Special Weekly

Ladies First

Мартина Вачкова: Печеля пари, за да пътувам

Мартина Вачкова е изключително общителна, забавна и артистична. Не само защото всичко това й е завещано генетично, но и защото се самоопределя с една дума като емоция. Няма как останеш равнодушен към нейната кауза. Всекидневното й присъствие на малкия екран се е превърнало в обетована земя за хиляди жени. Тя им внушава самочувствие и увереност сред житейските несгоди.


Първо я видяхме в Ку-ку, после в Каналето. Телевизионната й кариера, както и тази на емблематичната половинка в тандема Сийка и Кирето, продължава и сега в Шоуто на Канала. Нейното токшоу Жените върви в делничните дни от няколко години в ефира на БНТ1. Пред Banker Special Марта Вачкова разказа за нещата от живота и сцената.


Г-жо Вачкова, вие сте позитивен и лъчезарен човек, често ли си казвате: Браво, това е страхотно!

- Житейската ми философия и възпитание ме карат да гледам позитивно на нещата. Човек не може да избяга от лошото, то несъмнено се случва, но аз го изключвам, бързам да го забравя. Хубавите неща постоянно са в главата ми, аз ги преживявам в спомените си и се усмихвам отново и отново. Наскоро бях във Виена, осъществих много хубава среща с български емигранти. Играла съм представления във Виткенщайн, сега обаче бях на гости на една българка, направила кафе-театър. Там се представят по-кратки театрални форми. Много хора искаха да се видим и изнесох две импровизирани представления. Това бе генерална репетиция, първи опит за моноспектакъл по мотиви от живота ми, почувствах се страхотно. Имам дарбата да импровизирам и да разсмивам, но мога и да вълнувам и да отправям послания. Всичко бе преплетено със снимки, клипове, скечове, които сме изиграли с Тончо Токмакчиев, и откъси от моето предаване Жените. Получи се пъстър калейдоскоп, като живота ми, с много смях, с включване на публиката и емоции. Може би ще развия този проект и в България.


Изтощава ли ви всекидневното шоу? Все трябва да намирате различни теми, ракурси'85

- Трудно е, има много предавания тип ток шоу с женска насоченост и канали за дами, но аз не се боря с конкуренция. bНе вярвам, че зрителят иска само елементарни смешки и чалга. Има зрители, които се чувстват дискриминирани от българските медии, защото не намират своите предавания и теми. Лаская се от идеята, че давам нещо любопитно точно на тази публика, че имам и обратна връзка с аудиторията ми. (растер ) b0Много съм активна във Facebook, следя писмата до БНТ, хората ми казват: Гледаме само вас. От никого не взимам публика, защото имам своя - ценна и вярна. Това не са телеманиаците, на които телевизорът е включен по цял ден независимо какво върви по екрана.


Кои са основните ви послания до зрителите и най-забавните гости, които са ви впечатлили?

- Искам да вдъхна самочувствие на жените, че държат живота в ръцете си. Съчувствам и страдам за всички дами, които са роби в дома или в работата си, и не смеят да надигнат глава. Жените трябва да знаят, че са важни, уникални и ценни, че всеки ден трябва да се борят.b Пълно е с българки, отказали се от любовта, а това е тъжно. (в запетая) b0Трябва всеки ден да научаваме нещо ново, поднесено не морализаторски, а забавно. Това е концепцията на Жените с Марта Вачкова - аз се уча заедно с аудиторията ми. Подготвям се за всяка тема, защото човек може да зададе правилния въпрос само ако знае отговора. Никога няма да забравя срещата си с Райна Кабаиванска. Бе вдъхновяващо, тази жена е уникална. Респектират ме интелигентите жени. Професор Валерия Фол е цяла вселена. Е, имам и сладки срещи с фолкпевици като Теодора, тя е бомба от емоции, Бони и Софи Маринова са непринудени и естествени. Любимите ми гости са неподправени. Печелят тези, които откровено дават всичко от себе си, хората харесват и отчитат искреността.


Какви емоции ви дава сцената на Мелпомена в Русе и коя е любимата ви театрална роля?

- Представлението на Никола Русев Как писар Тричко не се ожени за царкиня Кита е приказка и за големи, и за малки. Кольо беше приятел на баща ми, аз съм приятелка със съпругата, децата му, с внуците му. Играла съм тази пиеса в Сатиричния театър при огромен успех, публиката се въргаляше по земята от смях, крещеше, плачеше. Няма толкова смешно нещо като текст и хубаво като постановка. Получих покана от Русенския театър да направим представлението, ще го играем и в София, в Модерен театър. През септември започвам репетиции в Народния театър Иван Вазов за новото представление на Камен Донев Работен ден, ще бъде много весело. Любима роля ми е още Дорина в Тартюф на Молиер, партнирахме си чудесно с Кръстю Лафазанов. Не съм се отказала от театъра, ще се завърна на сцената, защото ми липсва.


А киното? В момента има минибум на българското кино, защо стоите настрана?

