Special Weekly

Ladies First

Деловата дама трябва да е еталон за елегантност

Специална среща на Теодора Камбурова с Камелия Касабова, заместник-председател на Народното събрание


Г-жо Касабова, какви дрехи предпочитате, които най-точно изразяват личния ви стил?


- Това, което не харесвам, е конфекцията. Всичките ми дрехи са ушити специално за мен, съобразени с моя стил и вкус, както и с представата ми за силует и елегантност. Може би повече от 15 години се обличам при Нели Колева. Тя има грижата за официалните и деловите ми облекла. Те, разбира се, не се изчерпват само с костюми, а включват различни варианти на рокли, сака, палта, якета. Купувам единствено спортните си дрехи, а марките, които предпочитам, са Escada Sport и Armani Sport. Става дума за панталони, пуловери, тениски и въобще всичко, което се отнася до спортно-елегантния стил. Не нося дънки и подобен тип облекла.


Смятате ли, че българските дизайнери са достатъчно добри, за да задоволят високите очаквания и изисквания на бизнес дамите?


- Има безкрайно добри български модни дизайнери, които, смея да твърдя, са на световно ниво. Аз лично съм се спряла на Нели Колева, защото тя има много артистично усещане за дрехата, което точно отговаря на моя вкус. Конфекцията унифицира този, който я носи. На преден план излиза марката на дрехата, а не индивидуалността на човека. Ето защо предпочитам нещо уникално, което ме отличава от другите.


Чувствате ли се еднакво комфортно в строго официален тоалет и в спортен?


- И двата стила имат своите предимства. Мечтая си обаче всеки свободен миг да прекарвам спортно облечена, защото по този начин се чувствам наистина невероятно добре. Причината е съвсем проста - работата и всекидневието ми ме задължават винаги да съм с костюм и това понякога омръзва. В спортни панталони и хубави кожени якета се чувствам толкова елегантна, колкото и в официален тоалет.


Освен модела на дрехата има ли значение и материята, от която тя е изработена?


- Материите трябва да са естествени и скъпи. Нося кашмир, коприна, вълна, лен.


Държите ли обувките и чантите ви да са комплект или експериментирате с различни модели?


- Предпочитам те да са комплект и в повечето случаи е така. Разбира се, допускам и изключения, когато, да речем, цветът на чантата допълва даден аксесоар от облеклото ми. Например колана.


Какво място заемат бижутата в цялостния ви стил?


- Бих казала важно, затова ги подбирам внимателно. Нося или стари семейни бижута, или украшения от Микаела Фрей. Тя е съвременен и много известен дизайнер, който работи със злато и рисуван елмаз. Цветовете и съчетанията, които създава, са впечатляващи. Когато съм спортно облечена, предпочитам артистичните бижута от полускъпоценни камъни на Ирина Кожухарова-Апостолова.


Лесно ли избирате парфюмите си?


- Търся аромати с изразено женско присъствие. Предпочитам наситени парфюми пред деликатните, които почти не се усещат. Най-много харесвам Miss Cherie на Кристиан Диор, Silver Rain на Ла Прери и Weekend на Бърбъри.


За външния вид на една дама са от значение и гримът, и прическата, и красивият маникюр. Какви са предпочитанията ви за тях?


- За мен по-добрият вариант е изправената коса, защото отговаря на деловия стил на жената. Стилната прическа ме задължава два или три пъти седмично да ходя на фризьор. Грима обаче си правя сама, като следвам професионалните правила в макиажа. Използвам декоративна козметика на Lancome и на Christian Dior, а от бялата залагам на Estee Lauder.


Остава ли ви достатъчно свободно време да се ldquo;поглезитеrdquo;?


- По-важно е човек да се грижи за здравето си, а красотата идва след това. Обичам да спортувам. Бягам по 40 минути на ден, понякога и повече. Поне два или три пъти в седмицата се занимавам с различни видове гимнастика, ходя на аеробика или на ldquo;тае-боrdquo;. Освен това съм и запален скиор, така че при първа възможност отивам в планината и карам ски. Преди играех и тенис, но напоследък - не.


Смятате ли, че деловата дама в България има изграден стил?


- За съжаление впечатлението ми е, че единици са тези, които притежават собствен стил и знаят как да се обличат, за да изглеждат добре. Трудно ми е да кажа, че деловата дама в България е успяла да съчетае привлекателна с изискана външност. Жалко е, че повечето млади момичета предпочитат така наречения ldquo;поп-фолкrdquo; стил, а точно те са бъдещите бизнес дами. Налага се едно некачествено, но ldquo;атрактивноrdquo; облекло. По улиците на Италия не може да се види момиче с гол пъп или с потник. Най-често те залагат на жилетка и копринена пола и на равни, удобни обувки. Младите жени трябва да помислят за по-стилни решения при избора на облеклото, а не да залагат на дребния, евтин ефект.