Special Weekly

Ladies First

Мадлийн Олбрайт: Четете по брошките ми

Брошките отдавна са се превърнали в нещо като визитна картичка на Мадлийн Олбрайт, както пурите за Уинстън Чърчил, дамската чанта за Маргарет Тачър и костюмите с панталони за Хилари Клинтън. Във Вашингтон бе открита изложба с бижута на бившия държавен секретар на САЩ Мадлийн Олбрайт, която е добра илюстрация към книгата й Четете по брошките ми: Истории от кутията за бижута на един дипломат.


Идеята, че брошките могат да се използват за дипломатически цели, липсва както в справочниците на Държавния департамент, така и в книгите за американската външна политика. Честно казано, подобно нещо изобщо нямаше да ми хрумне, ако не беше Саддам Хюсеин , пише Мадлийн Олбрайт в началото на книгата си. Това се случило през 1994-а година. След изказване на тогавашния постоянен представител на САЩ в ООН Мадлийн Олбрайт, в което тя разкритикувала Саддам Хюсеин , в иракските вестници се появило стихотворение, озаглавено На неуважаната Мадлийн Олбрайт. Олбрайт, Олбрайт, олрайт, олрайт, няма по-лоша от теб... ти си ненадмината змия, написал анонимният автор. Как се стигнало до това? Олбрайт се подготвяла за среща с участието на иракски дипломати в ООН. Докато избирала украшение за костюма си, погледът й паднал върху златна брошка във вид на змия. Реших, че няма да е лошо, ако отида на срещата с тази брошка. Тогава изобщо не мислех сериозно за някакъв дипломатически жест. И се съмнявах, че иракчаните ще разберат за какво става дума. Но когато телевизионните камери показаха брошката в едър план, аз се усмихнах и казах, че това е моят начин да правя дипломатически изявления - разказва Олбрайт в книгата си. - А след това отидох и си купих украшения, които да демонстрират настроението ми.


Оттогава Олбрайт постоянно попълвала колекцията си, а когато през 1997-а Бил Клинтън я прави държавен секретар, окончателно превърнала бижутата в средство за изразяване на мислите си, които по някаква причина нямала възможност да изрече на глас. Ако президентът Джордж Буш-старши съветваше да се чете по устните му, то аз препоръчвам на всички да четат по моите брошки, отбелязала Олбрайт в интервю за списание Time през 1997 година.


Любимите украшения на държавния секретар по време на официални визити в чужбина били брошките във формата на цилиндър, известен на всички от карикатурните изображения на Чичо Сам, или на орел. Те символизирали славата и силата на САЩ.


Впрочем по думите на Олбрайт тя подготвяла по-специални бижута за срещите си с представители на руската страна. През 1999 г. например, изразявайки отношението си към събитията в Чечения, тя се явила на срещата с Владимир Путин с брошка, изобразяваща трите будистки маймунки: Не виждай нищо зло, не слушай нищо зло, не казвай нищо. Избрах нея, защото не бях съгласна с позицията на Русия спрямо Чечения. Те категорично отказваха да признаят нарушенията на човешките права, твърди Олбрайт.


Бившият държавен секретар си спомня с удоволствие един комичен случай, свързан с руски дипломати. В един момент руснаците сложиха подслушвателни устройства в Държавния департамент. Открихме едно от тях в стая, предназначена за преговори. На следващата среща с руснаците отидох с брошка във формата на голям бръмбар. Те веднага разбраха всичко. А когато отишла при тогавашния министър на външните работи на Русия Игор Иванов, Олбрайт била с украшение в абстрактен стил, изобилстващо от стрели и ъгли... Темата на преговорите с Иванов бил договорът за противоракетна отбрана. Това да не е една от вашите ракети прехващачи ?, пошегувал се Иванов. Да, както виждате, те са доста малки, така че дайте да се договорим!, отговорила Олбрайт.


Брошките винаги са били предизвикателство за Олбрайт. Когато се срещала с палестинския лидер Ясер Арафат, тя обичала да използва украшение във вид на пчела. С това демонстрирала, че е заинтересована преговорите да вървят по-бързо, както и че е готова да ужили, ако нещо не й харесва.


Едно от любимите бижута, които Олбрайт избирала за повечето мероприятия, свързани с проблемите на бивша Югославия, било във формата на коза. По думите й тя си я купила веднага, след като й казали, че един от лидерите на босненските сърби Ратко Младич заявил, че е нарекъл една от козите във фермата си Мадлийн Олбрайт.


Когато искала да покаже раздразнение, че преговорите се протакат, тя се появявала с охлюв или рак на ревера. А когато се налагало да призове към по-усърдна работа и търпение, си слагала украшения във формата на костенурка.


Журналистите и експертите очаквали новите брошки на Мадлийн Олбрайт с едва ли не по-голям интерес от публичните й изказвания или официалните изявления на Държавния департамент. Сега можем да се шегуваме с това, но правилото да се чете по брошките работеше - разказва един от бившите дипломати. - Те бяха допълнение към това, което държавният секретар казваше на глас. Както пише Олбрайт в книгата си, по бижутата, с които се явявала на пресконференциите, всички можели да се ориентират предварително дали новините, които възнамерява да съобщи, са добри. Когато предстоеше нещо хубаво или радостно, избирах брошка с формата на цветя или балони. В лоши дни си слагах украшения, изобразяващи бръмбари или дори оръжия. В края на краищата това наистина се превърна в своеобразна сигнална система.


Когато Мадлийн Олбрайт трябвало да замине за Южна Корея, всички се вълнували какво бижу ще избере. В тази държава значките с портрета на вечния президент Ким Ир Сен или любимия ръководител Ким Чен Ир са задължителен атрибут. Така че дипломатите в Пхенян, пък и журналистите, придружаващи американския държавен секретар, били любопитни какъв ще бъде отговорът на държавния секретар. Мадлийн Олбрайт се появила на срещата с Ким Чен Ир с разкошна голяма брошка във вид на националния флаг на Съединените американски щати.


Когато кубинските власти се разпоредили да бъдат свалени два леки самолета, принадлежащи на кубинската емигрантската организация Братя на спасението (чиито активисти редовно оглеждат Флоридския пролив за кораби и салове, с които кубинци се опитват да се доберат до САЩ), Олбрайт се появила с брошка, изобразяваща синята птица на надеждата. Украшението обаче било закопчано под ъгъл, така че да изглежда сякаш птицата пада. А когато заминала за Африка, за да прибере телата на американците, загинали по време на терористичните актове, организирани от Ал Кайда в Кения и Танзания, Олбрайт носела златен ангел на ревера си.


Чрез брошките си Мадлийн Олбрайт не само порицавала или отправяла предизвикателства, но когато било необходимо, изразявала уважение, подкрепа или дружески чувства. Говори се, че сирийците оценили високо факта, че на срещата с Хафес Асад Олбрайт отишла с брошка във формата на лъв (Асад на арабски означава лъв).


Впрочем, в самото начало на кариерата й като държавен секретар брошката едва не направила Мадлийн Олбрайт за посмешище. Тя отишла на церемонията за полагане на клетва като държавен секретар с разкошно украшение във формата на американски орел. Щом обаче сложила ръка върху Библията и започнала да произнася първите думи на клетвата, брошката се разкопчала. Както си спомня по-късно самата Олбрайт: Едната ми ръка беше върху Библията, другата вдигната нагоре, а в това време орелът ритмично се полюляваше във въздуха. В този вид е запечатана и на официалната снимка.