Special Weekly

Ladies First

Майсенският порцелан - вечната класика

Майсенският порцелан се произвежда вече над три столетия, а великолепните предмети, изработени от него, отдавна са се превърнали в част от световната култура. Впрочем тяхната история започва с един куриозен случай. През 1701 г. младият берлински аптекар - Йохан Фридрих Бьотгер - упорито извършва алхимични опити, търсейки начин да превърне обикновените метали в злато. Повечето от експериментите му са неуспешни, но понякога стига и до открития. Щом научава за това, курфюрстът на Саксония, Август Силния, разпорежда да открият младия аптекар и да го затворят в крепост, където да работи, докато получи желания резултат. Управникът на Саксония, който се стреми да подражава по разкош и размах на френския крал Людовик Четиринадесети, се надява, че алхимикът е ключът към бъдещото му баснословно богатство. Така или иначе в резултат на дълги експерименти вместо злато Бьотгер открива състава на първия европейски порцелан. Но Август Силния е доволен, защото финият материал, създаден от аптекаря, прилича на китайския и се цени наравно със златото. По заповед на курфюрста през 1910-а в град Майсен е създадена манифактура за производство на порцелан. А изделията й се превръщат в синоним на качество и непреходност.


През годините пищно украсените сервизи за хранене, пъстрите вази, изящните статуи и много други предмети стават популярни и любими във всички кралски дворове в Европа, които щедро плащат за тях. Сред най-големите почитатели на порцелана са Екатерина Велика, Карл Фаберже и каймакът на руската аристокрация. Култът към порцелана в Русия е толкова голям, че близо половината от производството в Майсен се изнася за Санкт Петербург, Москва и Киев. Много от тези безценни експонати продължават да радват посетителите на Ермитажа.


Световноизвестната Държавна порцеланова манифактура в Майсен и днес е сред най-популярните немски луксозни марки. За нея са характерни сините кръстосани саби, които от 1731 г. се изобразяват ръчно върху оригиналните предмети, за да ги отличават и защитават от многобройните им копия. Майсторите продължават да изработват ръчно различни предмети, като за рисунките върху тях използват близо 10 хил. цветни нюанса. Формулата на тяхното смесване и сега се пази в строга тайна. В Майсен се произвеждат близо 175 хил. различни изделия, повлияни от стила на античността, класицизма, барока и рококото. В същото време идеите за декориране на порцелановите предмети се променят от различни творци, които носят духа на своето време.


Музеят на порцелана в Майсен предлага богата колекция от предмети от 1710 г. до наши дни, която проследява развитието на производството през различните епохи. Музеят е собственост на Държавната порцеланова манифактура в Майсен и отваря врати през 1916-а. В него посетителите не само могат да разгледат уникалните експонати, но и да се запознаят с процеса на тяхното изработване в специална работилница.


nbsp;


Въпреки че изглежда лек и елегантен, порцеланът е много здрав материал. И ако повечето хора го асоциират със сервизи за хранене, вази или декоративни предмети, които често се предават от поколение на поколение като фамилна ценност, други виждат приложението му в съвсем различна светлина. Успешното сътрудничество между дизайнерите на Bugatti и Konigliche Porzellan-Manufaktur Veyron L'Or Blanc роди модела Veyron L'Or Blanc (в превод бяло злато), в който много от детайлите са от порцелан. Експерименталният уникат, който съчетава естетика и новаторски идеи, струва 2.4 млн. долара. За почитателите на порцелана с по-традиционен вкус остава възможността да му се любуват под формата на красива ваза с пролетни цветя или на елегантни сервизи, които не само украсяват трапезата, но и запазват за дълго температурата на ястията.


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;