Special Weekly

Ladies First

Българите купуват злато, когато е най-скъпо

Визитка


Д-р Валентина Григорова-Генчева e завършила СУ Св. Климент Охридски, специалностСтара и средновековна история. Специализира антична история и нумизматика и защитава докторска дисертация във Фрибургския университет, Швейцария, където води поредица лекционни курсове по нумизматика. Работи като експерт за аукционни къщи в Швейцария и Германия, както и като заместник-ръководител на разкопките на Френския археологически институт в Аргос, Гърция. Член е на Международната асоциация на професионалните нумизмати.


От есента на 2001-а постъпва в Първа инвестиционна банка, където създава и ръководи единствения по рода си в България банков департамент, специализиран за сделки с благородни метали, инвестиционни консултации и нумизматични експертизи.


Г-жо Григорова, случайно стечение на обстоятелствата или въпрос на преднамерено търсене се оказа попадането на един историк в Първа инвестиционна банка (ПИБ)?

- Категорично - въпрос на преднамерено търсене. През 2001-ва златото се третираше като един окончателно отмрял финансов инструмент. Голяма част от финансистите сигурно са намирали достатъчно аргументи в тази посока при ценови нива около 200-250 долара за тройунция. Моето предимство бе, че идвам от държава като Швейцария, където златото и националната валута са все още свързани и може би защото моите дългогодишни занимания и професионална квалификация като историк-нумизмат ме бяха убедили, че златото никога не може да отмре, без значение дали е като гарант на валутите, като стандарт, или като каквото и да било друго. В ПИБ представих на собствениците на банката проект за инвестиционното злато. За мое щастие те приеха идеята, първоначално за един пробен период. Проектът се оказа успешен и още през есента на 2001-ва бяха реализирани първите много сериозни продажби. Мисля, че клиентите, които тогава повярваха на банката и на мен, днес са между най-щастливите хора, инвестирали в злато заради печалбата.


Каква е печалбата на тези клиенти, инвестирали в злато преди девет години?

- Те купуваха на нива 250 долара за тройунция, а в момента цената е малко над 1400 долара. Сметнете каква е печалбата им.


За българина златото най-често е благороден метал за бижута. Променено ли е с нещо това схващане?

- Не съм съвсем съгласна с това твърдение. До периода на социализма българинът твърдо е инвестирал в злато и всяко българско семейство е имало поне по една т. нар. пендара. Народът ни има богата традиция в областта на инвестиционните метали. Ползвал ги е като малък трезор за черни дни. Лошото е, че в периода между двете световни войни много от българите са посегнали към тези съкровища, за да покриват текущите си нужди.


В период на криза това е нормално да се случи. Знаете ли дали в момента българите отново посягат на малките си трезори и как кризата се отрази върху търговията с инвестиционно злато?

- За щастие все още сравнително малко хора се интересуват от обратно изкупуване на продукти от благородни метали. Продажбите на инвестиционно злато по-скоро се увеличават, а така България се вписва в една световна тенденция. Докато в САЩ и в азиатските страни хората купуват, когато цените са ниски, в Европа се купува, когато цените са високи. Единици са инвеститорите, които правят сделки при нормални, ниски продажни цени на благородните метали.


Какво е най-голямото количество инвестиционно злато, закупено в България?

- Над 20 килограма под формата на кюлчета от 1 килограм, но ще запазя дискретност и няма да назова точното количество. Подобни сделки са изключителен успех за българския пазар. В момента и среброто е на най-високите си нива от четвърт век насам - цената му е между 27 и 28 долара за тройунция. Българите започнаха да се интересуват и от среброто под формата на кюлчета от 1 килограм или на монети от една унция от традиционните видове за инвестиции - американски орел, канадски кленов лист, мексиканската либертад, китайската панда и др.


Ще има ли сребърна изненада и преди тази Нова година?

- За Годината на заека ПИБ ще изненада клиентите си със сребърна монета, която ще бъде в две разновидности: едната - стандартният заек в специална опаковка под формата на отпечатък на заешка лапа в снега, а втората ще бъде изненада за по-малките. Тя е свързана с миналата неотдавна премиера на филма Алиса в страната на чудесата. Зайчето ще бъде това от филма за Алиса, а кутията ще бъде във формата на часовник, който върви наобратно.


Подготвяме и още една изненада - монети, които ще бъдат свързани с българските традиции и култура. Серията ще бъде изработена отново в Новозеландския монетен двор, който е нашият партньор за специални поръчки. Редица клиенти използват улеснението да пазаруват коледни подаръци, като използват кредитната си карта Дайнърс Клуб Фърст Лейди на специалните ПОС терминали за сделки с благородни метали (без такси) в някои от офисите на Първа инвестиционна банка.


