Special Weekly

Ladies First

Елегантният флирт с правилата

Съвременната делова жена е изправена пред много предизвикателства - налага й се да доказва качествата си на добър професионалист, борейки се с конкуренцията, да работи упорито наравно с мъжете, да запазва по мъжки самообладанието си в критични за бизнеса моменти и в същото време да запази женствеността и финеса в излъчването си. Една дама може да спечели одобрението и доверието на деловите си партньори, ако съумее да облече своята индивидуалност в елегантна и сдържана визия. Формалната среда отдавна не налага носенето на безличен костюм униформа и не е пречка за изявата на характер и креативност в облеклото.


И все пак, стилът на бизнес дамите винаги се е подчинявал на определени правила. Те са известни на мнозина, но не е излишно да си ги припомняме понякога. Заnbsp; визуалното въздействие, умереността, хармонията и добрия вкус поговорихме с някои от утвърдените имена в българската мода.


nbsp;


Каква е ролята на външния вид в бизнеса?


Невена Николова:


Няма ситуация, в която външният вид да не е от значение и колкото по-взискателна е една среда, на толкова по-висок критерий трябва да отговаря той. Издава информация в много аспекти - дали си достатъчно самоуверен, дали си преценил правилно обстоятелствата и как си им отговорил, това винаги се усеща. Добрият външен вид на жената е белег за организираност и дисциплина и съвсем не е нещо просто и елементарно. Постига се с разход на усилия, време и енергия, с мисъл за самия себе си и за околните. Той е и психологическо оръжие.


Жени Живкова:


Изключително важна. Винаги прави впечатление на отсрещната страна, когато един човек е спретнат, облечен с вкус и изглежда добре - това означава, че подхожда по-сериозно и ангажирано към работата си.


София Борисова:


В България визията на деловите дами е предмет на особено внимание както от страна на модната критика, така и от всички останали в бизнес средата. Мисля, че в чужбина не му се отдава толкова голямо значение. У нас партньорите и клиентите са взискателни, очакват дамата да е облечена по последен писък на модата, това е предпоставка за по-голямо доверие и успешен бизнес.


Жана Жекова:


Ролята му е съществена, и то не само заради правилото, че ни посрещат по дрехите. Наскоро си купих книгата Как да ни харесат за три минути. Авторката й поддържа тезата, че първите три минути от срещата са решаващи за впечатлението, което ще оставим у другия. За добрата външност e необходима и усмивката, както и приветливото излъчване.


...............


С кои правила трябва да се съобразява деловата жена, за да бъде стилна?


Невена Николова:


Деловият стил си има своите закони. Дължината на полата не бива да е над коляното, деколтето трябва да е внимателно показано, което не значи да се закрием като монахини, а дискретно и фино да подчертаем шията. Добре е да се избягват крещящите тонове. Екстравагантните цветове могат да оставят положително впечатление, ако са дозирани. Крайно неуместен би бил например яркожълт или оранжев костюм. Не бива той да бъде и скучен - тъмносин с оранжево шалче или обувки е прекрасна комбинация. Необходимо е костюмът да е с кройка, която оформя добра фигура. Нито една част от облеклото не бива да е впита в тялото, но е нужно да има известна вталеност - няма жена, на която да й стоят добре правите сака. Допуска се по-висок ток, ако тоалетът е по-сдържан, тъй като това тушира дързостта на височината. Накитите трябва да се сведат до няколко - например дискретни обеци и пръстен от благородни метали. Семплата линия на дрехата може да бъде разчупена с едно едро бижу. То е добро попадение, ако взаимодействието е правилно. В сериозния бизнес голямата, бухналаnbsp; коса не е удачно решение. Ако е силно опъната назад, пък може да придаде излишна строгост на визията. Колкото до чантата и обувките - не ги комбинирайте на всяка цена. Може да са сходни или в контрастни цветове, но невинаги е проява на добър усет да си купите готов комплект.


