Special Weekly

Ladies First

Дамска храброст

15 години “Банкеръ” с 15 дами на банковия Олимп

Кога, къде и защо е назначена първата жена банков служител? А за началник в банка? За тези неща историята, иначе бъкаща от всякакви статистически данни, сякаш страда от склероза. Не че има кой знае какво значение, но щеше да е забавно да знаем...


Така или иначе обаче, жените банкери вече отдавна са неотменната (и определено по-привлекателната) част от световния, а и от българския делови живот. Те са елегантни, изискани, ерудирани и много чаровни. И умело, с твърда ръка, амбиция и пресметлив ум управляват парите в страната, като работят едновременно в полза на клиентите, акционерите и на икономиката като цяло. Това са дамите мениджъри на родните банки. Благодарение и на техните усилия в последните години много от финансовите ни институции успяха да реализират бърз подем и да утвърдят банковия сектор като най-стабилния и бързоразвиващ се в българската икономика.


Само че сега не става дума за икономиката.


Банката, каквото и да правиш, си остава много неромантично място - колкото и нежни чувства да изпитвате към парите. Независимо от пищната фасада и изискания интериор. Затова една хубава, елегантна жена придава на това бляскаво, но хладно място частица уют, малко топлота.


Има и друго. Колкото и освободени в представата си за деловото облекло да са мъжете, трудно могат да избягат от тъмния костюм, светлата риза и съответната вратовръзка. Деловият мъжки свят открай време - и до днес - е униформен. Докато жените... О, погледнете петнадесетте дами от висшия банков мениджмънт, които ви представяме в първия брой на ldquo;BANKER specialrdquo; - всяка от тях е различна в облеклото, както е различна в живота. Вероятно по-наблюдателните сред нашите читателки ще успеят да идентифицират марки, модни линии, дори магазини. Но, казват, тази пролет модната линия за мъжките костюми предвиждала панталони до коленете... Хайде на бас, че нито един мъж в която и да е банка, в който и да е офис няма да се появи с къси панталонки... А женската храброст докара нещата дотам, че за по-малко от две десетилетия дамите успяха да превърнат панталона от спортно-домашна в официална дреха.


За храбростта им в бизнеса вече стана дума ndash; нямаше да са на местата, които заемат, ако не я притежаваха... Петя Славова - председател на надзорния съвет на ИНВЕСТБАНК Емилия Палибачийска - член на управителния съвет на ldquo;УниКредит БУЛБАНКrdquo; Виолина Маринова - главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет на ldquo;Банка ДСКrdquo; Мария Илиева - главен изпълнителен директор и председател на надзорния съвет на ldquo;МКБ ЮНИОНБАНКrdquo; Емилия Миланова - председател на съвета на директорите на ldquo;Юробанк И Еф Джи Българияrdquo; Маргарита Петрова-Кариди ndash; изпълнителен директор на ldquo;Банка ПИРЕОС Българияrdquo; Диана Митева ndash; изпълнителен директор на ldquo;Банка ДСКrdquo; Анна Аспарухова ndash; изпълнителен директор на ldquo;МКБ ЮНИОНБАНКrdquo;