Special Weekly

Магдалена Николова, НЛП треньор, бизнес коуч и организационен психолог от MLC International, пред Banker Special

Човек държи всички отговори в себе си

Г-жо Николова, кои са най-важните професионални и лични предизвикателства за вас?

- За мен страст е основната дума. Работя с желание и с удоволствие. Денят ми започва с усмивка дори в неделя сутрин, когато ме очаква група от 26 души. Важно е да си комуникативен и да създаваш добри бизнес контакти. И тъй като работим с конкурентни компании на пазара, спазваме пълна конфиденциалност за казусите, които дискутираме. Често се сприятеляваме с курсистите ни, дори на два пъти празнувах Нова година със страхотни личности, с които се запознах по време на работа. Хората идват при нас с предизвикателства, а си тръгват с готови решения.

Защо решихте да се занимавате с бизнес коучинг?

- Развитието ми като професионалист започва от организационната психология, която дава голям набор от инструменти и познания. Специализирах и бизнес курсове с практики по мениджмънт и икономика. Профилирах се в Невролингвистичното програмиране (НЛП), бизнес коучинга , тренингите и индивидуалното консултиране. Нашата компания MLC International подкрепя бизнеса, корпоративните и индивидуалните клиенти. Работим в три насоки. Първата са индивидуалните коучинг сесии. В бизнес тренингите наблягаме на комуникацията и презентационните умения. А с бизнес консултирането помагаме на компаниите да създадат нова визия, да дефинират стратегии и да пренесат концепциите си от глобално на локално ниво. Правим и тимбилдинги.

Как мотивирате аудиторията си?

- Успехът на тренингите, курсовете или индивидуалните коучинг сесии се корени във вярата, че човек държи всички отговори в себе си. Ние обаче или нямаме време, или не знаем как да си зададем правилните въпроси. Смятам, че пренесох успешно в българския контекст ноу-хауто, което придобих в Лондон, Париж и Лозана. След три до пет, максимум десет сесии, всеки може да се развие. Помагаме на хората да променят живота си и да се развиват. Учим ги да комуникират, да управляват служителите си, да преодоляват стреса и да бъдат по-уравновесени. С коучинга и бизнес тренингите се постигат видими резултати.

Кой е най-впечатляващият резултат, постигнат от MLC International?

- За седем години сме обучили служители от над 150 компании, или общо 7-8 хил. души, най-вече на ниво борд на директорите и изпълнителни директори. С нас работят водещи компании от всички сектори. След съвместната ни работа наш клиент от борд на директорите в голяма компания се изкачи до ниво изпълнителен директор за три държави. Той преоткри личните си ресурси, способности и комуникативни умения. Ние само ги ошлайфахме, за да блестят като диамант. Разкриваме нови хоризонти дори за хора, достигнали най-високата възможна позиция в България.

Може ли корпоративната тренинг програма да подпомогне вече развит бизнес?

- Най-ефикасен е курсът по бизнес практики по Невролингвистично програмиране, допълнен с коучинг умения. С тримесечната програма се развиват лидерски и комуникационни умения. Клиентите откриват какво е важно за тях в личен план и какво ценят в работата си. Те ни планират бизнес или личностното си развитие. Овладяват мотивационни речи, с които да впечатлят акционерите си, или търсят начини да представят продукта си по най-атрактивния начин пред клиентите си. Те трябва да печелят доверието на хората. Бягаме от формата лекция за сметка на практиката, всеки получава среда да тренира бизнес уменията си.

Имате ли любими занимания, които ви разтоварват?

- Важното е да знаеш как да почиваш и да работиш, за да живееш пълноценно. Личното ми време е посветено на семейството, природата и пътуванията. Обожавам колегите си, но това е запазена територия за тесен кръг. Бягам от града в лоното на природата. След работния ден се разхождам на Витоша, преди да се прибера вкъщи. Обожавам прохладата на планината, а най-красивото място в България е каньонът на водопадите в Смолянско. Падащата вода е магия, зарежда ни с позитивна енергия и провокира щастие. На море предпочитам да е по-тихо и чисто, такива са плажовете в Гърция.

Природните красоти са необятни и извън България. Два пъти съм била само в Куба. Хората са искрени и дружелюбни, не са покварени от суетата и танцуват по 24 часа в денонощието. Водата на плажовете е тюркоазена, а Хавана е най-красивият град.

Обожавам и Швейцария, четири години живях в Лозана до Женевското езеро. Парковете и лебедите съжителстват с гледката на величествените Алпи.

Невероятен е и комплексът Ангкор Ват в Камбоджа. Това е едно от най-магическите места на света. Исторически руини и сгради са опасани с вековни дървета. В бъдеще искам да посетя и Южна Америка и Борнео.

Как успявате да съчетаете работата си с ролята на млада майка?

- Тайната е всяка минута да си отдаден на това, което правиш. Когато работя, съм абсолютно концентрирана, вкъщи не решавам служебни въпроси. Всеки миг, прекаран с деветмесечната Емма , е уникален. Когато бебето дойде на бял свят, човек разбира, че усмивката му е най-ценното нещо в живота. Всеки ден преживявам нещо ново, всеки детски звук е вселена. Учим Емма, че светът е добро място, а близките й ще я даряват само с любов. С нея преоткрих детето в себе си, страхотно се забавляваме. Ясното разграничение на ролите прави живота лесен и балансиран. Знам кога да бъда треньор, консултант, колега или приятел.

Има ли жена бизнес лидер, която ви вдъхновява с постиженията си?

- Опитвам се от всяка жена бизнес лидер да открадна нещо ценно. Заместник-председателят на надзорния съвет на ПИБ Мая Георгиева ми хареса с желанието да познава лично бизнес треньора, който влиза в банката. Друга впечатляваща дама е Диана Стефанова, директор на центровете за разработка на VMware. Тя е много стриктна и последователна в действията си. Светла Костадинова от Института за пазарна икономика е изключително женствен лидер и великолепен професионалист. Дамите, които ме вдъхновяват, познават ценностите си.

Какъв тип изкуство харесвате?

- Изкуството е част от мен и ме зарежда с творческа енергия. То провокира креативното мислене на банкери, инвеститори, фармацевти или консултанти, помага ни да раждаме нови бизнес идеи и практики.

Вдъхновявам се от балета и изложбите. В тях липсват думите, а работата ми е свързана с постоянно говорене. Търся хармонията и в музиката на природата, и в тази, която блика от картините. Изключително красива според мен е парижката галерия Оранжерията, в която на огромно пространство са разположени четири картини на Моне.

Силни емоции ми носят и рок концертите. Харесвам и българската музика, най-вече изпълнители като Графа, Мария Илиева и Любо от група Те.

Как трябва да изглежда една съвременна жена?

- Женствена и да умее да се поддържа не само физически, но и духовно. Съвременната жена е енергична, проактивна и умее да балансира между професионалния и личния живот. Държи се естествено и непринудено, но и знае как да се представи. Трябва да е адекватно облечена за официално събитие или за излет в планината. Модерната жена е свободна духом, но и силно обвързана с хората, които обича. Едно от важните неща за мен е свободата да пътувам до различни дестинации. Тя ми е гарантирана от FIRST Lady. Картата е удачно решение за дами с малки деца заради предимството да ползваш вип салоните в летищата. С FIRST Ladyпазарувам без задръжки, тя ми дава сигурност, спокойствие и комфорт.