Special Weekly

Анна Уинтур

Жената, която командва модата

Какво трябва да притежава човек, за да се превърне в емблема за света на модата? Колосални доходи? Висше образование? Анна Уинтур не притежава нито едно от изброените неща, но тъкмо тя управлява света на модата. Пак тя първа обясни на състоятелните нюйоркчани, а след това и на богаташите в цял свят как трябва да живеят и с какво да се обличат. Анна набелязва главната цел в живота още когато е на 10 години. А след това не позволява на никого да я отклони от избрания път...

Последователна

За нея казват, че е от желязо. Малцина обаче знаят, че Анна се е метнала изцяло на баща си. Той бил редактор в британския таблоид The Evening Standard и се отнасял с нежност и любов единствено към дъщеря си. В службата бил известен като железния Чарлз. Малката Анна не наследила характера на майка си, истинска светска лъвица, а стоманения нрав на баща си - за голямо негово удоволствие. Тъкмо той съветва колебаещото се 10-годишно момиченце да напише в графата Моята бъдеща професия от училищната анкета думите - главен редактор на списание Vogue.

Анна Уинтур винаги е смятала себе си за висше същество, на което изначално му е позволено повече, отколкото на другите. Например да не носи училищна униформа. Учителите от школата в Северен Лондон така и не проявяват необходимото разбиране, с което само задълбочават конфликта с подопечната им Анна. В края на краищата момичето захвърля ненавистната униформа, напуска училището и се записва в курсове за мода. Любопитно е, че на 14 години Уинтур за пръв път подстригва косата си в строго каре от гъсти кичури и оттогава не е променяла прическата си. Тъкмо на тази възраст тя започва планомерно да изгражда образа си на икона на стила.

Без да губи времето си в колеж, Анна Уинтур поема по пътя на възхода. На 21-а започва като асистент в отдела за мода на британското списание Harpers amp; Queen, а след пет години го изоставя, за да стане моден редактор в американската му версия - Harper's Bazaar. Следва поста главен редактор на списание New York. А през 1983-а Уинтур се връща в Лондон, за да заеме две длъжности едновременно - директор на британския Vogue и главен редактор на списание House amp; Garden. Без да се церемони, Анна преименува изданието за дома и градината на Hamp;G и рязко променя концепцията му. Гневът на възмутените читатели принуждава компанията да отдели специална телефонна връзка за техните обаждания и... допълнителна сума за отпечатването на нарасналия поради интереса тираж.

На пръв поглед всичко се нарежда прекрасно, но Анна иска за себе си първоизточника - американския Vogue. Списанието излиза повече от век (първият му брой е издаден през 1892-а) и отдавна е провъзгласено за библия на модата. И ето, че през 1988-а целта е постигната. Анна се настанява в кабинета на главния редактор на изданието и до ден днешен продължава да го управлява с твърда ръка.

Постоянна

nbsp;

С идването на Анна Vogue се преобразява. Солидно, но консервативно, списанието се отказва от култа към сладникавите блондинки. Вместо тях на кориците му се появяват други, различни като типаж жени. Върху корицата на първия брой, който излиза под ръководството на Уинтур, е отпечатана снимката на момиче от Израел, облечено в евтини джинси и блуза, украсена със скъпоценни камъни. Така на преден план излиза модата, която съчетава дизайнерския шик с дрехи от масовите магазини. Другата новост, въведена от Уинтур , е лъскавите модни списания да излизат със звезди от шоубизнеса на корицата.

Рискуваща и дори дръзка в модния бизнес, във всичко останало Анна Уинтур се придържа към желязно разписание. Денят й започва в 5.45 с чаша кафе и партия тенис. В 7.00 в дома й идват козметици и стилисти, които се занимават с външния й вид. После отива в офиса на Vogue, където служителите се пръскат като пилци , щом чуят ритмичното потракване на токчетата й. Не дай Боже някой да я поздрави или да се опита да й помогне, ако случайно се е спъне и падне в коридора. Веднъж се случило точно това, а служителят, който успял да запази самообладание, дори получил похвала, докато подминавал равнодушно лежащата Анна.

Елегантната фигура се цени в офиса на списанието не по-малко от таланта, вкуса и стила. Външността на служителите трябва веднага да подсказва на околните, че са от Vogue. В противен случай те не работят в списанието. Вечерта е време за посещение на светските мероприятия. И макар че е известен организатор на шикозни вечеринки, Уинтур не се задържа на нито едно събитие повече от 20 минути. Не пие и капка алкохол. Пристига без чанта, (носи само телефон и чекова книжка), с лице закрито наполовина от слънчеви очила на Chanel, мимиката й е сдържана, а видът безупречен - истинска жена-робот. Винаги тръгва за дома си точно в 10.00 часа.

Непробиваема

Здравата броня на Уинтур кара мнозина да мислят, че тази жена е желязна от вън и титанова от вътре. Напразно зелените се опитват да призоват човечността й, за да се откаже от порочната си страст към кожите. Веднъж, когато си тръгва от ревю на Chanel, Анна е уцелена с торта в лицето. Присъстващите с учудване чуват възгласа: Носете повече кожи!, който се носи изпод слоя сметана. Решението й да не слага Дженифър Лопес на корицата, защото е твърде вулгарна и не се вписва в духа на Vogue, остава непроменено, въпреки личното позвъняване на попдивата с молби и уверения за достойна компенсация.

Организаторите на Седмицата на модата в Париж също не смеят да й възразят, когато Уинтур заявява, че събитието трябва да бъде съкратено с два дни. Тя имала задачи, които не възнамерявала да отлага. В края на краищата седмицата преминава в скъсени срокове, въпреки че разписанието на ревютата се изработва половин година преди събитието. Дефилетата започват от 8.00 ч. сутринта и приключват след полунощ. А подиумът остава празен, докато Уинтур не заеме мястото си.

Когато любовната връзка на Анна с женения тексаски магнат Шелби Брайън стана известна, всички световни медии се опитаха да придадат романтичен ореол на желязната дама. Без да коментира каквото и да било или да се поддава на нечии очаквания, Анна напусна мъжа си и се събра с Брайън. Направи го бързо и решително, без да промени изражението на лицето си.

Случвало се е да я заплашват с убийство. На делото срещу бившия сътрудник на Vogue, Питър Бронщайн, осъден на 12 години за сексуални посегателства, бяха прочетени откъси от личния му дневник. В тях той се заканва да изпрати Анна Уинтур в ада, охраняван от плъхове. Анна изслуша заплахата, без да трепне.

Излезлият на големите екрани през 2007-а филм Дяволът носи Prada направи Уинтур още по-популярна. Двете с главната героиня - безжалостен редактор на модно списание - си приличат като две капки вода. В лентата тя е описана като най-легендарната кучка в света на haute couture, която или е продала душата си на дявола, за да успее, или (според слуховете) е изгонена от ада заради невъзможния си характер. Друг на мястото на Уинтур щеше да се обиди. Вместо това тя се появи на премиерата облечена от глава до пети в Prada. А през 2008-а кралица Елизабет Втора лично връчи на императрицата на модата Анна Уинтур почетния Орден на Британската империя за постиженията й. Освен че ще продължава да ръководи модната библия, Уинтур вече е и артистичен директор на компанията Conde' Nast, която всъщност притежава Vogue. Сега 59-годишната Анна оглавява кампания срещу болезнено слабите модели в САЩ. Което означава, че скоро в модата ще има нови стандарти. А какви, ще реши Анна Уинтур.