Special Weekly

Най-голямото ми постижение е моят син

Дори една усмивка стига, за да ме зареди с енергия

Жaнета Джамбазка, изпълнителен директор и заместник-председател на управителния съвет на ЗАД Виктория

Жанета Джамбазка е родена в пернишкото село Мещица и е зодия Лъв. Средното си образование завършва в Природоматематическата гимназия в Перник, след което получава диплома от Университета за национално и световно стопанство. През 1988-а постъпва в системата на ДЗИ, където остава петнадесет години. Била е управител на клона на държавния застраховател в Перник и постепенно се издига до изпълнителен директор и председател на съвета на директорите. От края на 2002-ра е заместник-председател на управителния съвет на ЗАД Виктория.


В разговора си с изпълнителния директор на ЗАД Виктория Banker Special разбра, че освен изключителен професионалист тя е и любяща и обичана майка, и... авантюрист.


Г-жо Джамбазка, вие сте в застраховането от дълги години. Бихте ли ни върнали към началото на вашата кариера? Как влязохте в този бизнес?

- Важното, колкото и тривиално да звучи, е да попаднеш на точното място в точното време. Аз имах този шанс!


В застраховането попаднах съвсем случайно. След дипломирането ми през 1987 г. имах възможност да започна работа в ДЗИ-Перник като счетоводител. В началото моята цел по-скоро бе да работя по специалността, която съм завършила - Счетоводна отчетност. През годините обаче бях на различни позиции. При мен се получи класическият пример на кариерно развитие.


Колкото повече навлизах в практиката, толкова по-интересно ми ставаше. Започнах да чета всичко, което имах възможност да намеря в тази област. След две специализации - по Мениджмънт в застраховането и по Мениджмънт и маркетинг, открих нови и интересни познания, които ме поведоха по пътя на управлението. От опита, който имам, вярвам, че човек трябва да бъде последователен и търпелив. Освен знания и късмет трябва да има и достатъчно практика, за да бъде добър професионалист и полезен за компанията, за която работи, или за бизнеса, който създава.


За разлика от доста ваши колеги, вие можете да се похвалите, че сте работили и за държавен застраховател, и за частно дружество с български капитал, и за компания, която е част от най-големите застрахователни групи в света. Къде се чувствате най-комфортно?

- В процеса на работата си спазвам основни принципи като лоялност, последователност, компетентност и умения за работа в екип. За щастие в моята кариера съм имала възможност да избирам за кого да работя и поради тази причина чувството за комфорт не ме е напускало. Като човек, който предпочита да живее в настоящето, няма да правя коментари за миналото, по-скоро искам да благодаря на всички, с които съм работила през 15-те години в ДЗИ и с които заедно сме защитавали интересите на дружеството.


Когато започнахме създаването на Виктория с Данчо Данчев, най-важното за нас бяха доверието, което акционерите ни дадоха, и възможността да изградим и развием компанията на база на нашия професионален опит и с екипа, който ние избрахме. За един мениджър е изключително важно да има възможност да разгърне потенциала си и да може да изразява позициите си свободно, като получава разбиране от акционерите си. Моят случай е точно такъв и аз винаги съм споделяла, че съм имала невероятния шанс да се срещна с Цветан Василев (бел. ред. - председател на надзорния съвет на Корпоративна търговска банка и на ЗАД Виктория) и да работя в неговия екип.


През 2007 г. успяхме да привлечем вниманието на компания, която е част от Дженерали груп. Реализирахме една много добра сделка. С нея започна нов етап в развитието на ЗАД Виктория. Опитът на колегите от FATA Assicurazioni е много богат и изключително полезен. Това, че успяхме да получим и тяхното доверие, ме кара да се чувствам изключително доволна от работата си.


Разкажете ни как минава един традиционен трудов ден на Жанета Джамбазка.

- Всеки ден е различен, тъй като моите ресори са различни. Виктория има разработен и утвърден стратегически план за тригодишен период, на база на който разпределям и месечните си задачи. В края на всяка седмица планирам приоритетните си задачи по дни за следващата и така успявам да организирам всеки мой ден.


Всъщност определението трудов ден за мен отдавна е твърде относително, защото съм на разположение на компанията 365 дни в годината. Винаги, когато е необходимо, трябва да мога да реагирам адекватно. Разбира се, разполагам и с дни за почивка. Но това не означава, че не съм ангажирана с дела на Виктория.


Сигурна съм, че за човек на вашия пост възможностите за бягане от служебните задължения не са много. Все пак как изглежда вашата перфектна почивка?

- В зависимост от настроението и нагласата, която имам, перфектната почивка може да изглежда по различен начин. За да се случи тя, трябва да са налице две важни условия: желанието да прекараш добре и присъствието на позитивни и близки хора.


По принцип съм привърженик на добрата организация. Освен това почивката си разделям винаги на два етапа. Единият е този, в който се зареждам с нови емоции и приключения - тогава пътувам и се забавлявам от сърце. Вторият етап представлява спокойна почивка за седмица. Обикновено за нея избирам любимото ми Пампорово, където се зареждам със спокойствие чрез разходки и СПА процедури. През зимата почти всеки уикенд отивам пак там, за да карам ски с приятели.


