Special Weekly

Колекцията Business Line 2011/2012

Жана Жекова преобръща представите за елегантното сако

Жана Жекова представи своята нова колекция Business Line за сезон есен-зима 2011/2012 със стилно ревю в столичната резиденция Анастасия. Тоалетите на дизайнерката разбиват клишето, че деловият стил е еднообразен и скучен, заради някои ограничения, които налага бизнес етикета. Стилната колекция Business Line е още едно доказателство, че облеклото на преуспяващата дама може изцяло да отговаря на новаторските модни тенденции, да подчертава успешно достойнствата на фигурата й и да приковава вниманието.


Дизайнерката връща старата слава на корсета на подиума на висшата мода, чрез иновативното сако-корсет. Идеята на комбинацията е чрез кройката на корсета да се втали силно силуетът. Няколко от представените модели сака са с вградени банели и срезове, което позволява широко отваряне на деколтето на дрехата и удобство при движение.


Колекцията е разделена в няколко части, а предпочетените цветове са черно, графит, червено, бяло и топъл беж. Класическата гама багри е разнообразена с перелини в цвят на къпина и киви. Характерно за актуалната за сезона перелина е удобното отваряне в дължина, съчетано с колан, който допълва красивата линия на тоалета.


Бизнес линията на Жекова цели ултимативен шик и перфекционизъм в слим силует, затова всички традиционни кройки на костюмите са обогатени с нетипични срезове и аксесоари. Провокацията в облеклата е комбинирането на елементи от типично дамския и от силния мъжки силует - бомбето и папионката са в стилна хармония с флорално сако с дантелен ефект, или със строго вталено сако и панталон с копринен блясък.


Издълженият, втален силует е валиден и за палтата от новата колекция. Материята, от която са изработени, е фин кашмир, дължината достига под коляното, а допълващите аксесоари са естествени яки с косъм или тънки, характерни за дамската фигура колани. Реглан ръкавите са акцент не само при саката, но и при палтата. Често експлоатираната в колекциите дантела през този сезон е използвана по различен начин в бизнес модата - тя е вградена в материята на платовете и придава нежен и романтичен ефект на моделите. Тоалетите от линията са създадени от студена вълна, коприна, туид с дантела, вълна с мохер и кашмир.


За финал на ревюто Жана Жекова представи лимитирана серия официални рокли с елементи като щраусови пера, корсети, връзки и ситни драперии. По думите на моделиерката сегашната й колекция е една от най-дълго подготвяните, а сред новите имена в ателието й е асистент дизайнерката Василена Върбанова. За лице на колекцията бе избрана интериорната дизайнерка Ирина Владимирова.