Special Weekly

Ladies First

Диамантът - огледало на човешките мечти и страсти

Освен като най-добрите приятели на момичетата, както ги определя Мерилин Монро, диамантите винаги са били и ще бъдат разплащателно средство, сигурна инвестиция, а понякога дори и причина за военни конфликти. Така е от векове, така е и сега, когато светът се тресе от безпрецедентна финансова криза.


Диамантите въплъщават мечтата за сигурност и лукс повече от всеки друг скъпоценен камък или благороден метал. Затова всички, които днес са загубили съня си заради срива на борсите или са инвестирали неуспешно парите си, гледат на тях като най-сигурно средство срещу инфлацията. Това е още един повод да припомним най-интересните факти и легенди, в които главен герой е диамантът.


Дори самото споменаване на имената на някои от скъпоценните камъни поражда копнежи и кара въображението ни да работи на пълни обороти - Риджънт, Голямата звезда на Африка, Кохинор, Тейлър-Бъртън, Голямата хризантема... Още повече че историята на най-митичните диаманти в света често е свързана с коварни удари, предателства и убийства - затова е била писана с кървави букви.


Първият критерий за място в класацията на най-изключителните диаманти е, разбира се, размерът. Откритият в Южна Африка Кулинан, който днес е част от британското кралско съкровище, продължава да е без конкуренция по този показател. Още когато го откриват на 26 януари 1905-а, той се превръща в истинска световна сензация. И няма как да е иначе, защото нешлифованият диамант тежи 621 г (3106 карата) и е дълъг 11 сантиметра. Най-изумителният скъпоценен камък в историята на човечеството е изваден от мината Big Hole (Голямата дупка) близо до Претория, разработена от Томас Кулинан, на когото е кръстен камъкът. Но в онзи късен следобед, когато работникът попада на невероятната находка, и през ум не му минавало, че рекордът на Кулинан няма да бъде надминат и дори след век.


Уникалният Златен юбилей е абсолютен лидер в надпреварата за карати - той тежи 545 карата след шлифоването. Диамантите Президент Варгас (с тегло 726 карата), открит в Бразилия през 1938-а, и Кохинор (с тегло 600 карата), намерен в Индия, също са сред безусловните лидери в световната класация на този вид скъпоценни камъни.


Качеството на обработката, блясъкът и формата също са решаващи фактори за репутацията на един диамант. И, разбира се, цветът, който е може би най-специфичната характеристика за всеки камък. Нещо като негова визитна картичка, която го прави известен и разпознаваем. Хортензия например е с цвят на праскова, Хоуп е син, Кан Канари - наситено жълт, Дрезден Грийн - ябълковозелен, Голямата хризантема - златистокафяв, Кимбърли - с цвят на шампанско, Дария-и-нур - розов... Всеки от тези диаманти притежава своя уникална съдба, понякога свързана с драматични, дори налудничави страсти и реакции.


Достатъчно е да припомним историята на диаманта Риджънт, който бил откраднат през 1792-а. По-късно бил открит в дупка, която престъпниците издълбали под... прочутия парижки булевард Шан-з-Eлизе . След време се наложило да бъде пренесен спешно от Лувъра в замъка Шамбор, където прекарва дълги отшелнически години, замаскиран под дебел слой гипс зад мрамора на една камина.


Още по-патетична е одисеята на изумително красивия Хоуп, който въпреки поетичното си име (hope-надежда от англ.) открай време има мрачната репутация на носител на смърт и проклятия. Скъпоценният камък, пренесен през 1642-а от пътешественика Жан-Батист Таверние, става притежание на Краля Слънце. Според легендата именно красивият диамант допринесъл за преждевременния край на житейския му път. Твърди се, че Мария-Антоанета е обезглавена малко след като скъпоценният камък попада в ръцете й. По-късно той става собственост на семейството на младия британски лорд Хоуп, който тутакси се разорява. Впоследствие всеки от клана Хоуп, който наследява прочутия диамант, умира при трагични обстоятелства. Според една от версиите след всички тези премеждия диамантът е разрязан на две. Смята се, че от едно парчетата, което днес се намира в института Смитсън във Вашингтон, е част от прочутия камък.


Сагата на известния диамант Бъртън-Тейлър обаче сякаш е пропита с най-много любов и ненавист. През 1969-а, по случай на поредното зрелищно сдобряване, влюбеният Ричард Бъртън подарява уникалния камък с форма на капка и тегло над 69 карата на божествената Елизабет Тейлър. Но тъй като, за разлика от диамантите, големите любовни истории далеч не са вечни, двойката за пореден път не успява да избегне раздялата.


Трудно е да се каже доколко са верни всички истории, свързани с прочутите диаманти. Факт е обаче, че те само покачват акциите на скъпоценните камъни, в чиито фасети сякаш се отразява вечният стремеж на хората към богатството и властта.


nbsp;