Имате ли си хоби?

- Когато пътувам, си купувам порцеланови чаши от всяка страна и всеки град и колекцията ми никак не е малка. Всеки път, когато ги погледна, се връщам към различни спомени и усещането е много приятно.


Има ли място, което еоставило у вас следа за цял живот? Всъщност кое определение ви приляга повече - домошар или пътешественик?

- Много ми е трудно да се определя, но като че ли пътешественик ми подхожда повече. Обичам да пътувам и обикновено в годината отделям време, за да посетя места извън България, а в почивните дни предпочитам да съм с близките си. Родопите са мястото, което ме зарежда с енергия и ме кара да се чувствам спокойна и различна.


Най-интересното за мен място, което съм посетила до този момент, е Доминиканската Република. Не само заради плажовете и коктейлите! За първи път тогава бях на рафтинг, който бе едно приключение, изпълнено с много адреналин: освен да гребем с лодките по реката, трябваше и да се катерим в планината в района на Пуерто Плата, да плуваме срещу планинските потоци и връщането беше възможно само чрез скок във водата от 4-5-метрова скала. Мисля, че този спомен ще остави в мен следа за цял живот.


Явно във вас се крие авантюрист! Казахте, че през почивните дни карате ски. Има ли място спортът в забързаното ви всекидневие в София?

- Спортът е начин човек да се разтоварва от напрегнатото всекидневие. За съжаление в последните години не спортувам активно, но винаги, когато имам желание и успявам да се организирам, отделям време, за да отида на фитнес или да плувам. Спортът, който харесвам, е волейбол. С удоволствие гледам срещите на нашия национален отбор


Застраховането е доста консервативна наука. Как смятате - по-скоро консервативни или по-скоро либерални са дамите в този бизнес?

- Напълно съм съгласна с определението, но дамите, които познавам като мениджъри на застрахователни компании, а и аз самата спазваме правилото за баланс между консервативен подход и либерални стратегии в управлението.


То ли ви помага най-много в работата, а и в живота?

- Качествата, които ми помагат и в работата, и в живота, са умението да слушам, когато ми говорят, и търпението да довеждам нещата до край.


Ако говорим за вашия гардероб, кои ще са ключовите думи? Има ли място за креативност и експерименти в деловото облекло, или във всекидневието си трябва да се съобразявате с някакви строги рамки?

- Корпоративната култура предполага и определен стил в начина ми на обличане. Основно в гардероба ми има делови костюми, които съчетавам с определени бижута или шал. Харесвам рокли с изчистена линия, които придават женственост на деловата жена. Съобразявам се с правилото, че облеклото на деловата жена трябва да бъде семпло и умерено, за да внушава доверие, но в същото време да не лишава жената от възможността да покаже своята индивидуалност.


В почивните дни предпочитам спортно-елегантния стил на обличане.


В основата на застраховането е оценката на риска. В живота на рационалното или на интуицията си се доверявате?

- По принцип приемам себе си като разумен и рационален човек, но, разбира се, като всяка жена разчитам и на интуицията си. Много трудно се доверявам, но когато приема един човек за приятел, той може да разчита на мен винаги и по всяко време. За съжаление, има случаи и в моя живот, когато съм предпочитала емоцията пред разума и се оказва, че е трябвало да обърна внимание на оценката на риска. Преодолявала съм много препятствия в личен план, но винаги вярата в доброто ме кара да продължавам напред и да не спирам да мечтая.


Как се справяте в личните си трудни моменти?

- В личен план се опитвам да налагам разума пред емоциите си. В трудни моменти анализирам създадената ситуация и мисля позитивно. С помощта на семейството и приятелите ми се справям - нямам друг избор. Човек трябва да гледа философски на живота и да не драматизира. Приемам, че в такива случаи Бог ме подлага на изпитания, за да стана по-добра!


А кое е нещото, което ви мотивира и вдъхновява?

- Мотивирана съм да работя и да давам всичко от себе си в резултат на доверието, което получавам от акционерите и колегите си. За мен е удоволствие да отивам всеки ден в офиса и да се срещам с колегите си.


По принцип в живота си съм оптимист и с позитивна нагласа, основният мотив е да бъда полезна и да помагам на семейството и близките си хора. Една усмивка, едно цвете или прекрасна гледка могат да ме заредят с енергия и да бъдат определен мотив в даден случай.


За финал на нашия разговор да ви попитам - кое е личното ви постижение, с което се гордеете най-много?

- Най-голямото ми постижение в личен план е моят син и отношението и оценката, която той има към мен. Мартин е дипломиран магистър по Финанси и инвестиции от Brunel University London. Радвам се на обичта на семейството и приятелите ми и всичко това ме мотивира да вървя по определения ми път. Вярвам, че Бог ни дава сили, за да бъдем добри и да помагаме на хората около нас и да не забравяме, че не сме сами на този свят.


Разговора води Светлана Стоилова.