Special Weekly

Ladies First

Когато сърцето остане в камъка

С г-жа Весела Барбукова, която взе приза „Бизнес Дама на 2007 г.”

ldquo;Когато сърцето остане в камъкаrdquo; ndash; това ли е девизът на ldquo;Аспектиrdquo;?


Да. Той е вдъхновен от традициите на старите български майстори, които вграждали нещо значимо в основите на сградите, за да пребъдат във времето. Също така отразява моята лична философия и разбиране за живота и работата ndash; за да постигнеш нещо значимо, трябва да обичаш истински това, което правиш, и да отдадеш емоциите и сърцето си на него. Смятам, че за създаването на всичко красиво и стойностно в бизнеса, пък и в живота, се изисква вдъхновение и любов. Лесно се вижда отстрани кога нещо се прави с чувство и мисъл и кога не. Икономическите резултати са доста важни за всеки един проект, но в никакъв случай не са всичко. Често се хващам, че търся повече философски измерения и лично задоволство в това, което правя.


Поздравления за ldquo;Бизнес Дама на 2007 г.rdquo;. Какво ви струва тази титла?Този приз е изключително ценен за мен не само защото конкурсът се осъществява под патронажа на Първата дама на Републиката и журито бе съставено от министри и високоуважавани представители на правителствени и неправителствени институции, но и защото номинират личности, които са доказани професионалисти в своята област. Огромна чест е да бъдеш номиниран сред дами, всяка една от които заслужава тази награда. Много ми е приятно, че това отличие идва в областта на строителството, което приемам и като оценка за значимостта на отрасъла в последните години за икономиката ни, и като комплимент за ускореното развитие и сериозен растеж в този сектор. Приемам също това отличие като оценка за усилията, стремежа към професионализъм и амбициите ми да не стоя никога на едно място, но и като изключително предизвикателство да запазя постигнатото и да бъда още отговорна и внимателна в работата си. Пътят до тази награда, както всеки друг извървян път, е съчетан с много работа, проблеми, стрес, жертви, но и с амбиция и дух за победа.


Опишете вашата индустрия накратко. Какви са предизвикателствата, които срещате?Работя в най-динамичния сектор в икономиката ни в момента, сектора с най-ускорен растеж и висока доходност. Високата ликвидност и печалби доведоха до включването на много играчи в него, включително и случайни. Разбира се, това е нормално явление за една пазарна икономика, а и от друга страна - провокира по-силна и сериозна конкуренция. Моят бизнес е подчинен на максимата ldquo;бързай бавноrdquo; и сме изключително предпазливи в подбора на проектите си. Инвестиционно-строителна група ldquo;Аспектиrdquo; успя да се наложи на пазара на недвижими имоти у нас с динамика и пазарна адекватност на проектите. Стараем се винаги да предлагаме нови решения на настоящите си и бъдещи клиенти както в стила и визията на сградите, така и в обслужването, средата и начина на живот, които залагаме в обектите си. В момента имаме богата листа с предложения ndash; от имоти в по-ниския ценови сектор, каквато е например жилищна група ldquo;Света Софияrdquo; в кв. ldquo;Овча купелrdquo;, до представителни и луксозни жилищни сгради от резидентен тип, каквито са жилищна резиденция ldquo;Анастасияrdquo; на бул. ldquo;Българияrdquo; и резиденция ldquo;Беллаrdquo; в квартал ldquo;Изтокrdquo;. Благодаря на всички свои клиенти за гласуваното ни доверие и за това, че са избрали именно нас, за да изграждаме техните домове. Благодаря и за толерантността, с която прощават грешките и недостатъците ни. ИСГ ldquo;Аспектиrdquo; е типично българска компания, която остана такава след стотици предложения за закупуване от чуждестранни инвестиционни групи и фондове. Работим и продължаваме напред!


С кой обект най-много се гордеете?


Трудно е да отговоря. Може ли една майка да каже кое свое дете обича най-много? Във всеки проект са вложени моето време и стремежи, работата на целия ми екип и всички са еднакво значими. Може би все още не съм направила проекта, с който бих се гордяла най-много. Имам още много неща, които трябва да направя и постигна.


Какво не знаем за вас?


Това, което със сигурност никой не знае, е огромната цена, която плащам всеки ден и всяка минута, за да бъда в бизнеса това, което съм. Може би отстрани се виждат само някои материални придобивки и хората смятат, че това е постигнато с някаква магическа пръчка, а всъщност не е така. Задължението да си адекватен във всяка минута изисква да си образован, да имаш много информация, да влагаш остра мисъл и непрекъснато лично усъвършенстване. А това е страхотна динамика, на която не всеки издържа. Казано по друг начин - много стрес.


Разкажете ни за себе си?


Не бих преповторила CV-то си, защото вече е достатъчно известно. В средите ме познават предимно в бизнес светлина ndash; все пак от 14 години с постоянство и характер работя в строителния бранш и бизнеса с nbsp;недвижими имоти. По-скоро бих представила себе си в личен план: работя безумно много, предприемам повече начинания, отколкото съм способна да осмисля и усетя, но това поддържа жаждата ми за живот и амбициите ми. Чувствам в себе си свръхенергиен потенциал, но рядко рискувам и не съм авантюрист; поемам огромни отговорности и трудно спя от тях, но това ми дава относителната свобода да избирам как да живея. Трудностите и проблемите в бизнес ежедневието ме измъчват, но не могат да ме пречупят и да променят позитивния ми поглед към света. Стъпвам прекалено здраво на земята, но всъщност съм ужасно романтична. Работя по големи и сериозни проекти, но най-много се радвам на малките неща. Ненавиждам злобата и завистта и каквито и препятствия да се налага да преодолявам, няма да спра да вярвам в красивото и доброто.