Special Weekly

Ladies First

Coco avant Chanel

S 250 21d4cc89 6e03 4f51 8af8 9bd77f7b69e9
S 250 d862f3f9 8fc0 4ec5 a7cd e929d5ea941a

Chanel посвети най-новата си колекция от бижута на едно младо момиче - основателката на модната къща Коко Шанел, в зората на модните й занимания. В началото на ХХ в. великата мадмоазел тепърва започва да експериментира с дамския силует, ограничавайки се само с шапките. Впрочем те моментално става изключително популярни. През същия период Коко Шанел за Габриел обществото ще научи по-късно, стига до своя основен принцип в моделирането, на който остава вярна до края на живота си. Никакви ескизи - така любими на парижките шивачи от средата на ХХ в., дрехите на Chanel се раждат направо върху манекена или манекенката с помощта на ножици и карфици. Тъкмо на този артистичен абсолютизъм отдават дължимото бижутерите от  бранда на площад "Вандом" с новата си колекция. Те са пресъздали в скъпоценните си украшения и панделките за шапки, и дантелата, дори решителността, с която младата модистка боравела с ножиците. Неслучайно колекцията им се казва Coco avant Chanel - "Коко преди Шанел".

Това е най-младата по дух колекция от изящни бижута в историята на бранда. И е добър знак - клиентите на модната къща стават все по-млади, но сянката на нейната основателка все още се справя прекрасно със своята роля на вдъхновител. Силното усещане за яркия талант на Коко бе подчертано и от оригиналното представяне на великолепните украшения в края на януари на Седмицата на модата в Париж.  Ключови неща като брилянтена огърлица, имитираща небрежно разрязана деликатна дантела, или лента за шапка от скъпоценни камъни с изящен силует бяха поставени върху хартиени манекени, които изглеждаха като отделни произведения на изкуството.

В палитрата доминират диамантите с безупречна чистота. Но това в никакъв случай не е повод за скука - бижутерите на Chanel ентусиазирано комбинират скъпоценни камъни с различна височина, обем и шлифовка, за да създадат изумително колие от скъпоценна дантела. Колкото до цветните акценти, те са резултат от присъствието на необичайни камъни - хладни бледорозови морганити и редки розово-оранжеви сапфири падпараджа (от синхалското название за "лотосов цвят"), сияйно сиви шпинели, проблясващи кабошони от тъмни лунни камъни. Подобна колекция не би могла да мине и без перлите - подборът им включва не само класическите за бранда бели речни и морски камъни, но и сиви от Таити. Друг красив реверанс към новото поколение клиенти на Chanel Joaillerie са украшенията за коса - например разкошната лаконична лента, украсена със скъпоценни камелии, може да се носи и като диадема, и като гребен.

Изключителната колекция Coco avant Chanel  определено е успешен опит за сближаване на класическия разкош на червения килим с разбираемите за съвременния клиент авангардни скъпоценности. Резултатът е едно деликатно запознанство, което включва няколко забавни истории от миналото за шапки и ленти, големи диаманти за ценителите, сапфири, достойни за желаещите да инвестират в бижута, и трогателно нежни клипсове във формата на същите панделки, които украсяват обиците и пръстените. Както и споменът за момичето, което категорично отказвало да крие брилянтената закопчалка на огърлицата си от перли - Коко преди Шанел.