Special Weekly

Ladies First

Хотел Plaza Ню Йорк

Адриана Пунтева разказва за грандиозното откриване

След тригодишен ремонт на стойност 400 млн. долара хотел Plaza отново отвори врати през март и подобаващо успя да очарова своите изискани посетители. Смятан за най-известния хотел в света, Plaza е разположен в Манхатън на Пето авеню, непосредствено до ldquo;Сентръл паркrdquo;. Това безспорно е най-посещаваната туристическа точка в Ню Йорк - срещу хотела са магазините на Apple и Louis Vuitton, а само на една пресечка са тези на Tiffani и Bvlgari. В продължение на сто години в Plaza са отсядали крале и президенти, филмови и рок звезди. Тук са се състояли множество грандиозни мероприятия като прословутият бал, организиран от Труман Капоти, и 50-годишният юбилей на Мик Джагър. Хотелът се е превръщал в снимачна площадка за множество игрални и документални филми, а през 1988 г. сградата е официално обявена за национална историческа забележителност.nbsp;


Сред бившите собственици на хотела са Конрад Хилтън и Доналд Тръмп, който купува Plaza за 407 млн. долара, а по-късно го продава за 80 млн. по-малко. Тръмп казва, че това е единствената сделка с nbsp;недвижим имот, от която не е спечелил, но оправдава това с уникалността на мястото, като го нарича ldquo;Мона Лизаrdquo; на хотелите.


Сегашните собственици - El Аd Properties, първоначално искаха да превърнат цялата сграда в жилищна и да разпродадат луксозните апартаменти, но кметьт на Ню Йорк Блумбърг се възпротиви и сега сградата е комбинирана. Понастоящем хотелските стаи са 282, а луксозните апартаменти - 181. Всички жилища вече са разпродадени - последният на цена 50 млн. долара.


Реновираните хотелски стаи са в стил Луи XV, с бани от солиден бял мрамор и 24-каратови златни орнаменти. На всеки гост се предлага строго персонализирано обслужване, включително и личен консиерж. Цената на престой за една вечер е 1000 долара, а чаша шампанско в новия шампанско бар на фоайето е между 20 и 60 долара, като бутилката достига 3350 долара. Гостите на хотела обаче оправдават цената с неповторимото и изключително преживяване.


Официалното откриване на подновения Plaza бе на 10 май. Поканите бяха ръчно изписани, със златно покритие и удостоените с честта гости ги получиха лично от служител на хотела, пристигащ в дома им с ldquo;Ролс Ройсrdquo;.