Special Weekly

Ladies First

Дори в отрицателните ситуации откривам нещо положително

Бистра Коцева, ръководител на отдел Връзки с клиенти в Карол, пред Banker Special

ВИЗИТКА: Бистра Коцева е един от дългогодишните служители на финансово-инвестиционната компания Карол, където постъпва през далечната 1997-а. Завършила е специалността Счетоводство и контрол в Университета за национално и световно стопанство. В Карол започва като счетоводител, а сега отговаря за връзките с клиентите на компанията. Определя себе си като дисциплиниран и отговорен човек. Въпреки многобройните си задачи през деня Бистра с радост приема да говори за семейството си - за съпруга и за дъщеря си Яна. С тях предпочита да прекарва всеки свободен момент, защото това я зарежда с положителни емоции.


Г-жо Коцева, като ръководител на отдел Връзки с клиенти работата ви изисква да сте постоянно сред хора. Какво ви носи общуването?

- Всеки ден се налага да се срещам с различни хора. Но това не ме натоварва. Общуването с хората е предизвикателство, което ми дава ценен опит. Финансова група Карол е една от водещите небанкови финансови институции в България, с много отличия за дейността си на капиталовите пазари. Карол предлага целия спектър от небанкови финансови услуги - инвестиционно посредничество, управление на активи, финансови консултации, инвестиционно банкиране, застрахователно посредничество.


Ние предоставяме достъп до борсите в България и света за нашите клиенти. Най-важното за нас е да откриваме такива инвестиционни възможности, които да дават най-добра възвръщаемост на клиентите ни.


Промениха ли ви десетте години работа в компанията и доколко се оправдаха предварителните ви очаквания?

- Да, мога да кажа, че очакванията ми се оправдаха, защото Карол постигна целите си. Като част от екипа на компанията съм била част и от нейното развитие, така че съм удовлетворена. Имахме добри идеи в точните моменти. Това е формулата за успех - човек трябва да бъде на правилното място в точното време. Личното ми мото е дисциплината. Имам сериозни принципи в работата и в личния си живот. Това ми е помогнало през годините и ме е съхранило като човек. На същото се опитвам да науча и дъщеря си, макар че е още малка, тя също е дисциплинирана и отговорна.


Кой е бил най-рисковият момент в работата ви?

- Като компания, която работи в сферата на финансовите услуги, нашия бизнес е пряко засегнат от световната финансова и икономическа криза. Ако до 2007-а борсата в България поскъпваше дори с над 70 процента в някои години, само година след това тя падна с 90 на сто. Това промени пазарната ситуация и нямаше как да не се отрази върху бизнеса. В подобни моменти е важно бързото адаптиране. От подобни изпитания обаче може да се научи много и аз се опитвам да извлека нещо положително дори от отрицателните ситуации. А положителното в случая е опитът, който човек натрупва в процеса на работата.


Служебните ви задължения изискват голяма концентрация, как си почивате?

- Почивам си истински, когато съм сред най-близките си хора. Те са най-голямата ми опора. Имаме много добри отношения помежду си - разбираме се, помагаме си, задружни сме. Когато се прибера вечер, се отпускам в компанията на семейството си и не говоря за работа, за да не ги натоварвам. Съпругът ми често пътува, но въпреки това намираме време да излизаме с приятели, да вечеряме навън или да гледаме филми вкъщи.


Когато съм на почивка обаче, предпочитам да се отдам изцяло на безвремието. Мога по цял ден да чета, без да правя нищо друго - това е моят начин за откъсване от служебните ангажименти и напрегнатото всекидневие. Предпочитам да се излежавам на плажа и да гледам водата с хубава книга или списание. Дъщеря ми Яна е пълна противоположност - постоянно е в морето, търси скали, до които да плува, кара сърф. Такава е от малка - предпочита природата и активното спортуване вместо играта с кукли.


Как успявате да поддържате добрата си фигура?

- Обичам спорта. Винаги когато ми остане време, ходя на аеробика и се стремя това да се случва поне два пъти седмично. От дете съм свързана с движението, тъй като съм тренирала активно лека атлетика. Като цяло съм спортна натура. Карам и ски, макар да не е любимото ми занимание. Всички от семейството ми обаче са запалени скиори - стават сутрин почти по тъмно и се връщат с последния лифт вечерта. Аз лично предпочитам разходките в планината.


Кои дестинации предпочитате, когато решите да прекарате отпуска си в чужбина?

- Допадат ми предимно европейските дестинации, а нетолкова далечните и екзотичните места. Затова и всяка година посещаваме различни кътчета на Стария континент. Човек винаги има какво да види и да научи, независимо колко пъти е бил в дадена страна. Може би мястото, на което се чувствам най-добре, е Италия, която предлага очарователно съчетание между история и култура. А когато към това се добавят гостоприемството и добрата храна, нещата наистина се получават. Това лято посетихме остров Капри, Неапол, както и Рим, където бях за трети път, но винаги откривам по нещо ново.


Какви книги харесвате?

- Напоследък предпочитам трилъри, увлекателни са. Сега чета Изповедникът на Даниъл Силва, а преди това завърших последния роман на Дан Браун Изгубеният символ. Харесвам и книгите на Айн Ранд като Атлас изправи рамене. Те обаче изискват време, тъй като в тях има повече философия. Чета предимно вечер или в отпуските.


А имате ли любима музика?

- Имах три мечти и ги осъществих - да бъда на концерт на Мадона, на U2 и на Depeche mode. Мъжът ми пък ходи на всички рок концерти в България. Най-често слушам ретро музика. Харесвам и модерната, но не бих си я пуснала в колата или вкъщи.


Остава ли ви време да отидете на кино или на театър?

- Успявам да ходя и на кино, и на театър, защото си планирам времето и нещата около мен рядко се случват спонтанно. Последният филм, който гледах, беше Уолстрийт - парите никога не спят. Сюжетът ми беше интересен, защото до голяма степен се припокрива със ситуацията в нашия бизнес.


В сферата на финансовите пазари има много психология, която най-често е свързана или с много алчност, или с много страх. Сега например хората са обсебени от страха и затова предпочитат да не харчат и не поемат излишен риск. Допреди няколко години обаче, когато пазарите бяха нагоре, водеща бе алчността за по-голяма печалба. Важно е обаче да се знае, че сега пазарите в световен аспект предоставят много добри алтернативи за инвестиране.(шрифт на подложка)

Ако облеклото е визитната картичка на жената, каква е вашата?


- Не робувам на конкретна марка и нямам любим дизайнер. Но когато видя определена дреха, знам, че тя е за мен. Моите цветове са, кафяво, бежово, черно и бяло. Като цяло не експериментирам с цветовата гама, но не съм консервативна по отношение на моделите. Падам си по обувките и чантите. Винаги съм на висок ток - това променя стойката и е женствено.

Къде ще посрещнете празниците?

- На коледните и новогодишните празници ще бъда у дома със семейството си. Не обичам да пътувам по това време от годината, защото навсякъде е препълнено и цари истинска истерия.


Истината е, че хората ме зареждат. Това, което всъщност ме натоварва, е липсата на работа. (в запетайката)

Няма как в личния живот и в работата да срещаш само хубави неща. Трябва да можеш да видиш и другата страна на медала, която не е толкова лъскава. Това те прави по-силен. (растер)