Special Weekly

Ladies First

Чадърите

Покупката на чадър не е сложен процес, но правилният избор ще ви позволи да спестите време и ще ви предпази от неприятности. Ако си търсите чадър, ето няколко съвета, с които е добре да се съобразите при покупката. Не се съмняваме, че те ще ви помогнат да направите оптимален избор при покупката според потребностите ви.

Чадърът е преди всичко практичен аксесоар, чиято основна задача е да ви предпази от дъжда. Многобройните вариации на формите, механизмите и цветовете настина може да ви объркат, но нека започнем подред.

И така, на-популярният тип чадър е сгъваемият. Той може да се свие два, три, четири и дори пет пъти. На колкото повече части се сгъва един чадър, толкова по-компактен е той. Но този вид си има недостатък - сгъваемият чадър е много по-несигурен от класическите си събратя. Напоследък все по-голяма популярност придобиват моделите с "плосък" ултрамодерен дизайн. Трябва обаче да предупредим дамите, че тези чадъри имат "навика" да се развалят бързо.

Онези, които предпочитат здравите модели избират обикновените несгъваеми видове. Те се характерни с повишена устойчивост към поривите на вятъра, а куполите им покриват много по-голямо пространство от тези на сгъваемите. В повечето случаи този вид чадъри имат извити дръжки, изработени от пластмаса или дърво. Единственият им недостатък е, че са обемисти и тежки. Затова пък с такъв чадър спокойно може да се разхождате с любимия човек, без да се страхувате от внезапен дъжд или мокър сняг. Незаменим е за плаж или пикник, затова не забравяйте да го сложите в багажника на колата.

Цветовете на чадърите са въпрос на индивидуален избор - едни харесват ярките куполи, други предпочитат по-спокойните тонове. Така или иначе чадърите в черно отдавна не са актуални само за мъжете, дамите също ги предпочитат все по-често. Обикновено куполите на чадърите се изработват от полиестер, който помага за по-бързото оттичане на дъждовните капки. Броят на спиците в един чадър се колебае от шест до шестнадесет. Всъщност точно от тях зависи здравината на аксeсоара . Осем спици са оптималния вариант. Системата срещу вятър, с каквато са снабдени по-новите модели, спасява чадърите от обръщане на купола, изкривяване и чупене при лошо време. Устойчивостта срещу поривите на вятъра се постига най-вече чрез комбинация от подходящи материали, вградени в спиците.

И накрая - дръжката. Освен извита тя може да е права, с изчистени линии, или богато украсена с камъни, миниатюрни скулптури и други елементи. Най-подходящи за всекидневието обаче си остава чадърите с обикновени, гумирани дръжки, които ще ви помогнат да задържите чадъра, когато ръката ви е влажна или при силен вятър.