Special Weekly

Ladies First

Лятната мода: микс от релакс и комфорт

Проф. Любомир Стойков

Пъстрота, удобство, лекота и ефирност са характерни за модата през това лято. Облеклото е заредено с послания за любов и страст, релакс и комфорт, ваканционно настроение и емоционални предизвикателства. Очевидно е влиянието на Африка и Средиземноморието, тропика и пустинята.  

Кое е най-характерно за лятната женска мода? Сред доминиращите материи в дамската мода се открояват коприната, памучната дантела, памукът, ленът и шифонът. Прави впечатление, че много дизайнери залагат на черното, бялото, маслено зеленото, цикламата, златото, както и на нюансите на бежовото и кораловото.

Прочутото италианско дуо Долче и Габана черпят вдъхновение от сицилианските пейзажи и колористиката на коридата. Техните модели са свободни или пък вталени с акцент върху ризите, късите панталонки с бродерии, като широко са застъпени принтовете (най-вече на пролетни цветя). Доменико Долче и Стефано Габано отдават дължимото и на такива десени като точки, райета и фигурки на сърца.

Карл Лагерфелд (за Chanel) набляга на комбинациите поли и къси сака, поли клош и чарлстон панталони. Карето е фаворизиран десен, а основният цвят е сивото редом с черно-белите съчетания. Кайзер Карл лансира ризите с ученически яки, малките чанти клъч, летните ботуши и римските сандали. Памучна дантела и коприна, редом с кожа и пера, пък са водещите материи в лятната дамска колекция на Роберто Кавали. Италианският майстор на шева и кройката остава верен на своите животински принтове, обогатявайки ги с бродерии върху полупрозрачни материи. Подобни полупрозрачни платове са характерни и за летните предложения на Christian Dior. Цветовата ориентация на модната къща минава през цикламата, розовото, бледо зеленото и светло синьото. Правите кройки, свободно падащите дрехи и облеклата тип „обърнат конус” също привличат вниманието със своята оригиналност и свежест. Има място, разбира се, и за толкова типичните за лятото бермуди.

Българската лятна мода, представена от София Борисова, предлага панталони в различни кройки, както и впечатляващи ризи и гащеризони. Роклите, наричани „втора кожа” се препоръчват за вечерните тоалети, а цветовете пудра, какао, роял, жълто, черно и бяло са наистина подходящи за тази лятна магия. Ключовите думи са женственост, лекота, сексапил.  На свой ред Евгения Живкова насочва вниманието към правия, трапецовиден и леко разкроен силует. Нейните предложения са обогатени на места с рюшове и набори, а дантелените рокли се съчетават с дантелени манта и сака. Стилът става още по-ефектен от вградени детайли като панделки с бродерии и биета. Жената, облечена по този начин, наистина излъчва модерност, независимост и увереност.