Special Weekly

Мина времето, когато се обличахме като мъже, за да ни приемат в бизнеса

Колкото и да си компетентен, ако си зъл, хората го усещат и няма да ти се доверят

Използвайте максимално това, което Господ и родителите ви са дали, и го развивайте

Мая Георгиева е член на Управителния съвет и изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка. Започва работа в банката през 1995-а като директор на международния отдел. Избрана е за изпълнителен директор на ПИБ от 1998-а. Преди това е била заместник-генерален директор в Банка за земеделски кредит, отговаряща за паричните пазари. В продължение на 19 години е работила в Българска народна банка, където придобива значителен опит в международното банково дело. Последната й длъжност в БНБ е ръководител на отдел Платежен баланс.Мая Георгиева е магистър по макроикономика от Висшия икономически институт (сега Университет за национално и световно стопанство) в София. Специализирала е международни плащания към Международния валутен фонд и има следдипломна квалификация по банково дело от Българския научно-технически съюз. През 2001 г. е избрана за Банкер на годината от българския финансов седмичник Банкеръ.


Отговорности в ПИБ - дирекция Банкиране на дребно, дирекция Маркетинг, реклама и връзки с обществеността, дирекция Клонова мрежа, дирекция Частно банкиране, дирекция Административна и Главна каса.


Освен позицията си в банката, Мая Георгиева е член на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България, била е председател на Надзорния съвет на CaSys International, Република Македония и председател на Съвета на директорите на Дайнърс клуб България АД.


Г-жо Георгиева, като дългогодишен банкер успявате ли да сканирате проблемите на събеседниците си от пръв поглед и доверявате ли се на интуицията си? Влияе ли тази преценка при вземането на решения?


- След толкова години работа с хора успявам да сканирам събеседника си доста бързо, но винаги оставям първото си мнение за по-късно, държа да съм напълно обективна при вземането на решения и да не вземам предвид това, което на мен лично ми харесва или не. Това е въпрос на дисциплина, вярвам, че на всеки трябва да се даде шанс да се докаже в разговор.


Личното ми отношение по-скоро се изразява в това дали ще слушам човека отсреща с удоволствие, или ще се напъна, за да го чуя добре. Никога не вземам решения импулсивно - в повечето случаи ги обмислям с дни. Аз лично трябва да съм убедена на 100% в решенията си, преди да ги обява. Лошото е, че прилагам това във всичко останало и в личния си живот. Интуицията, да, има роля, но тя се базира по-скоро на опита ми, отколкото на някакво бегло усещане.


Малцина знаят, че освен професията на банкера познавате и тази на модела. Има ли качества, които са присъщи и за двете професии?

- Отдавна вече съм забравила какви качества се изискват да си модел, но със сигурност не бих могла да им отговоря днес. А за банкера -


има различни видове банкери. Аз съм от предпазливите, не обичам рисковете, предпочитам рутината и предсказуемостта на действията и грижата към клиента. Моята мантра е, че по този път ще мина само веднъж и ще се опитам да направя само добро. (на подложка)

Типично женско, нали? Е, може би намерих допирната точка.


Вие познавате много хора от артистичните среди. Кои от тях са най-големите ви приятели и с какво ви обогатяват тези контакти. Това, че ви познават като банкер, създава ли някаква дистанция между вас и тях?

- Най-големите ми приятели са от ученическите ми години. Винаги съм обичала артистичните хора, те ме допълват. Изключително ми е приятно, когато например готвим някоя реклама и си изпиваме мозъците с Жоро Торнев и Милко от рекламната ни агенция Киви. Марта Вачкова изиграва по някой етюд така, както си седим, а Тончо изпява изумителна ария в кабинета ми.


Художниците - техният естетски усет винаги ме впечатлява. Но това ме оставя някак си с чувството, че аз не съм така развита интелектуално и съм твърде прагматична за техния свят.


Как бихте продължили българската поговорка: по дрехите посрещат...

- Ха! Ще я оставя в оригинал, но към ума ще добавя и още неща - начинът да се изразяваш така, че да заплениш отсрещната страна с идеите си, жестовете, с които да я накараш да ти се довери, откровеността за лошите неща и добрината в очите.


Какви други качества трябва да притежава компетентният човек, за да бъде оценен по достойнство?

- Пак се връщам на добрината - колкото и да си компетентен, ако си зъл, хората го усещат и няма да ти се доверят. Откровеността е също важна, тя е в основата на доверието. (на подложка ).