Жени Живкова:


Всичко е относително и зависи от структурата на самия човек. Дрехата не бива да е твърде екстравагантна или разголена - все пак в деловите отношения има определен протокол и той трябва да се спазва. Кройките могат да са разнообразни, в моите колекции се старая да ги правя такива, за да не са прекалено еднотипни облеклата и да създават настроение на самите жени.nbsp; За да бъде интересна визията, подчертавам умишлено разнообразието в горната и долната част на тоалетите, като едната е по-разчупена, а другата по-строга. Бизнес облеклото не е непременно черен или сив костюм с прав панталон или пола и сако с класическа линия. Може да се носи и рокля със или без сако.По отношение на цветовете считам, че всичко е уместно, стига да е с мярка и в добро съчетание. Платовете може да са с шарени щампи, ако тоалетът не е твърде спортен и е подчинен на деловия дрескод. Не всеки може да си позволи маркови обувки, важно е те да са добре поддържани, в хармония с дрехите и стилно комбинирани с дамската чанта. Същото се отнася и за бижутата - когато са красиви, това се забелязва веднага и няма значение колко са скъпи, а дали са подходящи за облеклото.


София Борисова:


Стилът на деловите дами зависи от естеството на работата - сериозният бизнес налага строго елегантна линия, докато по-артистичните професии, като тази на дизайнера например, позволяват по-спортно облекло. Скъпите маркови дрехи невинаги са критерий за безупречен стил. При подбора на гардероба си дамата трябва да се съобразява най-вече с телосложението си - ако е по-пълничка, нека заложи на леко разкроена пола или панталон. Натрупването на цветове, бижута и аксесоари не е уместно. Аз харесвам класическата комбинация черно-бяло, семплите обеци (в никакъв случай обемни и висящи), умерения грим и прическите без излишна екстравагантност.


Жана Жекова:


Преди всичко да спазва деловия дрескод - в повечето случаи костюм с пола или панталон и по-рядко рокля. Желателно е да избягва големите украшения, дълбоките деколтета и да спазва протоколната дължина до коляното. Не бива тоновете да са много ярки, по-скоро приглушени, но свежи, а не консервативни. В момента модата е разкрепостена и дамите могат да си позволят екстравагантни елементи в облеклото под формата на детайли в блузата или шалчето. Добре е обувките и чантата да са тон в тон. Напоследък е модерно да са различни, но аз смятам, че трябва да са в една линия и гама. Не трябва пръстите на краката да са открити, а токовете прекалено високи. Една неправилно подбрана обувка може да развали и най-красивия тоалет. Тежкият дневен грим и твърде дългият маникюр също са недопустими. Ако косата е дълга, приберете я. Апелирам дамите над 40-50-годишна възраст да заложат на късата подстрижка - нека оставим разпилените по раменете коси на младите момичета.


................


Кои са акцентите в гардероба на бизнес дамите през този сезон?


Невена Николова:


Обикновено костюмът е от три части - риза, пола или панталон и сако. Роклята като част от бизнес облеклото доскоро беше подценявана, а комбинацията й с късо или дълго сако е прекрасна. Ако трябва да се подчините на трите части, то нека ризата да не е твърде прозрачна, а от сакото да се подават дантелените й яка и маншети.


Жени Живкова:


Цветовете този сезон са лилаво, цикламено, масленозелено, сиво, бяло, екрю, черно, синьо в различните му тоналности. Материите са различни видове коприна, платовете с щампи и апликации, ленът, който винаги се носи през лятото и вече се налага добре в България.


София Борисова:


Акцентите са силно вталените корсети и саката с допълнителните колани с катарами. На мен много ми допадат полите, които са прибрани отзад, а отпред са с джобове, леко разкроени и се стесняват от ханша надолу.


Жана Жекова:


Бизнес стилът е по-консервативен и тенденциите влияят повече върху цветовете, отколкото върху кройката и силуета. Все още е модерно лилавото, синьо-зелените тонове, също и цикламеното, но то е твърде ярко и не е подходящо за деловия гардероб.