Special Weekly

Ladies First

Лятно изкушение

Коктейлът Cosmopolitan или просто Cosmo, стана известен в целия свят най-вече благодарение на Сексът и градът. В сериала четирите приятелки редовно давят и мъката, и радостта си в чаша с прочутия коктейл. А в един от епизодите Кари Брадшоу нахлува в обикновена закусвалня с шеговитата поръчка: Чийзбургер, повечко пържени картофки и Cosmopolitan, моля!. Този коктейл сякаш е орисан да бъде дамско питие. И това едва ли е случайно, все пак в създаване му е участвала жена.


Отначало коктейлът бил сътворен специално за водката Absolut Citron, която има лимонов вкус. Според друга версия Cosmopolitan е измислен от Шерил Кук, барманка от Саут Бийч, щата Флорида. В едно интервю тя казва, че е създала напитката през 1985-а, макар че коктейлът бил популярен в гейбаровете още през 70-те години на ХХ век. Рецептата за нейния Cosmopolitan е - водка Absolut Citron, портокалов ликьор Triple Sec, лимонов сок Rose's и малко боровинки, които му придават розов цвят.


Другият съучастник в създаването на напитката е Тоби Чечини от Манхатън. Той приготя коктейл въз основа на рецептата на Кук като внася малки промени. Вместо Triple Sec добавя ликьор Cointreau и сок от лайм. Днес тъкмо тази рецепта е еталон за приготвянето на Cosmopolitan.


И в двата случая всички продукти се изсипват в шейкър с няколко кубчета лед. Готовият коктейл се сервира в чаша за мартини, може да се сложи и резен лимон за повече аромат.


Така или иначе при коктейлите също има мода и модни течения, които навлизат в масовата култура, главно чрез филмите и рекламите. След Маями Вайс и Лоши момчета нашумя свежия еликсир Mojito. А след Сексът и Градът всички започнаха да пият Cosmopolitan.