде. Във ВИП салоните на летищата, във фирмените магазини у нас, дори в чужбина. С нея се чувствам като българска жена, влязла в глобалния световен контекст. Тя ми дава сигурност, независимост и удобство.

Обичате ли да пътувате и кое е любимото ви място?

- Да, чувствам се добре дори в най-раздрънкания автобус в България, във влакове, самолети и автомобили, дори на летища. За мен спомените от пътуванията генерират положителна емоция. Сама организирам програмата си, когато участвам в международни прояви. Искам да се потопя в атмосферата на всеки град. В Барселона, в Копенхаген и Дубровник си направих маршрути, опознавам местната кухня, музеите.

Бихте ли ни разказали нещо повече за семейството си?

- Омъжена съм. Синовете ми са студенти - Злати учи компютри и икономика, а Теодор следва европеистика и сега е в Белгия по програмата Еразъм. Те са много сплотени и равнопоставени като братя. Възпитавали сме ги да се подкрепят и да бъдат личности. Съпругът ми е от Габрово, спокоен и уравновесен човек като балкана. Балансът е, когато оставиш другия да бъде себе си, да има своето време и хоби. Семейно сме ходили с колата до Марибор, на Тасос в Гърция, в Румъния... Всяка година планирано посещаваме красиви места в България - Перперикон, Забелския и Бачковския манастир или Седемте Рилски езера.