Вие участвате в нумизматични търгове - кажете има ли хазартна тръпка?

- Докато изкуството има по-остра графика на спадове и върхове, то големите аукционни къщи в областта на нумизматиката като SPINK , Numismatica Ars Classica , CNG и др. не бележат такива сривове и пикове, а са стабилни. Причината може би е, че немалка част от монетите са златни и инвеститорите купуват не само заради нумизматичната им стойност, но и заради благородния метал.


Тръпката в търговете е огромна, защото най-често скоковете в цените са изключително съществени - предполагат се нива около 50-60 млн. долара за дадена творба, а се достигат нива от 100 млн. долара. За особено редки екземпляри монети например се стига и до 5-6 пъти по-висока от прогнозната цена. Наддавала съм за клиенти, много е вълнуващо - това е абсолютен хазарт. Наддаваш, известна е границата, която ти е дадена от клиента, и често, особено когато знаеш, че наддаваш за уникат, поемаш риска да вземеш собствено решение, защото нямаш време да се консултираш дори по телефона с клиента. И ако вече си изгубил по един-два лота, решаваш на своя глава да не загубиш и третия. И наддаваш, като понякога стигаш доста по-високи от разрешените от клиента ти нива. Досега никога не се е случвало обаче той да е недоволен. Обикновено колекционерите са щастливи да спечелят поне една от позициите, за които са наддавали, особено когато става дума за ценен екземпляр.


Как се чувства една жена в свят, считан за запазена територия на мъжете?

- В света на златото, на аукционите, на нумизматиката жените сме малко. Може би защото основите на този бизнес са положени през ХIХ век и дори по-рано, когато, жените рядко са работели. Сега сме работещи, но в английския например и до днес - когато се каже това е нашият човек, липсва дума за жена и ни обозначават като мъж.

Елемент:


Без да изпадам в сексизъм , не мисля, че характерът, бизнес способностите и постиженията зависят от пола - всичко е въпрос на индивидуални качества и най-вече на образование и квалификация.


nbsp;


Лексикон


Важните неща


- Любов, семейство, приятелство, екип, образование, квалификация, стремеж да стигнеш по-далеч.

Хоби

- Много са. По отношение на четенето съм всеядно животно - чета история, психология, нашумели романи. Почивам си, като слушам музика и разглеждам албуми - с красиви фотографии от различни държави или с репродукции на картини. Всичко идва от близнашкия ми характер. Искам и да се разхождам, и да събирам разни неща, и да чета, и да имам време за близките си. Колекционирам камъни, минерали и вкаменелости - фосили.


Свободното време

- Основно в движение сред природата. За моя тип физика и характер връзката с природата е жизненоважна .


Спорт

- Ограничен във фитнес залата. Обожавам я съчетана със сауна. Обичах да тичам, но софийската градска среда не поощрява джогинга.


Валидна ли е за вас теорията, че G точката на жената е в края на думата шопинг?

- Неособено , дори мисля, че мразя влизането в магазини, особено в големи търговски центрове. Правя го по принуда, когато трябва бързо да избера подарък. Предпочитам да пазарувам рядко, но за дълго в любими малки магазини. В тях именно се възползвам от предимствата на картата Diners Club First Lady, която предоставя много отстъпки и свобода за импровизации при покупките.


Коледа


Задължително в семейството - със съпруга ми, моите и неговите родители. Огромна радост, почти детска, ми доставя декорацията на къщата, украсяването на коледното дръвче. Когато имам време, правим с майка ми и дребни сладки.


От годините, прекарани в Швейцария, донесох една прекрасна традиция - коледния венец с богата декорация и с четири свещи, които се палят в неделните дни до Коледа. Всяка неделя се пали по една свещ, включително и на самия празник. Това е повод да се събереш със семейството си, с приятели и да направиш своеобразна равносметка.


Купувам подаръци за любимите хора, за приятели и техните деца. Понякога започвам да пазарувам месеци преди Коледа - виждам нещо, което свързвам с определен човек от близкия ми кръг, и го взимам - може и да е през юни. Така натрупвам фонд подаръци.


Всяка година купувам по една тематична играчка за елхите на двете майки, а за нашата нещо свързано с темата любов. Мисля, че вече имаме 7-8 сърца от велур, стъклени, от перли... Продължавам да ги купувам с детска радост.


Нова година обикновено празнуваме с приятели, за да е весело, защото вярвам, че ако посрещнеш Новата година весел, такава ще е и годината ти.