Special Weekly

Ladies First

Bvlgari засия с цветовете на Parentesi Cocktai

Трудно е да се назове по-съдбоносна колекция за римската бижутерска къща Bvlgari от Parentesi. На пръв поглед тя не би трябвало да е толкова важна за бижутерската къща, която през тази година отбелязва 125-ата си годишнина. Още повече че за това време изпод ръцете на римските майстори са излезли много други колекции. Главната заслуга на Parentesi обаче е, че с нейна помощ деликатните и раритетни антикварни рецепти, използвани още от основателя Сотирио Булгари, са поставени в служба на високото, но комерсиално бижутерско изкуство.


В случая в думата комерсиално няма нищо лошо. Parentesi се появява през 1982 г. и освен че се превръща в знакова, се радва на добри продажби, особено в САЩ. Сюжетът и орнаментите на Parentesi са антикварни и архивни, както е прието в Bvlgari. В основата на всяко бижу от колекцията са геометрични късчета от бяло и жълто злато, обградени с брилянти. Да припомним, че тъкмо Parentesi открива ерата на т.нар. модулни украшения, които позволяват да бъдат комбинирани според случая.


През 2006-а линията, която не беше променяна от дебюта си, претърпя сериозна промяна. Новото поколение бижута Parentesi се характеризират с още повече неоконсервативни и неокласически форми, а самите украшения увеличиха малко размера си.


Появата на новата Parentesi Cocktail цели да очарова почитателите на Bvlgari най-вече с многообразието от цветове. В колекцията присъства серия от колиета, състоящи се от кръгове и халки, характерни заnbsp; Bvlgari. Камъните са подбрани в зависимост от цвета на златото, от което са изработени украшенията. Ако колието е от розово злато, то е съчетано с аметисти, цитрини и зелен кварц, а бижутата от бяло злато - с аметисти, сини топази и зелен кварц. Следват дългите висящи украшения с камъни, обковани в халки, завършващи с масивна кръгла висулка. Колкото до пръстените, те са специалният акцент на Parentesi Cocktail и както личи от името на колекцията, са предназначени за коктейли. Това определя и структурата им - много голям камък в центъра, прихванат от златни, покрити с брилянти лапички във византийски стил. Предлагат се два варианта от розово злато - с цитрин и зелен кварц и два от бяло злато - със син топаз и аметист.


Ина Игнатова