- Там няма роли за мен. Не стоя настрана от българското кино, държат ме настрана. Ходя на всяка премиера на български филм, подкрепям ги, харесвам и сериалите, прелестно е, че се случват, че колегите артисти имат работа. Малшанс е, че в сериала на БНТ Под прикритие изобщо няма женска роля, камо ли някоя за мен. За съжаление комедиен сериал, за какъвто мечтаем с колегите ми Тончо Токмакчиев и Жоро Торнев от Шоуто на Канала, не се прави. Ако имахме един сериал с Кирето и Сийка, щеше да е убийствен. Когато мога, я играя тази роля, но ме е яд, че не сме развили идеята, защото всъщност сме в един огромен сериал вече десет години. Всяка работа трябва да се върши, няма кой да ти я задвижи. Ето, захванах се с проекта във Виена, и той се случи.


Поддържате ли контакти с бившите си колеги от Ку-ку и Каналето?

- Наскоро бях на обяд у Виктор Калев, много вкусно беше сготвил. С Тончо и с Камен се виждаме най-често. С Тончо през лятото ходим на почивка със семействата си. При Миро Севлиевски на Марина Кейп се събираме страхотна банда -с Мира Добрева и Жоро Торнев. Имаме култови преживявания и на поморийската луга. На брега на морето има една мръсна и смърдяща, но много полезна кал. Там ходим в пълен комплект - Тончо, жена му, майка ми, аз, детето ми. Мажем се, воним си и страхотно се веселим. Тончо и съпругата му са отлични плувци, обичаме да влизаме навътре в морето, а на брега майка ми откача, почва да вика, да си тръгва, само и само да излезем, защото там има страхотни вълни. Имаме и друг обичай - носим кафе в термос на плажа много рано сутрин. Лягаме на прибоя на вълните и си пием кафето в порцеланови чашки. Голям кеф.


Българското Черноморие ли е любимата ви дестинация?

- Като студентка обожавах Ню Йорк, мислех, че е най-великият град на света. Той е невероятна смесица от култури, от различни социални прослойки, едно огромно кълбо, пулсиращо и живо. Но след третото ми ходене до САЩ полудях от това летене. Имам прекрасни спомени от Мексико - бяхме уникална банда от пет жени, сред които и Дарина Павлова. Същата компания се събрахме и в Рим, три гостенки кацнахме в къщата на Дарина, цяло женско царство. Всички хора по заведенията в Рим се обръщаха да ни гледат, защото се спуквахме от смях. Вадехме си тетрадки, устави, които сме си писали, снимки, направихме си карнавал с дрехи на Дарина, изложби... Стана като филм, Сексът и градът пасти да яде. С една лондонска група приятелки също правим големи щуротии, във Виена пък имам приятелка челистка, която ме води на класически концерти. bВ Лондон всичко е клубове, във Виена са винобаровете. Класическа музика в тях дъни като в дискотека. Рим е долче вита - кухня, приятели, компании, всички те заговарят, докато Лондон е студен.


Уединението сред природата присъщо ли е за Марта Вачкова?


- Нещата трябва да се редуват. Имам къща в Етрополския балкан и обожавам да ходя там. Река минава през нашия двор, едни птици пеят - прелест. Светът е пълен с пеперуди. Ако не мога да отида дотам, се качвам на Витоша. Харесвам пътеката към Драгалевския манастир и хората, които срещам там. bИма места, кръчми и заведения, в които си казвам: Тук няма нито един човек, с когото да си говоря, а в планината искам да прегърна всички. Щом са там, това са моите хора, моята кръв.


Стигат ли ви парите за толкова много пътувания?


- Единственият смисъл да печелиш пари е да пътуваш. Парите като вещи и материална радост са преходни. И обувките ти се изтъркват, и дрехите ти се изпокъсват, и мебелите ти вкъщи остаряват, само спомените не се изтриват. Всичко, което съм вложила в пътуването, ми се е върнало стократно. А за да се случи това, трябва да имаш кредитна карта First Lady на Първа инвестиционна банка и светът е твой. Гледам приятелките ми от САЩ - винаги са на червено, но това не им е проблем. Да знаеш, че дължиш обаче не е характерно за България. У нас има приказка, че трябва да се разпростираш според чергата. Всички тези финансови кризи са от липсата на интелигентност при ползването на кредити - да взимаш, без да мислиш как ще ги връщаш. Но свободата, която получаваш от възможността да ползваш едни пари, е уникална. Така или иначе човек трябва да си прави сметката.


Разбрахме, че и танцувате?

- Покрай Денс академи с Фил направихме Свободни танци за свободни хора с Марта. Момичетата се събират и са много упорити, някои от тях вече ме надминават по умения. Аз съм страшно схватлива, бързо запомням, имам отлична памет на движението, така че ще ги догоня. Сега актуална е зумба - спорт ли е, танци ли са... Уникално интензивни тренировки, смилащи и много забавни. Но спортът не ми е стихията. Имала съм периоди, в които Мая Георгиева се беше амбицирала и ми направи програма, с която отслабнах 18 килограма. Постигна невероятни неща с мен. Чувствах се прекрасно, но по принцип нямам тази женска суета. Всичко трябва да ми носи радост. Минала съм през мъки, диети и лишения, но щом не мога да задържа резултатите, значи не ми е писано. Не ям зеленчуци по задължение, човек е нещастен, ако прави нещо насила.