Special Weekly

Ladies First

Идеалната рокля трябва да допълва всяка дама

Поля Кинова е главен дизайнер на модна къща PALOMA FASHION. Тя е дипломиран моделиер-конструктор и вече над 20 години се занимава със създаването на красиви тоалети. От 12 години има своя марка, за която твори и работи успешно. Работата на Поля Кинова се откроява с умело и прецизно изпипване и на най-малкия детайл във всяка рокля. Участвала е многократно на различни модни събития в страната. На свое самостоятелно ревю по случай десет години творческа дейност бе отличена лично от проф. Любомир Стойков с грамота за високо качество и професионализъм в модния дизайн. В работата си дизайнерката умело съчетава перфектно изпълнение и модерен дизайн.


<!--[if--><!--[endif]-->

Госпожице Кинова, защо решихте да се занимавате с моден дизайн?<!--![endif]--><!--![if-->

<!--[if--><!--[endif]-->

- Модата е моето призвание. Тя е вътрешно усещане, което идва с времето. Появява се на повърхността и тогава знаеш, че това е нещото, с което искаш да се занимаваш, прави те щастлив, дава ти шанс да се реализираш. Да живееш с него и за него. Започнах да се интересувам от мода още от ранна възраст. Аз съм мечтател, влюбена съм в красотата и винаги търся хубавите неща. Красотата може да се открие във всичко - картини, жени, деца, мъже… Красивите неща правят живота ни значим. Когато започнеш нещо ново е нормално да мечтаеш и да имаш стремежи. Започнах кариерата си от нулата и с дългогодишен упорит труд успяхме да превърнем малкото си ателие във влиятелна модна марка.

<!--[if--><!--[endif]-->Kак се роди идеята за PALOMA FASHION?<!--![endif]--><!--![if-->

- Идеята за PALOMA FASHION се роди през 2005-а. Създадохме бранда заедно с моята сестра Ваня Кинова. Тя е моят партньор и опора през годините, нашата връзка е много силна. Ваня е най-добрият ми приятел, винаги ми е давала възможността да работя спокойно и без колебания. Прекарваме часове в студиото заедно, за да творим нови и нови неща, за което съм й много благодарна. А името "палома" означава гълъб и символизира свободата да летиш напред като птица и да правиш това, което чувстваш.

<!--[if--><!--[endif]-->Брандът Ви вече има 12-годишна история. Ако върнете лентата назад - кои бяха повратните моменти в развитието му?<!--![endif]--><!--![if-->

- През 2015-а създадохме колекцията "Споделена красота" по случай десет години творческа дейност на марката. На събитието проф. Людмил Стойков ни връчи грамота за високо качество и професионализъм в модния дизайн от Академията за мода. Залата се оказа тясна за многобройните гости и почитатели на PALOMA FASHION. След представянето получих десетки красиви и огромни букети цветя. Тогава почувствах огромно вълнение, каквото не бях изпитвала дотогава. Топлите думи и прегръдки ми помогнаха да осъзная, че съм доста добра в това, което правя през годините, и ми дадоха стимул да продължа напред и да създавам още и още по-красиви дрехи.

<!--[if--><!--[endif]-->Какво Ви вдъхновява в работата, имате ли любим дизайнер и моден стил?

- <!--![endif]--><!--![if-->Понякога рисувам, друг път сънувам моделите си, внасям мотиви от различните култури, от характерните национални костюми, от природата, от картините… Една красива жена също може да ме вдъхнови да създам рокля специално за нея. Влагам по нещо от себе си във всяка една дреха. Ако крайният резултат се харесва на мен, съм сигурна, че и всички останали ще го харесат. Любимият ми дизайнер е Valentino, за мен той е икона, защото дава възможност на всички любители на модата да се докоснат до лукс, изящество, дизайн и тенденции.

