Special Weekly

Ladies First

Жените на Страсбург - вдъхновяващи като самия град

Разположен на границата между Франция и Германия, по средата на пътя между Париж и Прага, Страсбург в продължение на векове е бил пресечна точка на хора, идеи и култури. Малкото буржоазно френско градче, прочуто с пясъчната си готическа катедрала, средновековния си пейзаж и белите дървени къщи, се намира в областта Елзас. Заради историческите забележителности градът е не само предпочитана туристическа дестинация, но и важен търговски, бизнес и културен център. Една от причините е, че в Страсбург са разположени централите на няколко важни институции на Европейския съюз, сред които Съвета на Европа, Европейският парламент и Европейският съд за правата на човека. Да не говорим, че местният университет е най-големият във Франция и привлича студенти от цял свят. Всичко това превръща Страсбург в един от трите градове в света (наред с Ню Йорк и Женева), признати за международни столици.

Местната специфичната и неповторима атмосфера носи отпечатъка на необикновената история на града, както и на факта, че Страсбург е средище на множество разнообразни култури и религии. Това се усеща на всяка крачка дори от начина, по който сaоблечени жените, които срещате по улиците, в трамвая или ресторанта. Французойките от край време са синоним за елегантност, финес и неотразим дамски чар. Местните гражданки не правят изключение, но избягват прекалено шикозните дрехи. За тях индивидуалният стил е по-важен, от актуалните модни тенденции. В същото време е съвсем обичайно да видите в градския транспорт бизнесдама, облечена в класически костюм редом с мюсюлманка в хиджаб, придържаща количка, в която спи бебето й. Тази гледка е характерна не само за Страсбург, но за голяма част от Франция. Колкото до местните младежи, и те подобно на връстниците си в цял свят предпочитат джинсите, тениските и раздърпаните ризи или блузи.

Жените на Страсбург са пъстри и вдъхновяващи като самия град. Въпреки, смесицата от различни малцинства, религии и езици, градът успява да остане в страни от всякакви конфликти на верска или етническа основа. Католици и протестанти съжителстват в пълна хармония. Не е случайно, че в Страсбург живее най-голямата еврейска общност във Франция, тази в след Париж. Градът е дом и за големи групи пришълци от Турция и Северна Африка, повечето от които са дълбоко религиозни мюсюлмани. Ако се разходите по улиците на Страсбург ще забележите, че воалите и фереджетата са често срещани, а арабският език звучи наравно с френския. Затова не е чудно, че луксозните магазини и бутици за дрехи и аксесоари в центъра на космополитната европейска столица, съседстват с множество религиозни центрове и малки павилиони за шалове и фереджета.

В сърцето на тази богата палитра от култури е разположена и най-важната европейска законодателна институция - Европейският парламент. През 2013-а от общо 766 евродепутати, 276 са представителки на нежния пол. Дамите имат имат огромен принос в изработването на законите и регулациите, които действат в общността. Досега институцията е имала две жени председателки от началото на съществуването си - французойките Симон Вейл и Никол Фонтен. По широките коридори на парламента се виждат изтънчени дами, облечени елегантно, но в не много ярки цветове. Всъщност тук няма няма дрес код, който трябва да се спазва задължително. И все пак от депутатките се очаква да носят формално облекло - пола или панталон и сако. А господата трябва да са с костюми, но вратовръзките и папионките не са задължителни. Любопитна подробност е, че дори да не сте облечени делово, никой няма да ви изгони от парламента. Разбира се, рядко ще видите дама с рокля в леопардов десен или мъж със светлозелени панталони, но историята на парламента помни и такива случаи. Администрацията и журналистите не винаги се придържат към деловите дрехи в типичните сиви, черни и тъмносини тонове. Те могат да си позволят и по-небрежна визия, която включва маратонки и джинси. Една от хитрините, до която прибягват репортерите е да се преобличат за официалните пресконференция и интервюта, а след това да се върнат към удобните си всекидневни дрехи.

Истината е, че както Страсбург е център на многообразието, така и Европейският парламент е дом на свободния избор и всеки има право да изрази собственото си разбиране за стил. Всичко зависи от традициите и културата на държавите, от които идват депутатите и не на последно място от собствения им вкус и възпитание. Така или иначе това е изцяло в духа на мотото на Европейския съюз "единни в многообразието". И може би изборът на Страсбург за дом на една от най-важните европейски институции далеч не е случаен.

 

Една от най-открояващите се дами в Европарламента е депутатката Лучия Ронзули, която до неотдавна водеше дъщеричката си на пленарните сесии. Това не е прищявка или стремеж към оригиналност, Ронзули просто се възползва от правата, които й дават законите на ЕС за поведение на работното място, позволяващи на майките да взимат със себе си малките си деца.

 

 

 

 

През 2011-а във Франция влезе в сила закон, който забранява на жените да носят никаб и бурка на обществени места. Максималната глоба за неспазване на правилото е 150 евро. Ако някой принуждава жена да прикрива изцяло лицето си, рискува да бъде осъден на една година затвор и 30 хил. евро глоба. Във Франция живеят около пет млн. мюсюлмани, но според френските власти законът ще засегне едва около 2000 жени.