Special Weekly

Спокойна съм, че семейството ми ме подкрепя

Куражът ми е по-голям от страха

На 33 години Лиляна Павлова стана министър на регионалното развитие. От CV-то й в сайта на ведомството става ясно, че преди това е успяла да свърши още няколко важни неща в кариерното си развитие и в личен план - тя вече е доктор по икономика, съпруга и майка на четиригодишната София.На Никулден Павлова отпразнува 34-ия си рожден ден.


Нейната кариерата започва през 1997-а като финансов мениджър към Програма ФАР. Близките й припомнят, че по това време тя е студентка и през цялото си следване е работила.


През 1999-а влиза в министерството на регионалното развитие като експерт в Координационното звено по ИСПА. През 2009-а се прехвърля на работа във финансовото министерство, където за пръв път става началник - в дирекция Национален фонд, който се занимава с управление, контрол и сертификация на средствата от ЕС. През 2009-а се връща в строителното министерство като заместник-министър, а след номинирането на Росен Плевнелиев за кандидат-президент на ГЕРБ, през септември тази година, Павлова става първата жена, оглавила това ведомство.


Г-жо Павлова, Вие поехте поста от най-успешния министър в сегашния кабинет, избрания за президент Росен Плевнелиев. Как се чувства един млад човек в министерското кресло и какви са най-големите предизвикателства пред Вас?

- Много е трудно да си в обувките на най-успешния министър. Затова аз напрекъснато съм наблюдавана и сравнявана с него. Амбицирана съм обаче да покажа, че има достоен заместник, има приемственост в политиката. (на подложка)


И не само това. На дневен ред излизат нови предизвикателства като санирането на жилищата, деинституционализацията на децата с недъзи и закриването на домовете за деца, лишени от родителски грижи, реформата във водния сектор заедно с МОСВ и други.


От друга страна хората казват, че който го е страх от мечки, да не ходи в гората. Явно куражът ми е по-голям от страха. Като министър всекидневно ми се налага да вземам множество решения. Част от тях не са лесни, може би тепърва предстоят още трудности. Именно екипността обаче прави много лесен прехода от единия пост към другия. А и регионалното развитие е интересна сфера, с която се занимавам от много години. Това е нещо, което мога и знам.


Какво научихте от Вашия предшественик и какви съвети Ви даде той?

- Който познава избрания за президент Росен Плевнелиев, знае, че той е човек на действието, а не на препоръките. Бих приела обаче критиките, които той би ми отправил, тъй като неговият опит като министър е по-голям.


Вие сте първата жена, която заема поста министър на регионалното развитие и благоустройството. Налага ли се дамите на ръководни постове да се доказват повече от мъжете?

- Въпреки че като цяло отношението към жените е толерантно, на една жена винаги се налага да се доказва с двойно повече усилия, за да бъде приета наравно с мъжете.


Лично аз не деля колегите си на мъже и жени. За мен е важно дали те са професионалисти, дали си вършат работата, или не. Надявам се и колегите ми да гледат на мен по този начин на мен. (на подложка)


Какво цените у хората, с които работите?


- Както вече казах, за мен е важно хората, с които работя, да бъдат професионалисти. Но не просто да изпълняват задълженията си, а да ги изпълняват така, че да продължим да постигаме успехи. С екипа ми работим така, че не да похарчим управляваните от нас средства от фондовете на ЕС, а да ги инвестираме в районите по такъв начин, че да създадем условия за техния растеж.


Докъде се простират амбициите ви за израстване?

- Амбицията ми се простира дотам, че да мога да запазя чисто името си, да свърша работата, която се очаква от мен, и то по възможно най-добрия начин. (на подложка)


МРРБ управлява един от най-големите бюджети от евросредствата. Работата ни е много лесно оценима - колкото повече пари усвоим, толкова по-добре сме си свършили работата. А нашата оперативна програма е тази, която е лесно видима от обществото - пътищата извън магистралите - от втори и трети клас, санирането на училища и детски градини, възстановяването на паркове, алеи, площади, сега трябва да стартираме и санирането на жилищни сгради и други важни проекти.


Любопитно е каква мечтаехте да станете като дете?

- Желанията ми преминаха през голяма палитра от професии, в резултат от което нямам ясно дефиниран спомен. За сметка на това обаче сега виждам дъщеря ми София, която обезателно и на всяка цена иска да танцува. И го прави непрекъснато. Така че се радвам на нейното желание и се възхищавам на упоритостта й и при най-малкия повод да показва какви нови стъпки е усвоила.


Как си почивате най-добре? Четете книги, слушате музика, интересувате се от кино или имате друго любимо занимание?