<!--[if--><!--[endif]-->Кои са отличителните белези в дизайна на Вашите модели?<!--![endif]--><!--![if-->

- Елегантен стил и перфектен силует. Моите модели са от изискани от прецизно подбрани материи, с перфектна изработка. Обръщаме изключително внимание на детайла, линиите са изчистени, но идеите ни са оригинални. Съчетаваме перфектното изпълнение с модерния дизайн. Приоритет в работата на PALOMA FASHION е изцяло ръчната изработка на декорациите в моделите ни.

<!--[if--><!--[endif]-->Как изглежда за Вас перфектната рокля?<!--![endif]--><!--![if-->

- Дамите с вкус трябва да знаят какво искат. Обичам да обсъждам с клиентите си желанията и различията ни. Това е проява на характер, която още повече ме стимулира да създам идеалната рокля. Роклята трябва да допълва жената, а не да изпъква над нея.

<!--[if--><!--[endif]-->Кое е най-голямото признание, което сте получавали за работата си?<!--![endif]--><!--![if-->

- За мен най-важният критерий са щастливите и доволни клиенти. И онзи деликатен момент, в който виждаш, че дадена рокля значи всичко за една жена. Защото най-важната е тя.

<!--[if--><!--[endif]-->Какви са актуалните тенденции, материи и цветове в колекцията Ви за 2017 година?<!--![endif]--><!--![if-->

- Дантелата ще властва и през този сезон. Тя е кралицата на модата и във сватбените, и в официалните тоалети. Акценти в колекцията ни тази година са прекрасните ръчни бродерии и флоралните мотиви. Материите, които съм използвала, са коприна, жоржет, микадо и тюл. Преобладаващите цветове са бяло, светлорозово, бледосиньо, червено, класическото черно и нюанси на зелено и тъмносиньо.

<!--[if--><!--[endif]-->Българската Мис Вселена Виолина Анчева бе облечена във Ваши рокли на най-големия конкурс за красота. Щастлива ли сте от този факт? <!--![endif]--><!--![if-->

- За мен бе огромна чест и удоволствие, когато получих поканата. За Виолина създадохме няколко тоалета, с които да се представи на престижния конкурс във Филипините. Роклята й за финала бе изработена от коприна и изцяло ръчно изработена дантела, богато украсена с кристали и пайети. С Виолина се харесахме от пръв поглед и решихме да работим заедно. Бяхме подготвили и 12 рокли в цветовете на националния трибагреник за финалния кръг на българския конкурс.

<!--[if--><!--[endif]-->Бизнес дама като вас вероятно няма много свободно време. Но все пак как релаксирате и се зареждате с позитивна енергия?

- <!--![endif]--><!--![if-->Общуването с приятели ме зарежда много позитивно. Обожавам цветята и вкъщи отглеждам 14 орхидеи, за които се старая да се грижа подобаващо. Те са красиви и се отблагодаряват за вниманието. Обичам разходките, предимно в планината, а любимо място ми е живописният Троянски Балкан. Велико Търново пък е любим мой град, когато се кача на Царевец, се чувствам като търновска царица. Там е запазен духът на историята ни.

<!--[if--><!--[endif]-->Имате ли хобита, как поддържате перфектната си форма?<!--![endif]--><!--![if-->

- Мое любимо занимание е да редя големи пъзели. Сега се опитвам да се справя с картината "Герника" на Пикасо. Стремя се да се храня здравословно, понякога карам колело. Сега обичам тишината, дори рядко пускам телевизора.

<!--[if--><!--[endif]-->Кои са предпочитаните от Вас дестинации за ваканция или приятен уикенд?

- <!--![endif]--><!--![if-->В България има чудесни места, съчетаващи традиции и дух. Харесва ми да посещавам различни дестинации и да опознавам чужди култури, бит и история. Мога да се вдъхновя дори от една прекрасна гледка. Например миналото лято бях в Испания, в едно малко курортно селище, наречено Агуа Дулсе. Там по крайбрежието преобладават скали, които наподобяват полегнали лица на хора - с изразени чела, устни и брадички. Уникално явление на природата, но човек трябва да има и въображение, за да ги види.

<!--[if--><!--[endif]-->

<!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if-->