Special Weekly

Ladies First

Жените на Страсбург - вдъхновяващи като самия град

Разположен на границата между Франция и Германия, по средата на пътя между Париж и Прага, Страсбург в продължение на векове е бил пресечна точка на хора, идеи и култури. Малкото буржоазно френско градче, прочуто с пясъчната си готическа катедрала, средновековния си пейзаж и белите дървени къщи, се намира в областта Елзас. Заради историческите забележителности градът е не само предпочитана туристическа дестинация, но и важен търговски, бизнес и културен център. Една от причините е, че в Страсбург са разположени централите на няколко важни институции на Европейския съюз, сред които Съвета на Европа, Европейският парламент и Европейският съд за правата на човека. Да не говорим, че местният университет е най-големият във Франция и привлича студенти от цял свят. Всичко това превръща Страсбург в един от трите градове в света (наред с Ню Йорк и Женева), признати за международни столици.

Местната специфичната и неповторима атмосфера носи отпечатъка на необикновената история на града, както и на факта, че Страсбург е средище на множество разнообразни култури и религии. Това се усеща на всяка крачка дори от начина, по който сaоблечени жените, които срещате по улиците, в трамвая или ресторанта. Французойките от край време са синоним за елегантност, финес и неотразим дамски чар. Местните гражданки не правят изключение, но избягват прекалено шикозните дрехи. За тях индивидуалният стил е по-важен, от актуалните модни тенденции. В същото време е съвсем обичайно да видите в градския транспорт бизнесдама, облечена в класически костюм редом с мюсюлманка в хиджаб, придържаща количка, в която спи бебето й. Тази гледка е характерна не само за Страсбург, но за голяма част от Франция. Колкото до местните младежи, и те подобно на връстниците си в цял свят предпочитат джинсите, тениските и раздърпаните ризи или блузи.

Жените на Страсбург са пъстри и вдъхновяващи като самия град. Въпреки, смесицата от различни малцинства, религии и езици, градът успява да остане в страни от всякакви конфликти на верска или етническа основа. Католици и протестанти съжителстват в пълна хармония. Не е случайно, че в Страсбург живее най-голямата еврейска общност във Франция, тази в след Париж. Градът е дом и за големи групи пришълци от Турция и Северна Африка, повечето от които са дълбоко религиозни мюсюлмани. Ако се разходите по улиците на Страсбург ще забележите, че воалите и фереджетата са често срещани, а арабският език звучи наравно с френския. Затова не е чудно, че луксозните магазини и бутици за дрехи и аксесоари в центъра на космополитната европейска столица, съседстват с множество религиозни центрове и малки павилиони за шалове и фереджета.

В сърцето на тази богата палитра от култури е разположена и най-важната европейска законодателна институция - Европейският парламент. През 2013-а от общо 766 евродепутати, 276 са представителки на нежния пол. Дамите имат имат огромен принос в изработването на законите и регулациите, които действат в общността. Досега институцията е имала две жени председателки от началото на съществуването си - французойките Симон Вейл и Никол Фонтен. По широките коридори на парламента се виждат изтънчени дами, облечени елегантно, но в не много ярки цветове. Всъщност тук няма няма дрес код, който трябва да се спазва задължително. И все пак от депутатките се очаква да носят формално облекло - пола или панталон и сако. А господата трябва да са с костюми, но вратовръзките и папионките не са задължителни. Любопитна подробност е, че дори да не сте облечени делово, никой няма да ви изгони от парламента. Разбира се, рядко ще видите дама с рокля в леопардов десен или мъж със светлозелени панталони, но историята на парламента помни и такива случаи. Администрацията и журналистите не винаги се придържат към деловите дрехи в типичните сиви, черни и тъмносини тонове. Те могат да си позволят и по-небрежна визия, която включва маратонки и джинси. Една от хитрините, до която прибягват репортерите е да се преобличат за официалните пресконференция и интервюта, а след това да се върнат към удобните си всекидневни дрехи.

Истината е, че както Страсбург е център на многообразието, така и Европейският парламент е дом на свободния избор и всеки има право да изрази собственото си разбиране за стил. Всичко зависи от традициите и културата на държавите, от които идват депутатите и не на последно място от собствения им вкус и възпитание. Така или иначе това е изцяло в духа на мотото на Европейския съюз "единни в многообразието". И може би изборът на Страсбург за дом на една от най-важните европейски институции далеч не е случаен.

 

Една от най-открояващите се дами в Европарламента е депутатката Лучия Ронзули, която до неотдавна водеше дъщеричката си на пленарните сесии. Това не е прищявка или стремеж към оригиналност, Ронзули просто се възползва от правата, които й дават законите на ЕС за поведение на работното място, позволяващи на майките да взимат със себе си малките си деца.

 

 

 

 

През 2011-а във Франция влезе в сила закон, който забранява на жените да носят никаб и бурка на обществени места. Максималната глоба за неспазване на правилото е 150 евро. Ако някой принуждава жена да прикрива изцяло лицето си, рискува да бъде осъден на една година затвор и 30 хил. евро глоба. Във Франция живеят около пет млн. мюсюлмани, но според френските власти законът ще засегне едва около 2000 жени.

 

 

Четете още

Special Weekly

Разказвачът на приказки от стъкло

Кина Бъговска, Чикаго, САЩ, специално за "Banker Spesial"
Българският скулптор Лъчезар Бояджиев твори успешно в САЩ. Още »
Банкеръ Daily

"БАНКЕРЪ" връчи своите награди

Вестник "БАНКЕРЪ" връчи за 22-и път наградите "Банкер на годината" на стилна церемония Още »
Банкеръ Daily

Пуснаха за продажба банка "Виктория"

Основната цел на продажбата най-вероятно ще е бързо да се върне рефинансирането, което ТБ "Виктория" е взела от КТБ. Още »