- В интерес на истината не умея да си почивам. Каквото и да правя, все стигам дотам или да чета професионална информация, или да организирам срещи по служебни въпроси. За да избегна всичко това, предварително трябва да съм съставила много стройна програма - направо по разписание: в колко става семейството ми, в колко излизаме на разходка, къде отиваме, от колко часа сме на кино и т.н.


Надявам се в един момент да постигна съвършенството - страстта, с която работя да прилагам и при почивката. (на подложка)

nbsp;


Все пак как се изключвате от дневното напрежение? С шоколад, топъл душ, шопинг или висока скорост?

- Винаги, когато имам възможност, карам всичко, което се движи на четири колела. Това е моя страст. Вечер, когато ми остане време, често посягам към книгите. Така се разтоварвам.


В момента чета Великият Гетсби на Франсис Скот Фицджералд. Допадна ми съвета, който бащата дава още в началото на сина си: Почувстваш ли желание да критикуваш някого - ми рече той, - просто си спомни, че не всички хора на този свят са имали преимуществата, които си имал ти. (на подложка)


Какво друго ви помага да пазите равновесието си?


- По принцип съм уравновесен човек. Живея и работя организирано. Това ми позволява да не губя баланса. Поне засега.


Говорите ли без притеснение по телефона на всякакви теми?

- Да, напълно спокойно. Смятам, че държавните тайни обикновено са с гриф Строго секретно и не се обсъждат по телефона.


Парите и властта къде са в личната ви класация?

- Парите възприемам като необходимост за всеки.


С властта се срещнахме случайно - по стечение на обстоятелствата. Спазвам здравословна дистанция с нея. Възприемам я просто като продължение на дългогодишното ми професионално развитие. (на подложка)


Какви мъже харесвате?


- Като съпруга ми. Високи, усмихнати, с чувство за хумор.


Намирате ли, че сте попаднали на правилния човек в брака си? Добра домакиня ли сте?

- На първия въпрос - еднозначно да. В домакинстването - нямам големи успехи. Не умея да готвя. Добре, че съм намерила правилния човек - съпругът ми, за да сме нахранени с дъщеря ми.


Какво мислите за брака?

- Когато си намерил подходящия човек, е лесно да мислиш с добро за брака. По-консервативна съм и предпочитам любовта между мъжа и жената да бъде облечена в официална форма.


На колко приятели можете да кажете необходим си ми и да разчитате, че ще тръгнат веднага?


- Поне на петима.


Какво може да ви накара да изпуснете нервите си, да повишите тон?

- Понякога се налага да повишавам тон. Когато поет ангажимент трябва да бъде изпълнен, мога да бъда по-критична.


Независимо дали става дума за професионален или личен план, автоматично очаквам коректност. (на подложка)

nbsp;


Как понасяте известността?

- Не смятам, че имаме много общо с нея. Известни са Мадона или Майкъл Джексън, например.


Какъв стил на обличане предпочитате, любим аксесоар?

- Като всяка млада жена, обичам бижутата. Динамична, енергична и весела съм по характер. Естествено, това се отразяваше и в стила ми на обличане. Откакто станах министър, се придържам към по-деловата гама.


Умеете ли да балансирате между личния и професионалния си живот?


- Старая се да успявам. Безспорно напоследък професионалните ми ангажименти се увеличиха, както и пътуванията в чужбина. Но пък съм спокойна, че имам подкрепата и разбирането на цялото ми семейство.


Кои са най-вълнуващите места, които сте посетили?

- Обожавам водата. Обичам да почивам на море или поне край река или езеро. Обичам и да пътувам. При всеки удобен случай, когато имам възможност за пътешествие - независимо дали наблизо, или далеч, мога да стегна багажа си за пет минути и почти никога не забравям нещо важно. По-трудно е с багажа на дъщеря ми.


Ако можехте да пътувате назад във времето, бихте ли променили нещо в живота си?

- Рано ми е за подобни равносметки. Старая се да бъда добра, да спазвам писаните и неписаните закони, когато е необходимо да проявявам твърдост или разбиране.


Наближават коледните и новогодишните празници. Как ги отбелязвате във Вашето семейство и какво означават те за Вас?

- За мен декември е един много специален месец. През него са родени най-близките ми хора, а също и аз. Обичам този период на годината, защото тържествата се точат цял месец. Всички сме в приповдигнато настроение и е много, много хубаво. Към всичко това, като добавим и магията на Коледа, вълшебството струи около нас. Обичам подготовката за празниците, обичам да пазарувам за любимите хора, обичам всички да сядаме заедно около масата и да се смеем.


Рождеството е вътре в нас и ние носим духа на празника, където и да сме.