Модата е език, който човек няма смисъл да учи, ако няма какво да каже на него. Защо една делова дама трябва да изглежда добре, какви според вас трябва да са посланията на изискания делови стил?

- Една дама трябва винаги да изглежда максимално добре.


Една делова дама е задължително да изглежда добре. С това тя казва: аз съм това, постарала съм се, защото уважавам себе си и вас, моите партнъори. Организирана съм, не ме мързи и както мога да се грижа за себе си, така мога да се грижа и за вас. (на подложка)

nbsp;


Какво бихте посъветвали младите си колеги от финансовия бранш по отношение на дрескода и поведението им?

- Използвайте максимално това, което Господ и родителите са ви дали, и го развивайте. Обличайте се винаги според случая и според времето. За дамите - ако искате да ви възприемат сериозно, обличайте се делово, но не губете женското в себе си. Виждам, че в чужбина в бизнес средите роклята е вече позволена и това много ми харесва. Мина времето, в което се обличахме като мъже.


Вие винаги изглеждате блестящо. Как един корпоративен лидер успява да изглежда като модна икона?

- Благодаря за комплимента! Наистина ме разсмя - не, не се смятам за модна икона.


Аз си имам свой стил, малко консервативен, защото професията и същността ми го изискват, но с малко туист, защото неосъщественият художник в мен го иска.


Имате ли любима фраза, която пасва на различни житейски ситуации?

- Вие я знаете. Открай време вярвам: No pain - no gain! За съжаление така е и в моя живот, за добро или за зло.


На кои марки се доверявате при избора на козметика, на тоалети, на бижута и аксесоари?

- За козметиката - винаги слушам своята приятелка дерматолог доц. Мария Балабанова. Използвам крем с ретин и гликолова киселина. За дрехи - много ми е трудно да посоча една марка. Големите марки с някои изключения загубиха идентичността си. Например Gucci- харесваше ми, когато Том Форд беше главен дизайнер, сега вече не влизам дори да огледам в магазините им. Том Форд си направи нова линия. Е, и тя не е това, което очаквах. Има много млади дизайнери, които навлизат и правят по една колекция, която ми харесва, и след това- нищо. Обувките например. По-грозни обувки от тази есен накуп не съм виждала. Освен това са адски неудобни - ще имаме проблеми с тези платформи по софийските улици. Има неща, които харесвам и купувам, независимо от това кой ги е произвел.


Остава ли ви свободно време и как предпочитате да го прекарвате?

- Винаги остава свободно време, ако си организиран. Режимът ми е много стриктен, но аз само така мога да функционирам пълноценно. Лягам в 10.00 и ставам в 6.00 часа. Вечер обичам да гледам комедии и филми, а сутрин да преглеждам новините.


Спортувате ли, за да поддържате перфектната си форма? Колко време ви отнема това?

- Да, спортувам. Три пъти в седмицата тичам сутрин и три пъти в седмицата съм във фитнеса. Тренирам с тежести и много упорито. В понеделник не спортувам.


Имате ли възможност да следвате определен режим на хранене и каква кухня харесвате?

- Да, но не съм абсолютно стриктна в яденето. Много обичам да си хапвам. Харесвам българската кухня - винаги когато пътувам, чакам с нетърпение да се върна да си хапна една салата от домати, с печени чушки и бяло сирене. Нашите зеленчуци са невероятно вкусни. Обичам италианската, японската, китайската кухня - всъщност не знам коя кухня не харесвам. Албания например ме изненада с невероятната си качествена кухня. Македония също - имат много близка до нашата кухня и все пак много интересна.


Вашата позиция в банката дълги години бе свързана с привличането на финансиране и е известно, че сте обиколили света надлъж и нашир. Открихте ли любими места, които ви зареждат с неповторими емоции дори само когато си спомните за тях?

- Последното ми откритие беше Китай - невероятна страна! Още самото летище те посреща с едни мащаби, за които дори не подозираш. Съчетанието на супермодерно строителство с история е невероятно.


Наближават Коледа и Нова година. Имате ли планове как и къде ще прекарате празниците?

- Много е смешно, но всяка Нова година прекарвам с едни приятели, с които се виждаме само на... Нова година. Изкарваме си страхотно, всеки носи нещо сготвено от вкъщи, забавляваме се неимоверно и си обещаваме, че ще се виждаме по-често през новата година, и все не успяваме... Така че чакам с нетърпение да се видим отново и да си разкажем кой какво е правил цяла година.