Special Weekly

Ladies First

Искате късче от рая? Само изберете къде

В последните години хората със солидни финансови възможности започнаха да търсят нещо уникално ndash; място, където могат да избягат от светската суета и да релаксират изцяло. Строителните предприемачи и инвеститорите усетиха тази тенденция и се насочиха към екзотичните кътчета на планетата, които Бог е създал по подобие на своя Рай.


Панама


Република Панама е най-южната страна в Централна Америка. Тя е международен бизнес център и най-индустриализираната държава в района. Със своя великолепен климат, данъчни преференции и висок стандарт на живот страната се нарежда на едно от първите места за инвестиране в недвижими имоти. Съществуващата политическа и икономическа стабилност в района, изключително добре развитата банкова система, както и предстоящото обновяване и разширяване на световноизвестния канал придават допълнителна привлекателност и очарование на Панама.


Един от най-новите строителни проекти в района е Trump Ocean Club. Той е притежание на милиардера Доналд Тръмп. Намира се в центъра на град Панама, в най-скъпия му квартал ndash; Пунта Пасифика, и представлява небостъргач във формата на корабно платно. Планирано е строежът му да бъде завършен през 2010 г. Той се намира на Панамския залив, откъдето се открива невероятна гледка към Тихия океан. На неговите 68 етажа ще са разположени петзвезден хотел, ресторанти, магазини, СПА, фитнес, казино, както и многобройни отделни апартаменти. Цените им започват от 240 хил. евро, като единственият мезонет на върха на небостъргача е с квадратура 1300 кв. м и цена от 4.4 млн. евро. Покупката на имот в този проект може да бъде финансирана до 70% от стойността си от компанията на милиардера ndash; Trump Finance. Предприемачите, които дават апартаменти под наем в Trump Ocean Club, могат да очакват възвръщаемост от 10-15% годишно.


Кайманови острови


Кайманите са английски колонии под прякото управление на британската кралица. Те са група от три острова ndash; Големия Кайман, Малкия Кайман и Кайман Брак. Последният е най-малък, но и най-впечатляващ. Името му е галско и означава bdquo;отвесна скалаrdquo;. Със своята зашеметяваща природа, отлични условия за туризъм, възможности за гмуркане, риболов, скално катерене и разходки Кайманите са предпочитано място за почивка от милиони хора по целия свят.


Освен това тези острови са привлекателни и за инвеститорите. Те са свободна зона ndash; нямат данъци върху недвижимото имущество и печалбата, както и корпоративен данък. Също така не контролират и обмяната на валута. Зависимостта им от Великобритания прави икономиката им сигурна и й дава възможност да се развива. За последните четири години капиталът в страната е нараснал с 30%. Всичко това прави пазара на недвижими имоти на Кайманите изключително атрактивен. На Кайман Брак цената на един декар земя започва от 48 000 евро. Има nbsp;възможност за двегодишно безлихвено плащане. Ако земята не се купува с цел препродажба, има възможност за построяване на вила на парцела, като цената на квадратен метър за застроена площ е 1200 евро.