Special Weekly

Ladies First

Boucheron - законодателят в бижутерството

Френската бижутерска къща Boucheron е известна в цял свят с шедьоврите си, в които по неповторим начин се усеща изтънченият шик на Париж. Това е един от малкото брандове, определящи до голяма степен тенденциите в развитието на ексклузивните бижутерски колекции. Оригиналното сплитане на брилянтите в почти невидима рамка и безупречните по красота детайли на оформлението придават блясък и царско великолепие на украшенията. Наред с традиционните камъни в бижутата се използват ажурни цветчета и различни фигурки, покрити с разноцветен преливащ емайл. Особено впечатлява изобилието от камъни, закрепени един за друг сякаш от само себе си, които обикновено са центърът на композицията. Благородните метали се използват във всевъзможните нюанси на златото и платината. А лимитираните и уникални серии от колиета и брошки винаги са били извън конкуренцията.


Историята на бранда започва още през 1858-а, когато Фредерик Бушерон основава своето бижутерско ателие. То бързо става популярно не само във Франция, но и извън пределите й. Сред постоянните клиенти на Бушерон са Сара Бернар, испанската кралица и много европейски аристократи. Бушерон обича да експериментира със стиловете и в творбите си използва доста антични, египетски и персийски мотиви. Те са белязани с известна помпозност, характерна за шедьоврите на Boucheron. Колкото до материалите, в Boucheron винаги са предпочитали да работят с диаманти и платина, които се допълват идеално. Но Фредерик Бушерон не пренебрегва и слоновата кост, както и планинския кристал, създавайки удивителни бижута във формата на разцъфнали пролетни цветя и горски ягоди. Под ръководството му работят гении като Рене Лалик, Пол Льогран, Люсиен Хиртц, Алфред Меню и други. С общи усилия те създават великата бижутерска империя, която процъфтява и днес.


След смъртта на Фредерик семейния бизнес поема синът му. Той разширява съществено дейността на бижутерската къща, като открива нейни филиали във Великобритания и САЩ. Синът на Бушерон е талантлив, колкото и баща му. Той не само продължава успешно неговото дело, но и прави истински пробив в бижутерското изкуство. По негово време започва да се използва нов метод за шлифоване на камъните, макар че мотивите и характеристиките на бижутата си остават предишните. В рамките на фирмения стил в началото на ХХ в. се изработват супермодерни бижутерски игли, брошки и дълги обици.


През 30-те години на ХХ в. Boucheron работи в стила арт деко, появил се благодарение на големи поръчки от източните страни, и разработва концепцията невидима рамка. Внуците на Фредерик Бушерон използват блестящо великото си наследство - по тяхно време бижутерската къща става символ на безупречен стил и високо положение в обществото. До голяма степен за това допринася грандиозната работа, която френската къща извършва в Иран по систематизирането и оценката на старинните украшения и скъпоценните камъни в съкровищницата на шаха. По-късно Boucheron изгражда в Иран цял музей в духа на арабските приказки.


Boucheron се оказа последната от легендарните френски бижутерски къщи, която успя много дълго да запази своята семейна, творческа и финансова независимост. Едва през 2002-а наследникът на Фредерик Бушерон - Алън Бушерон, се съгласи да присъедини фамилната компания към мощната Gucci Group.


Силвия Джагарова